Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No i nie daje rady z tą alsą. Próbuje już ze 2h jakoś TS skonfigurować aby złapał dźwięk z mikrofonu i bida straszna. Nie daje rady. Co śmieszne nie mam problemów aby puścić dźwięk z mikrofonu na głośniki przy pomocy alsamixer, a z TS poprostu nie chce działać.
arecord -l **** List of CAPTURE Hardware Devices **** card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC888 Analog [ALC888 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: Intel [HDA Intel], device 1: ALC888 Digital [ALC888 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: Intel [HDA Intel], device 2: ALC888 Alt Analog [ALC888 Alt Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
wszystko to widzi TS ale nic nie nagrywa. Nie daje rady też nic nagrać przy pomocy:
arecord hw:0,0 -d 10 /dane/test-mic.wav arecord hw:0,1 -d 10 /dane/test-mic.wav arecord hw:0,2 -d 10 /dane/test-mic.wav
Panowie grzecznie i z pokorą proszę o pomoc.
Ostatnio edytowany przez Bitels (2014-03-18 22:03:57)
Pokaż
amixer scontents
proszę
amixer scontents Simple mixer control 'Master',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 28 [90%] [-4.50dB] [on] Simple mixer control 'Headphone',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 28 [90%] [-4.50dB] [on] Front Right: Playback 28 [90%] [-4.50dB] [on] Simple mixer control 'PCM',0 Capabilities: pvolume Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 255 Mono: Front Left: Playback 237 [93%] [-3.60dB] Front Right: Playback 237 [93%] [-3.60dB] Simple mixer control 'Front',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 28 [90%] [-4.50dB] [on] Front Right: Playback 28 [90%] [-4.50dB] [on] Simple mixer control 'Front Mic',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 0 [0%] [-34.50dB] [off] Front Right: Playback 0 [0%] [-34.50dB] [off] Simple mixer control 'Front Mic Boost',0 Capabilities: volume Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: 0 - 3 Front Left: 0 [0%] [0.00dB] Front Right: 0 [0%] [0.00dB] Simple mixer control 'Surround',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 28 [90%] [-4.50dB] [on] Front Right: Playback 28 [90%] [-4.50dB] [on] Simple mixer control 'Center',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 28 [90%] [-4.50dB] [on] Simple mixer control 'LFE',0 Capabilities: pvolume pvolume-joined pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Limits: Playback 0 - 31 Mono: Playback 22 [71%] [-13.50dB] [on] Simple mixer control 'Side',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 2 [6%] [-43.50dB] [on] Front Right: Playback 2 [6%] [-43.50dB] [on] Simple mixer control 'Line',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 2 [6%] [-31.50dB] [on] Front Right: Playback 2 [6%] [-31.50dB] [on] Simple mixer control 'Line Boost',0 Capabilities: volume Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: 0 - 3 Front Left: 0 [0%] [0.00dB] Front Right: 0 [0%] [0.00dB] Simple mixer control 'CD',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 23 [74%] [0.00dB] [on] Front Right: Playback 23 [74%] [0.00dB] [on] Simple mixer control 'IEC958',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined cswitch cswitch-joined Playback channels: Mono Capture channels: Mono Mono: Playback [off] Capture [off] Simple mixer control 'IEC958 Default PCM',0 Capabilities: pswitch pswitch-joined Playback channels: Mono Mono: Playback [off] Simple mixer control 'Beep',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 0 [0%] [-34.50dB] [off] Front Right: Playback 0 [0%] [-34.50dB] [off] Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off] Front Right: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off] Simple mixer control 'Capture',1 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off] Front Right: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off] Simple mixer control 'Auto-Mute Mode',0 Capabilities: enum Items: 'Disabled' 'Enabled' Item0: 'Disabled' Simple mixer control 'Digital',0 Capabilities: cvolume Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 120 Front Left: Capture 60 [50%] [0.00dB] Front Right: Capture 60 [50%] [0.00dB] Simple mixer control 'Input Source',0 Capabilities: cenum Items: 'Rear Mic' 'Front Mic' 'Line' 'CD' Item0: 'Rear Mic' Simple mixer control 'Input Source',1 Capabilities: cenum Items: 'Rear Mic' 'Front Mic' 'Line' 'CD' Item0: 'Rear Mic' Simple mixer control 'Rear Mic',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 22 [71%] [-1.50dB] [off] Front Right: Playback 22 [71%] [-1.50dB] [off] Simple mixer control 'Rear Mic Boost',0 Capabilities: volume Playback channels: Front Left - Front Right Capture channels: Front Left - Front Right Limits: 0 - 3 Front Left: 2 [67%] [20.00dB] Front Right: 2 [67%] [20.00dB]
Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off] Front Right: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off] Simple mixer control 'Capture',1 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off] Front Right: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off]
Nagrywanie wylączone.
