Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Użytkownik

Witam
Jestem swiezakiem na forum dlatego witam wszystkich. Zainstalowalem Debiana 7 na supermicro DN2800MT (Intel Atom DualCore 1,86Ghz, 4GB DDR3, 160GB SATA II), instalacje przeprowadzilem z dysku twardego podlaczonego przez USB, obraz na dysk wgralem uzywajac programu Universal USB Installer (probowalem Unetbootin ale system nie startowal z USB), ustawienia BIOS to EFI enabled oraz tryb SATA: IDE.
W trakcie instalacji nastapilo zainstalowanie programu rozruchowego GRUB2 ale po reboocie i probie rozruchu z HDD otrzymalem "Missing boot loader", uruchomilem wiec z USB tryb ratunkowy i uzywajac APT wrzucilem lilo. System ruszyl ale po starcie demonow nastepuje wygaszenie ekranu i koniec, system zawisa. Podejrzewam ze Debian nie chce przetrawic ukladu graficznego i odbija mu sie to czkawka :(
Szkoda bo interesuje mnie ten system w zastosowaniu serwerowym. FreeBSD 10 64Bit na tym sprzecie hula jak szalony jednak mam problem z konfiguracja uslug we FreeBSD i zainstalowalem Debiana z mysla, ze bedzie on latwiejszy w konfiguracji i szybko uruchomie potrzebne mi uslugi. Nie chce sie bawic licencje dla Windows (Windows 2003 Server tez ma problem juz na etapie instalacji).
pozdrawiam.

Użytkownik

Co do Bootloadera, podłącz Pendrive i spróbuj uruchomić bootowanie
Gdzieś czytałem o błędzie w instalatorze, który instaluje przez przypadek bootloader na pendrive
Fervi

Szczawiożerca

Jakieś logi pokaż.

Psuj

Użytkownik

rapper3d napisał(-a):
Debian nie chce przetrawic ukladu graficznego
$ lspci | grep VGA
Instalacja Grub2
# aptitude install grub2
Nastepnie, zeby ulatwic Ci zycie potwierdz wszystko O.K. lub TAK (tabulation)
Resetuj maszyne i ma dzialac a jezeli nie
# update-grub
Resetuj/reboot

Imperator

Uruchom trub rescue w instalatorze. Tam jestr przywracanie GRUB. I zainstaluje Ci grub na nowo w MBR

Szczawiożerca

Jeżeli to uefi, to pewnie nie ma żadnego mbr.
Bez logów nie ma co się teraz produkować.
ustawienia BIOS to EFI enabled oraz tryb SATA: IDE.
Użytkownik

Panowie dziekuje za odpowiedzi i podpowiedzi :) oczywiscie logi jak tylko uda mi sie do nich dobrac wrzuce na forum zeby mozna bylo dalej ruszyc ten temat :).
Pozdrawiam Yampress-a hehe BSD forever ;)

Użytkownik

yossarian napisał(-a):
Jakieś logi pokaż.
Racja, ale jezeli pojawi sie nowicjusz, ktory nie zna/nie slyszal slowa log i instaluje debiana stabilnego to gdzie go odsylasz ?

Szczawiożerca

darius napisał(-a):
yossarian napisał(-a):
Jakieś logi pokaż.
Racja, ale jezeli pojawi sie nowicjusz, ktory nie zna/nie slyszal slowa log i instaluje debiana stabilnego to gdzie go odsylasz ?
Użytkownik FreeBSD chyba wie co to logi i gdzie ich szukać.
Jeżeli jednak nie wie, to zwyczajnie może zapytać.

Użytkownik

Jasne, dziekuje, myslalem, ze na miejsce "jakies logi pokaz" bedzie => pokaz to...plecenie - pokaz to... polecenie itd.

Psuj

Skoro potrafił postawić fBSD to z logami w Debianie sobie poradzi.

Szczawiożerca

darius napisał(-a):
Jasne, dziekuje, myslalem, ze na miejsce "jakies logi pokaz" bedzie => pokaz to...plecenie - pokaz to... polecenie itd.
Marudzisz...

Użytkownik

Kto pyta, nie bladzi.
Użytkownik

choc pyta to brzydkie slowo hehe, instalacja FBSD zdaje sie od wersji 8.x jest rownie latwa jak Debiana, w wersji 10 jest jeszcze latwiejsza :).
wszelkie logi w FBSD sa w /var/log/ a w Debianie tez?
Panowie wybacza ale ostatnio brak czasu (providerka) nie pozwala za bardzo na dlubanie w Debianie. Trzeba montowac antenki poki pogoda pozwala.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez rapper3d (2014-03-24 20:28:09)

Zbanowany

602
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:48:22)

Imperator

Też . Zawsze logi są w /var/log we wszystkich systemach
Strony: 1