Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ryszard spróbuj tego https://www.youtube.com/watch?v=3lPqMbik1hw ;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-23 13:48:47)
Offline
podoba mi sie co rusz to ktos trafia w moje gusta, hakier ze mnie kiepski a ze gotowac tez lubie:
http://www.kucharz1935.republika.pl/alfaspis.html
stek po gaelicku poezja (befsztyk z polędwicy)
od 8:18
https://www.youtube.com/watch?v=BL3WGZlTJ_Q#t=500
wraz z cebula podsmazam czasem rowniez pieczarki, smietana ma byc gesta, whiski nie zalowac, z sola uwazac - ja nie sole wcale jako ze maslo jest slone, jem z chlebem popijam czerwonym winem.
Offline
ja to lubię użycie browara w kuchni
w tej książce są fajne przepisy z użyciem tego trunku, jako że lubię pichcić próbowałem wszystkich przepisów z różnymi skutkami:)
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/48339/tyskie-vademecum-piwa
tu do ściągnięcia jak ktoś byłby zainteresowany (polecam, świetna książka ogólnie o historii piwa, nie tylko przepisy...
http://chomikuj.pl/damon_/Tyskie+Vademecum+Piwa,3659095.pdf
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-23 15:29:17)
Offline
menel napisał(-a):
Ryszard spróbuj tego https://www.youtube.com/watch?v=3lPqMbik1hw ;)
Qwa to tak prendzej jak cos stanie mi na flakach to fajnie pochewtam bez naciagania odrazu rura
ostatnio to moda jest na steki z wieprzowiny jadłem są spoko tylko bez sosu nie nada
Offline
z wieprza to lubię jakąś roladkę cyknąć ze śliweczką, ile można schaboszczaki wtryniać;)
Offline
http://www.hardware-360.com/wp-content/uploads/2013 … 09-09-med.jpg
mialem przyjemnosc sprobowac poraz pierwszy, wielokrotnie widziana w roznych anglo/amerykanskich filmach, jako podstawa przyzadzania wysmienitych dan wsrod nizszych warstw spolecznych, ichnia wersja naszej turystycznej.
smakuje dokladnie jak nasza turystyczna za czasow swietnosci ;-).
Ostatnio edytowany przez pink (2014-02-18 03:10:08)
Offline
@up
z dobrej mielonki można cuda stworzyć;)
jeszcze to w komplecie, starsze roczniki kumają bazę;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-17 17:43:41)
Offline
strip[/b] cebulcia
touch[/b] patelenka || kill -9 `fuser patelenka`
while !kosteczka;do[/b]
TOOL=nóż cut cebulcia
done[/b]
mv[/b]patelenka ../kuchenka_gazowa/
exec[/b] rozpal_puomień
dd[/b] if=../szafeczka/butelcia_ze_olejem of=../patelenka bs=1 count=$CIENKA_WARSTEFFKA
pushd cebulcia
find -depth[/b] ../lodówcia jajeczka && export jajeczkaexec jajeczko2patelenka.sh
until !gotowe;do
USE='widelec -lyżka'
shit jajeczko;shift cebulcia
done
echo 'Bą apeti!'
exit 0 'full success
jajeczko2patelenka.sh
open[/b] lodówcia
find[/b] -depth -R jajeczka > /tmp/gdzie_są_jajeczka || call MOM
for jajeczko in `cat /tmp/gdzie_są_jajeczka`;do
select $jajeczko
break $jajeczko
eject -s /dev/skorupka 2>../patelenka
done
exit 0
function MOM(arg):
ping mom ||
echo -e 'Mamo, gdzie są jajka?\npotrzebuję jajek.... :*' >/dev/speech
exit
Mniej więcej tak przyrządzam posiłek bogów :D
Offline
lis6502 poważny błąd w kodzie...
echo gdzie jest browar!