Dzięki ale...
Mógł bym prosić jeszcze o wskazówkę jak to zmienić?
W alsamixerze masz przełączniki OO MM przełączasz klawiszem m
o przełączaniu już mnie frevi uświadomił :D ale i tak coś tu nie gra. w alsamixer ("F5") włączyłem tera wszystko jak leci a i tak mam coś takiego:
Simple mixer control 'Capture',0 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off] Front Right: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off] Simple mixer control 'Capture',1 Capabilities: cvolume cswitch Capture channels: Front Left - Front Right Limits: Capture 0 - 31 Front Left: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off] Front Right: Capture 21 [68%] [15.00dB] [off]
znalazłem te 2 opcje w alsamixer ale tam nie ma możliwości wyciszenia, w tym miejscu są myślniki
W alsamixer naciśnij F4
tak wiem pod F4 jest sam [Capture] ale niestety te 2 opcje zamiast możliwości zmiany OO MM mają tylko - - - - - - - - - - -
Może ta karta tal ma.
Tam masz jeszcze mikrofon wyciszony
Simple mixer control 'Front Mic',0 Capabilities: pvolume pswitch Playback channels: Front Left - Front Right Limits: Playback 0 - 31 Mono: Front Left: Playback 0 [0%] [-34.50dB] [off] Front Right: Playback 0 [0%] [-34.50dB] [off]
A tylny wyłączony.
Moze jeszcze trzeba przełącznikiem zródlo ustawić.
Najlepiej jakbyś użył audacity do ustawienia.
powiem tak jak po naciśnięciu F3 [Playback] Rear Mic ustawie OO to wszystko co powiem wali na głośniki więc mikrofon działa jak trzeba. problem się pojawia jak chcę coś nagrać albo puścić w TS. Wtedy co bym nie wybrał jest cisza. Zainstaluje to ustrojstwo i zobaczę czy coś dam rade zrobić. Dzięki za pomoc
arecord -D hw:0,0 -f cd | aplay
Przy tym poleceniu słyszysz sie w głośnikach ?
Bitels napisał(-a):
tak wiem pod F4 jest sam [Capture] ale niestety te 2 opcje zamiast możliwości zmiany OO MM mają tylko - - - - - - - - - - -
Spacją włączysz.
ok wszystko gra :D w audacity zauważyłem, że dźwięk jest pchany na spdif więc zmieniłem na hw:0,0 i balanga :D w TS pojawił się dźwięk. Pytanie tylko dlaczego w alsamixer nie mogłem tego ustawić?
Bije pokłony i jeszcze raz dziękuje za pomoc i poświęcony czas. Pytanie jeszcze na koniec. Czy alsa nie będzie miała problemu z puszczeniem dźwięku z kilku źrudeł (np będę grał z kumplami do tego rumor na TS i powiecmy jakiś kawałek z VLC)? Pulseaudio generalnie dawało radę z takim zestawem ale musze przyznać, że lubiało się wykrzaczyć czasami nawet przy jednym źródełku.
Sprawdź.
Jak nie to będziemy myśleć dalej.
yossarian Racja :D
no to już niewiele mi zostało aby dopieścić debianka :D w zasadzie to już tylko nie wiem dlaczego gedit i kadu nie łapią mi motywów gtk pod openbox gdzie fpacefm, iceweasel i icedove nie mają z tym problemów ale to już zabawa na inny wątek. O dziwo testing wydaje się bardzo stabilny jak narazie :D
ilin nie omieszkam i przy najbliższej okazji będę testował.
Bitels napisał(-a):
yossarian Racja :D
no to już niewiele mi zostało aby dopieścić debianka :D w zasadzie to już tylko nie wiem dlaczego gedit i kadu nie łapią mi motywów gtk pod openbox gdzie fpacefm, iceweasel i icedove nie mają z tym problemów ale to już zabawa na inny wątek. O dziwo testing wydaje się bardzo stabilny jak narazie :D
ilin nie omieszkam i przy najbliższej okazji będę testował.
Pewnie masz motyw nieobsługujący gtk3 i nieskonfigurowane qtconfig.
Załóż nowy wątek i opisz dokładnie co jest nie tak.
już sobie poradziłem... muszę przyznać, że wiki archa to piękna sprawa, jeżeli chodzi o konfiguracje openbox z palca.