Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Dziś spotkałem znajomego, który jest na czwartym roku telekomunikacji, i tak sobie gadamy, mówię mu, że chciałbym jakiś tani serwerek kupić i popróbować sobie z Debianem albo FreeBsd, a on mi na to, że czemu nie postawię serwera na windows 2003 serwer. Zacząłem się śmiać, to się spojrzał oburzony i powiedział, że u niego na uczelni profesorowie zalecają im studentom, że jak będą stawiali coś to tylko na win 2003 serwer.
Zapytałem go czy może jego wykładowcy pracują dla microshitu? To mi powiedział, że w2003 serwer jest b.stabilny, i very secured :). Profesor powiedział, że unix'y się już przeżyły :D. To się ubawiłem dziś, nieprawdaż ???
Co jak co, ale sprzedaż Windowsów ostatnio rośnie w profesjonalnych zastosowaniach serwerowych. I na prawdę wielu ludzi sobie je chwali. Ale do taniego serwerka jednak lepszy jest jakiś *nix ;).
Ale do taniego serwerka jednak lepszy jest jakiś *nix ;).
Małe pytanko czemu często zamiast pisać np. Unix pisze się *nix??
A tak do tekstu to coś nie wierze żeby windows był bardzo bazpieczny chyba że to jest linux (Debian OfCourse ;D) z bootsplash`em z logo windows`a ROTFL...
Szczególnie SCO Unix będzie tani.. ;-)
A dalczego tak jest ze wiele "profesorow" poleca windows'a
- bo stawia sie taki server bardzo szybko
- microsoft oferuje wsparcie techniczne
- jest to oprogramowanie licencyjne
- trzeba mieco wiele mniejsza wedze zeby postawic server na shicie
ale praktyka jest inn'a
jesli czemus poswiecisz duzo czasu i dopracujesz w linuxie/unixie to dziala naprawde dobrze, rozwiazania sa stabilne i to nie tylko z nazwy, system jest o wiele bardziej wydajniejszy i oczywiscie ma wiele wiecej zalet
przyklad z zycia wziety pewna dosc duza hurtowania hciala zeby postawic im server no to oczywisce postawilam na debianie wczesniej mieli nevella ktory wstawa 30 - 45 minut czesto wywalalo terminale w sieci co konczylo sie zweszeniem wszystkich terminali za nevela zaplacili gruba kase i hcieli miec to poczatkowo na nevelu ale dali sie przekonac zeby postawic system na debianie.... no jakie zdziewenie bylo goscia jak mu powedzialam ze nie ma ograniczenia do ilosci odpinanych termianli to sie ucieszyl straszne..... cala sprawa dziala sie jakis rok temu....
Ostatnimi czasy bylam tam w celu zintegorania calego ich systemu tak aby pracowal dodkowo z palmptopami i co gosciu powedzial ze za nic by juz nie oddal linux'a i mowil zeby tylko te palmptopy dzialay tak fajnie jak ten server :]
Lite-ON oznaczenie "*unix" oznacza cala rodzine linuxow oraz unixow sa to 2 ruzne systemy operacyjne
A dalczego tak jest ze wiele "profesorow" poleca windows'a
- bo stawia sie taki server bardzo szybko
- microsoft oferuje wsparcie techniczne
- jest to oprogramowanie licencyjne
- trzeba mieco wiele mniejsza wedze zeby postawic server na shicie
Święte słowa :D
Jedna mała uwaga do drugiegu punktu Biexi - Microsoft daje wsparcie techniczne TYLKO dla legalnych wersji BOX. Wersje OEM nie mają wsparcia, a kosztują też sporo
Apropos wiedzy potrzebnej do postawienia serwera na linuxie ... a ileż to jej potrzeba ?
apt-get install apache ? :D
i odrobine RTFM ? godzine na googlach ?
A postaw teraz szita 2003 z całym jego dobrodziejstwem i do tego jakiś IIS :)
ciekawe , kto szybciej skonczy ...
Ja tam domowy user , a skoro Windows zapewnia wszystko szybko i przyjemnie co można chcieć w takich warunkach, to nigdy na nim psów nie wieszałem.
Jednak zapamiętałem opinię prawdziwego informatyka (swój prywatny serwer ma na linuksie), który mi powiedział, że próbował różnych rozwiązań Open Source ale w w jego wypadku nie znalazł godnego zastępstwa Activ Directory.
Z tego co kiedyś czytałem, to wielkim molochom też już przestała ciec ślina na myśl o darmowym sofcie:
http://hacking.pl/5513
Nie pamietam, gdzie to czytałem, ale robiono przelicznik cenowy serwerów bazodanowych opartych na Linuksie i Windzie . Okazało się, iż wbrew pozorom, te z MS na pokładzie są średnio tańsze. Stawiane są na pecetach, zaś te linuksowe na solidnych, drogich serwerach. Ale za to wydajnościowo najtańsze są Linuksy.
a jakby tam się spróbować dowiedzieć na czym stoją najpopularniejsze serwery np onet wp interia no i na czym google stoją ma ktoś jakiś pomysł ??
nmapem.