;)
Offline
lis6502 napisał(-a):
strip[/b] cebulcia
touch[/b] patelenka || kill -9 `fuser patelenka`
while !kosteczka;do[/b]
TOOL=nóż cut cebulcia
done[/b]
mv[/b]patelenka ../kuchenka_gazowa/
exec[/b] rozpal_puomień
dd[/b] if=../szafeczka/butelcia_ze_olejem of=../patelenka bs=1 count=$CIENKA_WARSTEFFKA
pushd cebulcia
find -depth[/b] ../lodówcia jajeczka && export jajeczkaexec jajeczko2patelenka.sh
until !gotowe;do
USE='widelec -lyżka'
shit jajeczko;shift cebulcia
done
echo 'Bą apeti!'
exit 0 'full success
jajeczko2patelenka.sh
open[/b] lodówcia
find[/b] -depth -R jajeczka > /tmp/gdzie_są_jajeczka || call MOM
for jajeczko in `cat /tmp/gdzie_są_jajeczka`;do
select $jajeczko
break $jajeczko
eject -s /dev/skorupka 2>../patelenka
done
exit 0
function MOM(arg):
ping mom ||
echo -e 'Mamo, gdzie są jajka?\npotrzebuję jajek.... :*' >/dev/speech
exit
Mniej więcej tak przyrządzam posiłek bogów :D
:D
Offline
A macie dzisiaj na obiad haker nie jestem, ale warzyć umiem :D:D
Schabowy
Składniki:
ok. 300g Schabu bez kości
ziemniaki
czerwona kapusta
mąka pszenna
bułka tarta
jajka sól
pieprz
Przygotowanie
Schab myjemy i osuszamy kroimy kotlety o wadze ok 100-120g. Delikatnie rozklepujemy tłuczkiem do mięsa przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Oprószyć mąką potem włożyć do wcześniej roztrzepanego jajka i do bułki tartej. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Kotlet podawać z czerwoną kapustą i ziemniakami. SMACZNEGO
1. Jeżeli bułkę przesiejemy wcześniej przez sitko bułka stanie się drobniejsza i kotlet będzie bardziej apatycznie wyglądał po usmażeniu.
Offline
Ja mogę od siebie polecić casadias ze szpinakiem i serem. A dokładnie
* Placki casadias
* Szpinak w liściach
* Ser (najlepiej w plastrach)
Oczywiście najpierw myjemy szpinak dla pewności. Nie smażymy go, najlepiej podać go w takiej postaci. Później tworzymy sobie warstwę.
Placek -> ser -> szpinak -> ser -> placek
Takie coś kładziemy na patelnie (ja zazwyczaj robię bez oleju, a co) i co kilkanaście, kilkadziesiąt sekund przekładamy nasze casadias aż do momentu rozpuszczenia się sera. Cały placek kroimy na cztery części i podajemy razem z sosem, najlepiej pomidorowym.
Smacznego!
Offline
Melduję posłusznie, że to też jest jadalne.
Tylko radzę uważać, to katole przygotowali ten przepis!!!
Offline
tv trwam karmi dusze i cialo jak widze.
Offline
pink napisał(-a):
tv trwam karmi dusze i cialo jak widze.
A czego się spodziewałeś?
Widziałeś kiedyś głodującego klechę?
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-18 12:20:21)
Offline
Jest to jedyne ciasto jakie piekę i potrafię.. . Powiem tak, warto się nauczyć wypieku jednego ciasta i opanować je do perfekcji- przydaje się czasami taka umiejętność;)
Są różne przepisy i wlewane i nie i z różnymi dodatkami itd...Ten przepis jest z mojej babki jeszcze (nie z żadnego internetu skopiowany), sprawdzony w 100%, udostępniam na BSDL;)
Jak ktoś robił jakiekolwiek ciasta kiedyś, albo lubi pichcić nie będzie miał żadnych problemów. Jak nie robił, to pora się nauczyć;)-nie jest to trudna rzecz a przepis jest prosty jak podanie ręki..
