Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam mam oto taki problem gdy chce sobie zainstalować linuxa (próbowałem kilka Ubuntu, Open Suse, Mandriva, Mint )to instalacja idzie ok ale po instalacji i uruchomieniu systemu nie mam mojej rozdzielczości (i tak instalowałem stery od amd lub otwarto-źródłowe i maksymalna rozdzielczość to 1600x1200 ( Monitor Full HD ). Na widndowsie jest to samo ale tam samsung udostępnia stery do monitora a jak ich nie chce to Catalyst to potrafi ominąć identyfikowanie EDID te na Linux nie ) Tak umiem korzystać z Google ale nic z tych poradników do konfigurowania xorg.conf nie rozumiem.
Mój Sprzęt :
Procesor : i3-3220
Ram : 8gb
Grafika :Gigabyte HD 7770 OC
Monitor : Samsung s22c300
Teraz instaluje debiana 7.4 ale wątpię żeby magicznie problem się rozwiązał .
Próbowałem na mint i jakieś błędy wywalało. Teraz jak zainstaluje debiana to zobacze
Jeśli będzie wywalać błędy to to wszystko pokaż.
Spoko a dobrego debiana ściągam debian-7.4.0-amd64-netinst.iso ??
Dobrego.
Tylko musisz mieć net na nim bo większość z netu będzie instalować.
Na plycie jest tylko system bazowy bez xów.
Kolega się mnie o to samo pytał na fanpage Linux Mint Polska na FB(I). Debian stabilny się nie nadaje, może mieć za stare sterowniki do ATi.
Mówiłem profilaktycznie bo czasami niektóre karty wifi potrzebują firmware, którego nie ma na płycie.
Różne bywają przypadaki. :)
EDIT:) Od razu podbić do testing.
Ręcmi nogmi podpisuję się pod testingiem, szczególnie jeśli zaczynasz z Debianem. Nowe sterowniki w testingu będą raczej zainstalowane/ do zainstalowania, w stable możesz musieć się nieźle napocić nim wykrzesasz z grafiki jakiś obraz. Kompilacje, patchowanie, rekompilacje.
Dobra to możecie podać mi wersje którą mam pobrać ??
Obrazy wersji testowej są niepewne.
Lepiej zainstalować stable i potem zrobić upgrade.
W trybie zaawansowanym można z obrazu stable zainstalować inną wersję debiana ale dokladnie nie powiem co i jak bo dawno z plyty nie instalowałem.
To w końcu testową czy stabilną ?? CD czy DVD
jak na twoja wiedze to sobie zainstaluj minta albo ubuntu
a po co Ci taka karta pod linuxem chcesz nalesniki piec? ;D
edit:
mozesz tez ewentualnie próbowac podlaczac to innym wyjsciem jak masz np d-sub
Ostatnio edytowany przez garrick (2014-02-25 10:23:33)
Zainstaluj testinga.
Najlepszym sposobem jego instalacji będzie instalacja wersji stabilnej i potem upgrade do wersji testowej.
Mam pytanie debian jest na 3 płytach ?? http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.4.0/amd64/bt-dvd/
Tak ale nie potrzebne ci wszystkie.
Pierwsza wystarczy.
do instalacji podstawki i iksów wystarczy pierwsza (na reszcie masz pakiety i updaty)
Netinstall wystarczy do instalacji podstawowego systemu.
Dobra jestem już na debianie i próbuje dodać full hd komendami z poradnika UP^^
ale po wykonaniu komendy
xrandr --newmode "1920x1080_60.00" 173.00 1920 2048 2248 2576 1080 1083 1088 1120 -hsync +vsync
Wyskakuje xrandr: Failed to get size of gamma for output default
( Oraz mam pytanie jak najlepiej zainstalować najnowsze sterowniki do grafiki ?)
Jaką wersję debiana zainstalowałeś ?
Pokaż
cat /etc/issue
Instalowałem debiana 7
Debian GNU/Linux 7 \n \l
A co ze sterownikami Amd do grafy instalować te ze strony AMD .run ??
Spróbuj z backportów bo tam są nowsze stery.
Nie jestem specem od ati, ktoś inny musi się wypowiedzieć bo czasami na otwartych może lepiej chodzić.
Edit: pisaliśmy razem z yossarianem i minęliśmy się w tezach.
Spróbuj z sterowniki backportów jak to nie zadziała to podbijemy wersje systemu.
Na razie zainstaluj nosze wydanie systemu lub obecny zaktualizuj.
Miałeś to już wielokrotnie napisane.
Sterowników w taki ręczny sposób nie instaluj.