Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jak ktoś chciałby lepiej zrozumieć, co naprawdę mówi telewizor, kiedy mówi to co mówi, to polecam "instrukcję", która dotyczy gazety, ale mechanizm jest uniwersalny we wszystkich mediach.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/147593/strachy-z-gaz … og-dla-polski
bookrage ruszył wczoraj.
Gra o tron, to mega książka. długa, ale szybko sie czyta. Ja każdego wieczora przy zwierzyńcu polykałem tomy. Szkoda, że tak długo trzeba czekać na kolejne czesci. oby zdarzył..
Polecam Czerwonego Błazna. Dorwałem gdzieś w sieci e-booka za darmo, ponieważ leniwa ze mnie bestia to i szukać mi się nie chce, ale mogę podrzucić, bo licencja dość liberalna :D
Może książka nie najwyższych lotów, ale jak ktoś kryminały lubi, to warto sięgnąć i poczytać, jaka różnica w języku pisanym oraz obyczajach w latach 20. XX wieku w Polsce była ;)
547
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:47:06)
550
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:47:13)
uzytkownikubunt napisał(-a):
Czytałem ze dwa lata temu: WIELKIE MITY WIELKIEGO KRYZYSU - Lawrence W. Reed
To miałem przeczytać, ale odłożyłem na później i w końcu zapomniałem: Wielki Kryzys w Ameryce - Murray Rothbard
Tak patrzę i widzę, że ukazała się książka dr Machaja - Kapitalizm, socjalizm i prawa własności. Czytał już ktoś? Trzeba przed tym przeczytać "Socjalizm, rachunek ekonomiczny i funkcja przedsiębiorcza", czy jak ktoś już przeczytał "Kalkulacja ekonomiczna w socjalizmie" to powiedzmy, że starczy by być w temacie?
Żeby radośnie i uroczyście bankrutować w każdym przedsięwzięciu?
Żeby zobaczyć sukcesy socjalizmu, nie trzeba daleko jeździć, wystarczy Polska AD 1980, Ukraina AD 2014, ZSRR AD 1980-1989, Grecja AD 2011 czy cała Eurozona w ostatnich latach.
Gdyby objechać świat dookoła, to nie ma państwa, które nie bankrutuje przy wdrażaniu socjalistycznego modelu gospodarki.
Jak ostatnio pokazała Wenezuela, a wcześniej ZSRR, nawet solidne złoża ropy naftowej i gazu ziemnego, pozwalające utrzymać cały kraj, nie chronią przed bankructwem państwa.
Gospodarka sprawnie działa tylko w warunkach wolnorynkowych (nie mylić z "neoliberalizmem" czy innymi systemami skrajnie korupcyjnymi).
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-11 04:34:56)
555
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:47:19)
Ja polecam serie Gra o Tron, o wiele więcej jest w książkach niż w serialu. Dodatkowo w serialu sporo zmieniono.
Ja sobie właśnie kończe pierwszy tom Malazańskiej księgi poległych, tj. "Ogrody księżyca" Stevena Eriksona i moge z czystym sercem polecić.
Dla wielbicieli Fantazy:
-Garth Nix-trylogia-Sabriel,Lirael,Abhorsen
-Brandon Sanderson-Elantris
-Anna Kańtoch-Przedksiężycowi
Lorenzo napisał(-a):
Ja sobie właśnie kończe pierwszy tom Malazańskiej księgi poległych, tj. "Ogrody księżyca" Stevena Eriksona i moge z czystym sercem polecić.
O, to to! Świetny cykl. Im dalej tym lepiej. Również polecam.
Obecnie czytam trylogię Andrieja Diakowa (Uniwersum Metro 2033). Jeżeli ktoś lubi post-apokaliptyczne klimaty, to ten cykl jest dla niego.
Polecam Achaję Ziemiańskiego (trylogia, dalsze części z serii Pomnik Cesarzowej Achai już dla mnie mniej ciekawe). Z innego klimatu warto przeczytać Rodzinę Borgiów Mario Puzo.
A ja ostatnio kupiłem i przeczytałem "Małą zagładę" - polecam. Zrodziło się we mnie pytanie. Dlaczego tyle mówi się o pomordowanych żydach (nie jestem antysemitą) a tak mało o ludziach pomordowanych na Zamojszczyźnie?
a ja mam na słuchawkach "sprawę osobistą" childa - zapowiada się ciekawie (o ile ktoś lubi jacka reachera).
i zastanawia mnie, dlaczego ktoś zapisuje się na to forum tylko po to, aby polecić puzo i ziemiańskiego... pomieniatczik czy co?
To ja polecę Park Jurajski Michaela Crichtona (jak to zwykle bywa lepsza niż film). Bardzo ciekawa kreacja dzikich welociraptorów. ;)
Nowy cykl "Archiwum burzowego światła". Sanderson wysoko postawił poprzeczkę... Świetne fantasy.
Ja lubię kryminały, polecam sagę Millenium Stiega Larssona - czyli szwedzkie kryminały.
1574
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:09:53)
Polecam Biografię Jobsa, jestem w trakcie czytania.
Ocalony. Ćpunk w kościele.
http://www.empik.com/ocalony-cpunk-w-kosciele-sowa- … 862,ksiazka-p
Ostatnio edytowany przez guzzi (2015-03-09 12:10:55)
moze kogos zainteresuje tematyka mnie nie:
http://books.noisetrade.com/guykawasaki
free