sernik z brzoskwiniami
-kruche ciasto (zagnieść i podzielić na dwie części)
3 szkl. mąki tortowej
1 kostka "Kasi"
1 proszek do pieczenia
5 żółtek
1 łyżka cukru pudru
jedną część kruchego ciasta włożyć do zamrażalki
-masa serowa
1/2 kg twarogu półtłustego
3/4 szkl. cukru pudru
1 całe jajko
1 budyń śmietankowy
1/2 kostki masła
Kruche ciasto położyć na spód blachy (nakłuć widelcem). Na ciasto wyłożyć masę serową, na masę brzoskwinie pokrojone w kostkę. Na całość wyłożyć pianę z 5 białek + 3/4 szkl. cukru pudru + 2 łyżkami mąki ziemiaczanej (dodaj do ubitych już białek). Następnie zetrzeć na tarce ciasto zmrożone, posypać.
Piec 45 minut (środkowa póła 180 celcjuszów, ja bez termoobiegu piekę, na sztywno z grzałkami góra-dół i zostawiam go na godzinę po wyłączeniu piekarnika z uchyloną klapą, żeby spokojnie sobie ostygł)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-18 14:29:06)
Offline
Ciasto kruche na margarynie?
Twoi sąsiedzi mają luzik, szczury chyba uciekły od takiej kuchni na 50 kilosów. :D
Ciasto kruche robi się z mąki krupczatki (grubość mielenia 700), masła, cukru i jajek (same żółtka), warto dodać jedną maks dwie łyżki oliwy z oliwek albo lekkiego oleju (np winogronowy), olejek cytrynowy i proszek do pieczenia.
Tą mąkę trudno dostać (krupczatkę 700), w czasach ZSRE wszystkie normy na mąkę diabli wzięli., ale podobno da się też robić z mąki poznańskiej, cokolwiek to znaczy.
Jak kiedyś zrobisz takie ciasto, to je upiecz na złoty kolor na blasze - placek płaski, nie za gruby, potem na górę daj drylowanych wiśni przesypanych cukrem (jak obciekną z soku), całą warstwę,
i na to ubite z cukrem białka (takie, jak na bezy) , potem całość do pieca na ~120 stopni, aż piana na górze się zrumieni ma jasno-miodowy kolor.
Wtedy zobaczysz jedno z najlepszych ciast kruchych, jakie znam.
PS:
Mam na myśli kruche wg proporcji:
30 dkg mąki, 20 dkg masła, 10 dkg cukru, 3 żółtka.
Czyli 3-2-1-3.
Przepis Prababci, licencja GPLv3.
To jedno z dwóch ciast, które mnie zawsze najlepiej wychodzą.
Smacznego
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-18 14:45:04)
Offline
Jacekalex to jest spód a nie drożdżówka hahahahah nie rozbrajaj mnie, zrób z przepisu a dopiero komentuj albo wpadnij z flaszką to Cię poczęstuję;)
ą mąkę trudno dostać (krupczatkę 700),
pierwsze słyszę, używam ją dosyć często chociażby do ciasta francuskiego albo do paniery...
A co do twojego przepisu na ciasto kruche (a w zasadzie półkruche) to robisz typowo np na bazę do jak wspomniałem francuza ale nie na spód do sernika...
Jak pisałem przepis jest testowany i dobry spróbuj i wtedy pogadamy co jest nie tak w nim i co byś zmienił-czekam na propozycje;)
PS. praktycznie sernik można nawet bujnąć bez spodu (wlewany-kładziesz pergamin na blachę i wlewasz samą masę serową...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-18 15:22:27)
Offline
Tam powyżej masz przepis na kruche z wiśniami, jak będą latem, to spróbuj, a potem skomentuj. ;)
Przepis na sernik też znam niezły, tylko wykonanie kosztuje tyle, co niezły tort, a nie chcę tu nikogo do bankructwa namawiać.... :D
Natomiast do kruchego i półkruchego ciasta nigdy nie daję margaryny, tylko masło.
