Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zanim będziesz mógł to zrobić musisz się udać do sąsiedniej zakładki Networks i tam utworzyć nowe network o dowolnej nazwie.
Potem musisz to nowe network ustawisz w pierwszym i drugim screenie.
EDIT: Zwróć uwagę przy wpisywaniu częstotliwości na liczbę zer.
W tej wersji częstotliwość wpisujemy w Hz. (liczba + sześć zer)
Muxy ustawiłem, ale nie mogę zbudować wtyczki PVR:
nowy@nowy-desktop ~ $ cd Pulpit/ nowy@nowy-desktop ~/Pulpit $ git clone git://github.com/opdenkamp/xbmc-pvr-addons.git -b frodo Cloning into 'xbmc-pvr-addons'... remote: Reusing existing pack: 10791, done. remote: Total 10791 (delta 0), reused 0 (delta 0) Receiving objects: 100% (10791/10791), 8.09 MiB | 244.00 KiB/s, done. Resolving deltas: 100% (6219/6219), done. Checking connectivity... done nowy@nowy-desktop ~/Pulpit $ cd xbmc-pvr-addons nowy@nowy-desktop ~/Pulpit/xbmc-pvr-addons $ ./bootstrap autoreconf: Entering directory `.' autoreconf: configure.ac: not using Gettext autoreconf: running: aclocal --output=aclocal.m4t Can't exec "aclocal": Nie ma takiego pliku ani katalogu at /usr/share/autoconf/Autom4te/FileUtils.pm line 326. autoreconf: failed to run aclocal: Nie ma takiego pliku ani katalogu nowy@nowy-desktop ~/Pulpit/xbmc-pvr-addons $
Instalowałeś wymagane zależności?
SOA#1
aptitude search auto~i
Dlaczego nie użyjesz xbmc z repozytorium.
Z deb-multimedia o ile dobrze pamiętam mają ją już wbudowaną.
Pewnie w System -> Ustawienia -> Telewizja masz wyłączone.
Faktycznie teraz już działa. Dzięki.
Tak na marginesie, tych wtyczek pvr nie trzeba ciągle kompilować. Wystarczy raz zbudować w postaci pliku .zip
Już kiedyś o to samo pytałeś.
Z tym jest różnie.
Przy podbiciu wersji xbmc czasami nie pasują.
W xbmc z deb-multimedia od pewnego czasu wtyczki są już wbudowane.
Tam na gicie są wersje dla różnych wydań XBMC.
W tym poradniku były dla wersji frodo.
git clone git://github.com/opdenkamp/xbmc-pvr-addons.git -b frodo
Ja pisałem wtedy z myślą o xbmc z repozytorium Debiana.
Z deb-multimedia jest wygodniej. Obecnie działa o wiele lepiej niż ten standardowy.
Wszystko fajnie, tylko, że posiadając dual tuner nadal nie można nagrywać jednocześnie programów z dwóch różnych muxów :) I oczywiście mux 3 nie działa, ale z nim już sobie odpuściłem. Ale i tak jestem zadowolony :)
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-02-18 15:21:29)
Teoretycznie powinno działać na dwóch muxach, ale nie mam takiego tunera żeby się temu przyjrzeć.
Spróbuj utworzyć drugi network i na niego puścić drugi tuner.
Ok, zrobię drugi network pod inną nazwą bo w tej chwili mam pod tą samą nazwą i nie działa.
Ostatnio edytowany przez prosze (2014-02-18 15:27:51)
Dla drugiej "sieci" musisz od nowa dodać muxy jak się domyślam.
Spawdziłem, ale nic z tego. Nadal jest to niemożliwe. Po włączeniu nagrywania przycina, klatkuje. Nie będę sobie tym głowy zawracał. Dziękuje za pomoc.
Teraz odpalilem debiana i mam taki błąd:
checking for pkg libavcodec <=55.0.0 ... fail
nowy@debian:~/Pulpit/tvheadend$ ./configure --disable-avahi Checking support/features checking for cc execinfo.h ... ok checking for cc -mmmx ... ok checking for cc -msse2 ... ok checking for cc getloadavg ... ok checking for cc atomic64 ... ok checking for cc lockowner ... ok checking for py module gzip ... ok checking for bzip2 ... ok checking for pkg openssl ... ok checking for cc linux/dvb/version.h ... ok checking for pkg zlib ... ok checking for pkg libcurl ... ok checking for pkg liburiparser ... ok checking for pkg libavcodec <=55.0.0 ... fail checking for cc sys/inotify.h ... ok fetching dvb-scan files ... ok Compiler: Using C compiler: cc Build for arch: i686 Binaries: Using PYTHON: python Options: cwc yes v4l no linuxdvb yes iptv yes tsfile yes dvbscan yes timeshift yes trace yes imagecache yes avahi no zlib yes libav no inotify yes curl yes epoll yes uriparser yes ccache no bundle no dvbcsa no kqueue no execinfo yes mmx yes sse2 yes getloadavg yes atomic64 yes lockowner yes py_gzip yes bin_bzip2 yes ssl yes dvbapi yes inotify_h yes mpegts yes mpegps no Packages: openssl 1.0.1f zlib 1.2.8 libcurl 7.35.0 liburiparser 0.7.5 Installation paths: Prefix: /usr/local Binaries: ${prefix}/bin Libraries: ${prefix}/lib Data files: ${prefix}/share Man pages: ${datadir}/man Final Binary: /home/nowy/Pulpit/tvheadend/build.linux/tvheadend Tvheadend Data Directory: /usr/local/share/tvheadend nowy@debian:~/Pulpit/tvheadend$
Bez tego sie skompiluje.
