Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam zainstalowanego Sparky linuksa w wersji 3.2 .
Moja karta grafiki to
02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470]
Zainstalowałem pakiety FGLRX-DRIVER,CONTROL,DKMS wraz z zależnościami ale efekt mam taki że domyślny moduł obsługujący grafikę czyli RADEON - znikł , a nowy moduł FGLRX - nie pojawił się ...
Grafika jest obsługiwana teraz przez jakiś mało wydajny sterownik przy którym obraz w oknie przeglądarki faluje przy prtzewijaniu , a w konsoli wywala mi coś takiego ;
darek@sparky-laptop:~$ glxinfo name of display: :0.0 X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation) Major opcode of failed request: 155 (ATIFGLEXTENSION) Minor opcode of failed request: 66 () Serial number of failed request: 13 Current serial number in output stream: 13 darek@sparky-laptop:~$
Jak wyjść z tej sytuacji , proszę o pomoc .
Mój plik XORG.0.LOG wygląda tak ;
https://dl.dropboxusercontent.com/u/6304552/Xorg.0SPARKY.3.2.log
Ostatnio edytowany przez wlodarek1 (2014-03-24 07:10:07)
sprawdzź czy moduł fglrx się zbudował i zainstalował
sudo dkms status
jesli tak, to wygeneruj xorg.conf
aticonfig --initial
sprawdź czy radeon poszdł do blacklist w /etc/modprobe.d/
jeśli tak to ma działać:)
aha, sprawdź jeszcze
glxinfo |grep direct
może to właśnie fglrx zamula.
Ostatnio edytowany przez b3mol (2014-03-24 08:50:05)
[ 25.107] (WW) fglrx(0): ***********************************************************
[ 25.107] (WW) fglrx(0): * DRI initialization failed *
[ 25.107] (WW) fglrx(0): * kernel module (fglrx.ko) may be missing or incompatible *
[ 25.107] (WW) fglrx(0): * 2D and 3D acceleration disabled *
[ 25.107] (WW) fglrx(0): ***********************************************************
Pytanie, czemu nie zostałeś na wbudowanych sterownikach? Jeśli Sparky Linux nie bazuje na Debian Stable, to działają dobrze + oszczędzanie energii jest
Fervi
No więc udało mi się problem rozwiązać poprzez odblokowanie modułu RADEON , skasowanie wygenerowanego pliku XORG.CONF
a przywrócenie na jego miejsce pliku XORG.CONF.ORIGINAL-0
Tak że teraz grafika działa na module RADEON ale w konsoli wywala nadal coś takiego ;
arek@sparky-laptop:~$ glxinfo name of display: :0.0 X Error of failed request: BadRequest (invalid request code or no such operation) Major opcode of failed request: 154 (GLX) Minor opcode of failed request: 19 (X_GLXQueryServerString) Serial number of failed request: 12 Current serial number in output stream: 12 darek@sparky-laptop:~$
Ale tak już chyba musi być .....
Zainstalowałeś firmware?
Gdzie jest log Xorga?
Bez konkretów raczej pomocy nie uzyskasz...
Ostatnio edytowany przez yossarian (2014-03-25 14:36:39)