Wtedy ciasto ma dużo lepszy smak.
Margaryna do pieczenia się nadaje jak pięść do nosa.
Każde ciasto margaryną można tylko spartolić.
PS.
Ciasto francuskie kupuję gotowe, mrożone, od Bliklego, mam tu firmową cukiernię w zasięgu "tramwajowym".
A mąka?
Krupczatka niby jest, ale tej z dawnych młynów PZZ Zabrze czy PZZ Brzeg w ogóle nie przypomina, i ma teraz grubość (o ile w ogóle napiszą) 400-500 a nie 700, jak kiedyś.
W rezultacie pisze krupczatka, a ciasto czasem miewa smak, jakby było pieczone na tortowej.
Ostatnio niezłą krupczatkę kupiłem w Czechach, bo w mojej okolicy już coraz trudniej porządną mąkę dostać.
Nawet Lubella zeszła na psy, choć była ostatnim dużym producentem, który robił porządną krupczatkę.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-18 15:02:00)
Offline
hehe dobrze wiedzieć, że też jest jakiś entuzjasta pichcenia tu...Każdy robi inaczej wiadomo, grunt żeby było dobre, ja się akurat tego przepisu do sernika trzymam, bo tak mnie babka nauczyła i naprawdę mi wychodzi spoko;)
Co do francuza, no jest to pracochłonne ciasto, ale przyjemność jest większa jak się samemu zrobi, ja korzystam zawsze z tego przepisu
http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-francuskie---krok-po-kroku
Offline
Mnie się po prostu nie chce robić francuza, ten od Bliklego jest lepszy.
Za to po prostu mam uczulenie na ciasta i masy z margaryną.
W pieczeniu moim zdaniem masła nie da się zastąpić żadnym produktem syntetycznym, czy "hitlerowską trucizną", jak margaryna.
Offline
Ja jestem starej babcinej szkoły;) i jednak do wypieków stosuję na przemian i nie przeszkadza mi margaryna ale wiem, że są szkoły jak Twoja, że w ogóle nie stosują margaryny i wręcz są na nią uczuleni.
Przykładowo moja matula nie cierpiała zagęszczania sosów czy zup mąką, ja w tym natomiast nic złego nie widzę i stosuję z powodzeniem... W gotowaniu jak w kodzeniu, różne szkoły, różne przepisy, różne wykonanie;)...Grunt żeby było dobre..
idę coś zjeść, bo się głodny zrobił od tego gadania...;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-18 16:17:04)
Offline
Dla smakoszy kaw
Każdy dziś na pewno odczuł zmianę pogody. Z zimowo wiosennej dziś zrobiła się szara jesień. Mam propozycję umilenia tego dnia dobrą kawą. Każda kawa ma „taką samą podstawę” kawa rozpuszczalna, mleko, cukier i (teraz twój wybór). PAMIĘTAJ zawsze „wszystko można dodać”, ale później już tego nie wyciągniesz.
1. Z dodatkiem TABASCO- pomysł może szalony, ale jak dla mnie numer jeden. Na filiżankę wystarczy max 3 kropelki, gdyż zabijemy cały smak kawy, efekt końcowy bombowy.
2. Z dodatkiem WALNILII- jedynie mogę przestrzec cukier waniliowy się nie nadaje!
3. Z dodatkiem IMBURU- tak jest w przypadku TABASCO z imbirem obchodzimy się ostrożnie jest mocną i intensywną przyprawą.
4. Z dodatkiem CYNAMONU- myślę że ta kawa przypadnie większości gdyż z cynamonem można „poszaleć”. Można również zamiast cukru dodać miodu. Efekt końcowy bombowy i na pewno bardzo aromatyczny.
Offline
Na zbliżające się święta.