Tylko nie będzie wszystkich formatów do nagrywania.
Wyżej masz gotową paczkę.
Nie musisz kompilować.
Witam
Potrzebuję pomocy. Kompiluję sobie TVHeadend na Debianie i chciałem skompilować z opcją mpegps jednak nie mam pojęcia co muszę za kodeki doinstalować aby było przy pozycji mpegps YES.
hts@Synology_DS713:~/tvheadend$ ./configure --prefix=/usr --enable-bundle --enable-dvbcsa --enable-kqueue --enable-mpegps Checking support/features checking for cc execinfo.h ... ok checking for cc -mmmx ... ok checking for cc -msse2 ... ok checking for cc getloadavg ... ok checking for cc atomic64 ... ok checking for cc lockowner ... ok checking for cc qsort_r ... ok checking for py module gzip ... ok checking for bzip2 ... ok checking for pkg openssl ... ok checking for cc linux/dvb/version.h ... ok checking for pkg zlib ... ok checking for pkg libcurl ... ok checking for pkg liburiparser ... ok checking for pkg avahi-client ... ok checking for pkg libavcodec <=55.0.0 ... ok checking for pkg libavcodec >=52.96.0 ... ok checking for pkg libavutil >=50.43.0 ... ok checking for pkg libavformat <=55.0.0 ... ok checking for pkg libavformat >=53.10.0 ... ok checking for pkg libswscale >=0.13.0 ... ok checking for cc sys/inotify.h ... ok checking for cc dvbcsa/dvbcsa.h ... ok checking for cc -ldvbcsa ... ok fetching dvb-scan files ... ok Compiler: Using C compiler: ccache cc Build for arch: x86_64 Binaries: Using PYTHON: python Options: cwc yes v4l no linuxdvb yes iptv yes tsfile yes dvbscan yes timeshift yes trace yes imagecache yes avahi yes zlib yes libav yes inotify yes curl yes epoll yes uriparser yes ccache yes bundle yes dvbcsa yes kqueue yes execinfo yes mmx yes sse2 yes getloadavg yes atomic64 yes lockowner yes qsort_r yes py_gzip yes bin_bzip2 yes ssl yes dvbapi yes inotify_h yes mpegts yes mpegps no Packages: openssl 1.0.1e zlib 1.2.8 libcurl 7.36.0 liburiparser 0.7.5 avahi-client 0.6.31 libavcodec 54.35.0 libavutil 52.3.0 libavformat 54.20.3 libswscale 2.1.1 Installation paths: Prefix: /usr Binaries: ${prefix}/bin Libraries: ${prefix}/lib Data files: ${prefix}/share Man pages: ${datadir}/man Final Binary: /home/hts/tvheadend/build.linux/tvheadend Tvheadend Data Directory: /usr/share/tvheadend
pepeEL napisał(-a):
Witam
Potrzebuję pomocy. Kompiluję sobie TVHeadend na Debianie i chciałem skompilować z opcją mpegps jednak nie mam pojęcia co muszę za kodeki doinstalować aby było przy pozycji mpegps YES.Kod:
hts@Synology_DS713:~/tvheadend$ ./configure --prefix=/usr --enable-bundle --enable-dvbcsa --enable-kqueue --enable-mpegps Checking support/features checking for cc execinfo.h ... ok checking for cc -mmmx ... ok checking for cc -msse2 ... ok checking for cc getloadavg ... ok checking for cc atomic64 ... ok checking for cc lockowner ... ok checking for cc qsort_r ... ok checking for py module gzip ... ok checking for bzip2 ... ok checking for pkg openssl ... ok checking for cc linux/dvb/version.h ... ok checking for pkg zlib ... ok checking for pkg libcurl ... ok checking for pkg liburiparser ... ok checking for pkg avahi-client ... ok checking for pkg libavcodec <=55.0.0 ... ok checking for pkg libavcodec >=52.96.0 ... ok checking for pkg libavutil >=50.43.0 ... ok checking for pkg libavformat <=55.0.0 ... ok checking for pkg libavformat >=53.10.0 ... ok checking for pkg libswscale >=0.13.0 ... ok checking for cc sys/inotify.h ... ok checking for cc dvbcsa/dvbcsa.h ... ok checking for cc -ldvbcsa ... ok fetching dvb-scan files ... ok Compiler: Using C compiler: ccache cc Build for arch: x86_64 Binaries: Using PYTHON: python Options: cwc yes v4l no linuxdvb yes iptv yes tsfile yes dvbscan yes timeshift yes trace yes imagecache yes avahi yes zlib yes libav yes inotify yes curl yes epoll yes uriparser yes ccache yes bundle yes dvbcsa yes kqueue yes execinfo yes mmx yes sse2 yes getloadavg yes atomic64 yes lockowner yes qsort_r yes py_gzip yes bin_bzip2 yes ssl yes dvbapi yes inotify_h yes mpegts yes mpegps no Packages: openssl 1.0.1e zlib 1.2.8 libcurl 7.36.0 liburiparser 0.7.5 avahi-client 0.6.31 libavcodec 54.35.0 libavutil 52.3.0 libavformat 54.20.3 libswscale 2.1.1 Installation paths: Prefix: /usr Binaries: ${prefix}/bin Libraries: ${prefix}/lib Data files: ${prefix}/share Man pages: ${datadir}/man Final Binary: /home/hts/tvheadend/build.linux/tvheadend Tvheadend Data Directory: /usr/share/tvheadend
./configure --prefix=/usr --enable-bundle --enable-dvbcsa --enable-kqueue --enable-mpegps --enable-v4l
Serdecznie dziękuje :)