Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, mam dylemat, który sposób aktualizacji do testing jest lepszy. Otóż po zmianie repozytoriów lepiej jest wydać:
1.
apt-get update
następnie
apt-get dist-upgrade
i później
apt-get autoremove
czy
2.
aptitude update && aptitude full-upgrade
I jeśli to drugie to czy po tym poleceniu trzeba jeszcze coś dodawać?
Drugie pytanie to takie - co jeśli chciałbym po prostu przejść na Jessie a nie używać testing w nieskończoność? Jakie repozytoria dodać? W obecnej chwili mam:
## podstawowe repozytorium deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main contrib non-free ## uaktualnienia bezpieczeństwa deb http://security.debian.org/ testing/updates main contrib non-free
Z góry dzięki za odpowiedzi!!!
przed
apt-get dist-upgrade
puścił bym jeszcze dla pewności
apt-get upgrade
A jak chcesz zostać na Jessie na stałe to repo powinno chyba wyglądać tak:
## podstawowe repozytorium deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ jessie main contrib non-free ## uaktualnienia bezpieczeństwa deb http://security.debian.org/ jessie/updates main contrib non-free
apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade
reboot
apt-get autoremove
aptitude search linux-image | grep ^i
aptitude purge stare jajo
;)
ad2
a to jessie zamiast testing w repo wpisz
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-15 00:36:18)
Do pliku /etc/apt/apt.conf dodajesz:
APT::Default-Release "testing";
albo zmieniasz, jeśli masz tam identyczny wpis z inną wartością.
Możesz też wpisać nazwę wydania:
APT::Default-Release "jessie";
Wtedy system ustabilizuje się na Debianie Jessie (aktualnie testingu).
Potem do /etc/apt/sources.list
dodajesz repozytoria testinga, i aktualizacja:
aptitude full-upgrade
Cała filozofia.
Repozytoria stabilnej wersji warto sobie zostawić, jakby coś z nich trzeba było zainstalować (w testingu czasem zdarzają się walnięte paczki albo inne błędy).
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-15 06:39:07)
Najlepszym sposobem aktualizacji do Testing jest instalacja Debiana Testing ;)
Pewność, że nic cię nie zaskoczy
Fervi
fervi Jakbyś się nie odezwał to by był dzień stracony.
To nie ubuntu.
Śmiało można stable do testing podbijać.
Ja preferuję
aptitude dist-upgrade
fervi napisał(-a):
Najlepszym sposobem aktualizacji do Testing jest instalacja Debiana Testing ;)
Pewność, że nic cię nie zaskoczy
Fervi
Zepsuty instalator!
Napisz jeszcze jaką masz kartę graficzną.
Yampress napisał(-a):
Zepsuty instalator!
U mnie działa. Przynajmniej ten z wczoraj.
Kolejny może nie działać :)
to teraz kolega ma wybór a pytał który lepszy to każdy podał swój hehehe cały linux;)
mati75 napisał(-a):
Yampress napisał(-a):
Zepsuty instalator!
U mnie działa. Przynajmniej ten z wczoraj.
A ile razy sie zdażyło, że jest popsuty. I zobacz tą flustrację instalującego gdy chcąc się uczyć linuxa podczas instalacji natrafia na popsuty instalator. I teraz nie wie czy sam coś popsuł podczas instalacji czy instalator popsuty. Tego nie wie bo nie jest doświadczony na tyle
ja zawsze jadę z netinstalki podstawkę samą, potem sobie podbijam do testinga i na koniec instaluję iksy
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-15 17:23:38)
A ja mam sprawdzony działający instalator testinga. I zawsze z niego instaluje.
grml-debootstrap jeszcze oki, ale normalny debootstrap to troche roboty jest, a ja wolę poklikać.
Dzien dobry,
menel napisał(-a):
to teraz kolega ma wybór a pytał który lepszy to każdy podał swój hehehe cały linux;)
Czyli w sumie, kazdy orze jak moze ? Pamietacie taki numer miedzy Lenny i Squeeze, ze aby upgradowac lenny do squeeze trzeba bylo wylacznie uzyc aptitude ?
Pinning'owalem xfce4.8 => xfce4.10 za pomoca apt-get.
Aptitude dawalo mi tyle nieprawdopodobnych propozycji, ze w tym wlasnie momencie uzylem apt-get.
apt-get install -t jessie xfce4
z pomoca /etc/apt/preferences.d i wszystko odbylo sie w miaaare dobrze.
Jak mowi kolega <menel> kazdy sobie rzepke skrobie ? Trudno "ruszam" tez po swojemu
1 - aptitude
2 - apt-get
Klaniam sie.
Poszło gładko sposobem podanym przez Jacekalex - jedyny problem mam z panelem XFCE, wszystkie applety są po lewej stronie i nie da się ich przenosić, ale widze ze dodanie separatora i rozciagniecie pomaga - zobaczymy jak to bedzie. Ma ktoś może inny pomysł?
Próbowalem tez z płytki netinstal (testing) i mimo, że dałem w pewnym momencie:
apt-get install xorg xfce4 gdm3
to...zainstalowało mi się gnome ;) Także ten sposób raczej odpada.
Ostatnio edytowany przez nmarx (2014-04-26 03:23:53)
Ok juz wiem wszystko poza jednym...Czy jest możliwa aktualizacja do testing z systemu minimalnego po wifi. Chodzi o to, że moja karta przy normalnej instalacji debiana stable jest wykrywana i czy moge zrobić tak, że w wyborze oprogramowania dać laptop i podstawowe programy, zrobić upgrade i później właśnie przez wifi doinstalować x-sy i środowisko graficzne?
No niby możesz, ale po co? Instaluj testinga od razu, tylko odpuść sobie ten gdm i pakiety polecane jeśli chcesz minimalistycznie.
Czyli jak po wyborze minimalnego oprogramowania (tzn laptop, podstawowe oprg) pokaże mi się konsola i root to będę podłączony przez wifi czy nie? Wydaje mi się że nie pomimo skonfigurowana na początku instalatora ale nie wiem do końca. Moja karta działa bez dodatkowego firmware i połączenie konfiguruje na początku instalatora.
A instalacja z testinga netinstall nie jest zbyt mało stabilna? Gdziesz czytałem ze płyty z jessie alpha nie powinny służyć do instalacji bo one służą tylko do testowania samego instalatora ale to nie wiem. No i chyba przy netinstall wifi jest tylko zwykle wpa, da sie to zmienic pozniej?
Co do gdm to juz zastąpiłem raz lightdm i wszystko poszło gładko, było xfce jak trzeba ;) Dzięki za pomoc :D
Ostatnio edytowany przez nmarx (2014-04-30 03:52:37)
jak chcesz minimalnie to nic nie zaznaczasz w instalatorze, bo poleci Ci z metapakietami i zrobisz sobie już na początku "syf". Ja korzystam z netinstall wydania stabilnego (skoro instalator ogarnia Ci sieć no to wszystko bangla). Wybierasz sobie instalację profesjonalną wybierasz stery, jajko i instalujesz samą podstawę. Potem sobie już z konsoli dodajesz repo testinga, aktualizujesz i instalujesz środowisko graficzne. I masz minimum...
Ok to jak nic nie zaznacze to po zakończeniu instalacji chyba i tak będę musiał się podpiąć pod kabel bo przecież w pakiecie "laptop" zą takie programy jak wpasupplicant i wireless-tools - a więc chyba niezbędne do połączenia wifi z wpa2. Tak czy siak dzięki za info ;)