Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Przy instalacji lub usuwaniu pakietów apt mi cały czas wywala takie info (niby wszystko się prawidłowo instaluje oraz usuwa, ale ciekawi mnie co to takiego i o co mu chodzi ?
debconf: nie udało się zainicjalizować nakładki: Dialog debconf: (Nakładka "dialog" wymaga ekranu o wymiarach conajmniej 13 linii na 31 kolumn.) debconf: powrót do nakładki: Readline
miałem to w debianie stabilnym i przed chwilą sobie zaktualizowałem do testowego i jest to samo...
@edit
ok po problemie, dałem apt-get --reinstall install debconf i nie ma już ceregieli;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-29 15:10:48)
Powinno wystarczyć:
dpkg-reconfigure debconf
hm zresetowałem kompa i w sumie dalej jest to info od apta
ok dałem dpkg-reconfigure debconf i co wybrać??
1. Dialog 2. Readline 3. Gnome 4. Kde 5. Edytor 6. Nieinteraktywny
Tu masz przyczynę:
debconf: (Nakładka "dialog" wymaga ekranu o wymiarach conajmniej 13 linii na 31 kolumn.)
Masz za mały ekran konsoli, a wymagany jest większy.
W jakim emulatorze terminala się to pokazuje?
Ewentualnie możesz spróbować z innymi z tamtej listy.
ok miałem za bardzo pomniejszone okno konsoli w configu... powiększyłem i już się nie pluje...dzięki;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-29 15:09:50)
menel napisał(-a):
ok miałem za bardzo pomniejszone okno konsoli w configu... powiększyłem i już się nie pluje...dzięki;)
Widzisz - yossarian wszystko wie :)
Bodzio napisał(-a):
menel napisał(-a):
Widzisz - yossarian wszystko wie :)
Gruba przesada ;)
Bodzio się śmiej, problem błahy ale takie są najbardziej upierdliwe i często oczywisto-nieoczywiste;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-29 22:31:12)
Strony: 1