Żurek na bogato
Składniki: ok. 600 g białej kiełbasy ok. 400 g boczku wędzonego ok. 300 g ziemniaków pieczarki konserwowe(marynowane w zalewie octowej) (mały słoiczek) jajka ok. 1.5l żurku (zakwas) (najlepszy jest w kubeczku jak śmietana) ok. 0.5l śmietany 30% ok. 3 l wody 3 marchewki (średniej wielkości) 2 pietruszki (niewielkie) 1/2 selera 2 pietruszki (niewielkie) 1/2 selera 3 cebule 1/2 pora główka czosnku mąka pszenna majeranek sól pieprz ziele angielskie liść laurowy magii
Przygotowanie
Do garnka wlewamy wodę i gotujemy. Na patelni przysmażamy boczek i kiełbasę (UWAGA: Na osobnej patelni a nie razem). Jeżeli wszystko jest już podsmażone przekładamy (razem z tłuszczem, który wytrącił się z kiełbasy i boczku) do gotującej się wody wkładamy również wcześniej przygotowane warzywa i pieczarki pokrojone w plasterki oraz wstępnie delikatnie przyprawiamy oraz dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Kiedy nasz żurek się gotuje w miedzy czasie obieramy ziemniaki kroimy w większą kostkę i gotujemy (na średnią miękko ) w osobnym garnku. Gotujemy również jajka na twardo. Teraz będziemy wykańczać nasz żurek. Z garnka wyciągamy wszystkie warzywa. Ciągle mieszając wlewamy żurek (wlewamy ilość żurku która nam odpowiada żurek powinien być bardziej kwaśny, jeżeli wolimy mniej kwaśny wlewamy mniej) następnie dolewamy śmietanę i przyprawiamy do smaku solą pieprzem oraz czosnkiem możemy również dodać więcej śmietany lub żurku jeżeli jest mało kwaśny. Jeżeli nasz żurek posiada już właściwy smak na sam koniec dodajemy ugotowane kartofle oraz majeranek. Żurek powinien zgęstnąć. Powiada się że w żurku powinna „stać łyżka” jeżeli chcemy bardziej gęsty żurek zagęszczamy go troszkę wodą z mąką. Do głębokiej miseczki wlewamy nasz żurek dodajemy jajko pokrojone w ćwiartki podawać z chlebem ze smalcem. SMACZNEGO
1. Majeranek dodajemy na sam koniec ponieważ wcześniej dodany gorzknieje.
2. Od zagotowania jaka gotujemy przez 10min. na małym ogniu dłuższe gotowanie powoduje że żółtko ciemnieje i wygląda nie apetycznie.
3. Ziemniaki gotujemy na pół miękko i dodajemy na sam koniec ponieważ żurek posiada bardzo wysoką temperaturę i ziemniaki momentalnie rozgotowały by się
4. Przy podgrzewaniu uważajmy aby żurek się nie przypalił mieszajmy go cały czas.
5. Praktycznie zawsze kiedy żurek leży przez noc w lodówce dużo bardziej gęstnieje. Jeżeli podczas podgrzewania będzie się przypalał można dolać rosołu lub wody.
Zakwas na żurek
Składniki: 4 szklanki przegotowanej ciepłej wody 1 szklanka mąki żytniej 3-4 ząbki czosnku (lekko rozgniecione) (CZOSNEK POLSKI ROZPOZNAMY PO FIOLETOWEJ SKÓRCE) 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego Pieprz Kawałek chleba razowego np. piętkę ( chleb musi być prawdziwy, a nie byle co z marketu)
Przygotowanie:
Do ciepłej wody dodajemy mąkę jednocześnie mieszając, a następnie dodajemy resztę składników i gotowe. Ważne aby zakwas przygotować w glinianym naczyniu, lub słoiku (słoik przykrywamy ściereczką!! NIE ZAKRĘCAMY POKRYWKĄ). Odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
Offline