Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No tak, człowiek dostrzega nowe jajo w testingu, instaluje, uruchamia kompa ponownie i widzi ciemność. xD
Coś nie bardzo chcą te stery pracować z tym kernelem 3.13, co ciekawe problem jest znany już dłuższy czas -- http://rglinuxtech.com/?p=1040 albo nawet i tu można poczytać: https://devtalk.nvidia.com/default/topic/644906/lin … -rc1-kernel/1 -- w każdym razie parę miechów wstecz.
Generalnie problem objawia się niewstaniem X-ów a w logu Xorga widnieje taki błąd:
[Fri Mar 14 11:11:32 2014] nvidia: Unknown symbol acpi_os_wait_events_complete (err 0) [Fri Mar 14 11:15:31 2014] nvidia: Unknown symbol acpi_os_wait_events_complete (err 0) [Fri Mar 14 11:16:08 2014] nvidia: Unknown symbol acpi_os_wait_events_complete (err 0) [Fri Mar 14 11:16:13 2014] nvidia: Unknown symbol acpi_os_wait_events_complete (err 0)
To tak ku przestrodze.
Spróbuj tej łatki:
http://jacekalex.sh.dug.net.pl/nvidia/nvidia-driver … -events.patch
Na jajkach 331.38 i 334.16 wchodziła czysto i rozwiązywała ten problem.
Nie wiem, czy na starszych sterach też pomoże, ale w końcu mechanizm budowania modułu jest we wszystkich sterach taki sam.
Swoją drogą zauważyłeś to ze sporym opóźnieniem, zobacz, czy Nvidia czasem nie ma poprawionego sterownika do twojej karty.
W najnowszych sterach, zarówno 331.49 jak i 334.21 mają już poprawiony ten błąd, i to dosyć dawno.
W każdym razie ten:
apt-cache policy nvidia-driver nvidia-driver: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: 331.49-1 Tabela wersji: 331.49-1 0 990 http://ftp.us.debian.org/debian/ testing/non-free amd64 Packages 500 http://ftp.us.debian.org/debian/ unstable/non-free amd64 Packages
na aptosidowym jaju 3.13.6 zbudował się i chodzi bez problemu.
Także lepiej popraw refleks, albo swój, albo tych developerów, co robią paczki ze sterownikami. :DDD
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-14 12:36:53)
Polecam instalacje sterów bezpośrednio od NVIDII. Trzeba instalować ręcznie przy każdym nowym kernelu, ale w końcu nie robi się tego codziennie :) Czasem przy nowych kernelach są jakieś zgrzyty, ale najczęściej wystarczy zaaplikować patch z forum nvidii.
root@deb:~# uname -a Linux deb 3.13-6.slh.1-aptosid-amd64 #1 SMP PREEMPT Mon Mar 10 20:26:47 UTC 2014 x86_64 GNU/Linux root@deb:~# nvidia-smi Fri Mar 14 12:38:58 2014 +------------------------------------------------------+ | NVIDIA-SMI 331.49 Driver Version: 331.49 | |-------------------------------+----------------------+----------------------+ | GPU Name Persistence-M| Bus-Id Disp.A | Volatile Uncorr. ECC | | Fan Temp Perf Pwr:Usage/Cap| Memory-Usage | GPU-Util Compute M. | |===============================+======================+======================| | 0 GeForce 9600M GS Off | 0000:01:00.0 N/A | N/A | | N/A 55C N/A N/A / N/A | 31MiB / 511MiB | N/A Default | +-------------------------------+----------------------+----------------------+ +-----------------------------------------------------------------------------+ | Compute processes: GPU Memory | | GPU PID Process name Usage | |=============================================================================| | 0 Not Supported | +-----------------------------------------------------------------------------+
No niby na stronie nvidii jest tam nowsza wersja sterów (tych obsługujących moją kartę):
Linux x64 (AMD64/EM64T) Display Driver NVIDIA Recommended 304.1210 March 11, 2014 Release Highlights: Improved compatibility with recent Linux kernels. Fixed a bug that prevented the NVIDIA implementation of the Xinerama extension protocol requests from being used when RandR was enabled. Updated nvidia-installer to add '/usr/lib/i386-linux/gnu' to the search path for installing 32-bit compatibility libraries on Debian GNU/Linux systems.
megabajt -- a co do tych ze strony nvidii, to można tylko moduł budować, nie trzeba reinstalować z każdym nowym kernelem. xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-03-14 12:44:41)
Był kiedyś taki skrypt na forum buntu, który kompilował automatycznie ster po instalacji nowego jajka.
Sznurek:
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f=149&t=105493
Jest potencjalnie chyba trochę "mądrzejszy" od dkms'a, bo w skrypcie można sobie ustawić dowolne akcje i warunki, a w dkms'ie już niekoniecznie.
Podmieniłem w źródłach te instalatory nvidii ze stronki i zbudowałem sobie nowsze wersje pakietów:
$ cat /proc/driver/nvidia/version NVRM version: NVIDIA UNIX x86_64 Kernel Module 304.121 Tue Mar 4 19:47:43 PST 2014 GCC version: gcc version 4.8.2 (Debian 4.8.2-16) $ uname -a Linux morfikownia 3.13-1-amd64 #1 SMP Debian 3.13.5-1 (2014-03-04) x86_64 GNU/Linux
i działa. To było 10 minut roboty. :] To przynajmniej teraz mogę sobie robić nowsze zdebianizowane wersje sterów, o ile nic nie będzie trzeba zmieniać w tych plikach debianowych, bo ten kilometrowy plik rules mnie przeraża. xD
Pochwalisz się, jak w instalatorze dkms podmienić wersję steru Nvidii?
Bo właśnie na Jessiem wywaliłem wszystko, co się nazywa nvidia (najmłodsza wersja w repo to 331.49), ale moją kartę obsługuje tylko 334.21. Zainstalowałem go z palca, ale po zalogowaniu do LightDM mam czarny ekran i kursor.
Pracuję nad tym. :D
EDIT:
Chrzanić to, Debian ma obsuwy ze sterami? Gentuś chodzi jak żyleta. :D
EDIT2:
Naprawione, ster załadowany z palca przy wywalaniu gdm3 wyleciał też desktop-base i xserver-xorg, przy instalacji lightdm nie zainstalowały się, bo wisiały jako polecane . :D
Nie ma to jak te zależności :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-17 12:16:37)
Polecam instalacje sterów bezpośrednio od NVIDII. Trzeba instalować ręcznie przy każdym nowym kernelu, ale w końcu nie robi się tego codziennie :)
Isnieje możliwość takiej instalacji ze skryptu .run, aby to dkms załatwiał kompilację modułów przy instalacji jądra.