Zaraz podam np. jak ma google ( niezłe zabezpieczenia)
efekt skanowania, wychodzi, że linux
PORT STATE SERVICE
80/tcp open http
113/tcp closed auth
179/tcp closed bgp
443/tcp open https
No exact OS matches for host (If you know what OS is running on it, see http://www.insecure.org/cgi-bin/nmap-submit.cgi).
TCP/IP fingerprint:
SInfo(V=4.00%P=x86_64-unknown-linux-gnu%D=4/17%Tm=44440961%O=80%C=113)
TSeq(Class=TR%IPID=RD%TS=U)
T1(Resp=Y%DF=N%W=1FFE%ACK=S++%Flags=AS%Ops=ME)
T2(Resp=Y%DF=N%W=2009%ACK=S%Flags=R%Ops=)
T3(Resp=Y%DF=N%W=1FFE%ACK=S++%Flags=AS%Ops=ME)
T4(Resp=N)
T5(Resp=Y%DF=N%W=0%ACK=S++%Flags=AR%Ops=)
T6(Resp=Y%DF=N%W=0%ACK=O%Flags=R%Ops=)
T7(Resp=Y%DF=N%W=0%ACK=S%Flags=AR%Ops=)
PU(Resp=N)
DUG
PORT STATE SERVICE
21/tcp open ftp
22/tcp open ssh
25/tcp open smtp
80/tcp open http
110/tcp open pop3
113/tcp open auth
137/tcp filtered netbios-ns
138/tcp filtered netbios-dgm
139/tcp filtered netbios-ssn
143/tcp open imap
443/tcp open https
445/tcp filtered microsoft-ds
465/tcp open smtps
587/tcp open submission
Device type: general purpose
Running: Linux 2.4.X|2.6.X
OS details: Linux 2.4.6 - 2.4.26 or 2.6.9, Linux 2.6.5 - 2.6.11
A do Firefoksa jest taka wtyczka, co podaje nazwe serwera.
https://addons.mozilla.org/firefox/2250/
Polecam netcraft.com
Serwery WWW najczęściej stoją na systemach open source'owych (chociaż np. ebay.com jest na windowsie).
no, no, Opterony mają. Już im zazdroszczę. Za taki procek mogłbym nawet kupić licenclę na Winshita.
a winshita da sie jakos administrowac zdalnie? po lanie nie ma problem, bo jest pare programikow do tego, ale chodzimi o cos w stylu ssh, i czy to mialoby takie same mozliwosci?
Da się bez problemu administrować go zdalnie, np. przez Zdalny Pulpit.
a winshita da sie jakos administrowac zdalnie? po lanie nie ma problem, bo jest pare programikow do tego, ale chodzimi o cos w stylu ssh, i czy to mialoby takie same mozliwosci?
jest prosty i przyjemny VNC.
są też ssh ale co tym da się zrobić to nie wiem.
http://www.ssh.com/support/downloads/secureshellwks/
przedewszystkim to widze ze zdalny pulpit albo przez samo Active Directory, podpinasz sie z Poznania pod domene z Wroclawia i adminujesz
no, no, Opterony mają. Już im zazdroszczę. Za taki procek mogłbym nawet kupić licenclę na Winshita.
po czym to wyczytales?
To jest napewno 64 bitowy Linux.
A jeszcze coś, serwey WoW-a też są na Linuksie. Nie rozumiem więc, jak można twierdzić, iż firmy odsuwają się od Linuksa. A jak ktoś kupi serwer kilkuprocesorowy i to na dodatek kilkurdzeniowe procesory? To co, windowsa na tym zainstaluje? Wszak się nie da.
Nie to żebym bronił windowsa ale się da xp pro potrafi obsłużyć 16 sztuk a win2k3 zdaje się zę nawet 2 x tyle.
Swoją drogą ilu z was skorzystało z promocji... znaczy się darmowego windowsa dla studentów? :)
ja korzystalem przez jakis czas, dopoki nie zainstalowalem debiana :)
ale zdalny pupit ma jedna wade, potrzebne do tego jest calkiem niezle lacze, a przez ssh da sie adminowac praktycznie przy byle jakim
zdaje się że inaczej nie da rady niż na x86
BTW. WXP może być instalowany na pentium 133... ale taka instalacja to już abstrakcja.
dodam jeszcze, ze na kady procek trzeba wykupic licencje, 2 procki sa w "normalnej" cenie windowsa reszta platna ;)
i co najwazniejsze nie dostaniesz takiej wersji na np. 32 cpu windowsa w komputroniku :)
zamawiasz serwer i na nim instaluja tego "specjalnego" windowsa potem dostarczaja i podlaczaja
Swoją drogą ilu z was skorzystało z promocji... znaczy się darmowego windowsa dla studentów? :)
Nie jestem w temacie i niewiem czy dalej chodzi o ten żart ze strony haking.pl czy mowisz powaznie :D?