Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Do instalacji czego którego narzędzia używać.
Np.
apt-get install flashplugin-nonfree
aptitude install firmware-linux-nonfree
Ponoć:
1. Aptitude zapamiętuje zależności
2. nie powinno się mieszać apt-get z aptitude
3. używać tylko jedno narzędzie
1. Nieprawda.
2. Nieprawda.
3. Nieprawda.
Używaj tego które Ci akurat bardziej pasuje.
485
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:45:45)
uzytkownikubunt:
apt-get install --reinstall pakiet
apt-get install flashplugin-nonfree Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: binutils libcurl3-gnutls libssh2-1 Sugerowane pakiety: binutils-doc konqueror-nsplugins ttf-mscorefonts-installer ttf-dejavu ttf-xfree86-nonfree hal Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: binutils flashplugin-nonfree libcurl3-gnutls libssh2-1 0 aktualizowanych, 4 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 5274 kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 16,1 MB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? n Przerwane.
aptitude install flashplugin-nonfree Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: binutils{a} flashplugin-nonfree libcurl3-gnutls{a} libssh2-1{a} 0 pakietów aktualizowanych, 4 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 5274 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 16,1 MB. Kontynuować? [Y/n/?] n
No i?
Czyli jest różnica
"Wszystko już było rzekł Ben Akiba."
ja jestem fan apt-geta, rzadko używam aptitude i nie lubię...;)
Ja od dawna przestawiłem się na aptitude...
Aptitude ma 1 bolączkę. Kiedy ma się dodaną architekture inną niż zainstalowany system i wyda polecenie
aptitude search pakiet
aptitude podaje możliwości pakietów z dwóch architektur, co bardzo mi się nie podoba i nie odpowiada. apt-get jest ok. To błąd chyba w aptitude
nie wiem czy do dziś naprawiony
Ostatnio edytowany przez Yampress (2014-02-16 22:11:06)
Yampress napisał(-a):
Kiedy ma się dodaną architekture inną niż zainstalowany system i wyda polecenie
Kod:
aptitude search pakietaptitude podaje możliwości pakietów z dwóch architektur, co bardzo mi się nie podoba i nie odpowiada. apt-get jest ok. To błąd chyba w aptitude
IMO prawidłowo. Tylko z głównej można sobie wyszukać np. tak:
aptitude search '~rnative pakiet'
?architecture(architecture) ~rarchitecture Select packages for the given architecture (such as “amd64”, or “all”). Special values: native and foreign.
http://aptitude.alioth.debian.org/doc/en/ch02s04s05.html
yossarian@debian:~/tvheadend$ aptitude search steam~ramd64 yossarian@debian:~/tvheadend$ aptitude search steam~ri386 i steam:i386 - Valve's Steam digital software delivery system
Nie wiem czy da się to ustawić na stałe w pliku konfiguracyjnym
yossarian, ArnVaker. O to byłby luksus.
W końcu dla wine i skype może bym się skusił na dodanie architektury czego bardzo nie lubie do dziś. Takie zaśmiecanie... A takto jakoś bym przeżył. "Czego oczy nie widzą tego sercu... "
Próbuje ustawić to w /home/root/.aptitude/config. Męcze i męcze i nie potrafię tego zrobić.
APT::Architecture "amd64";
wstawiając kolejno
"native "
"foreign"
"amd64"
"i386"
“?architecture(amd64)”
“architecture(amd64)”
I takie cudo osiągnąłem
[root@debian ~]# aptitude search k3b p k3b:i386 - Zaawansowana aplikacja do nagrywania płyt p k3b-dbg:i386 - Zaawansowana aplikacja do nagrywania płyt p libk3b-dev:i386 - KDE CD/DVD burning application library - d p libk3b6:i386 - KDE CD/DVD burning application library - r p libk3b6-extracodecs:i386 - KDE CD/DVD burning application library - e
Normalnie wyświetla normalnie
[root@debian ~/.aptitude]# aptitude search k3b p k3b - Zaawansowana aplikacja do nagrywania płyt CD/DVD p k3b:i386 - Zaawansowana aplikacja do nagrywania płyt CD/DVD p k3b-data - Zaawansowana aplikacja do nagrywania płyt CD/DVD - pliki danych p k3b-dbg - Zaawansowana aplikacja do nagrywania płyt CD/DVD - symbole debugo p k3b-dbg:i386 - Zaawansowana aplikacja do nagrywania płyt CD/DVD - symbole debugo p k3b-extrathemes - Zaawansowana aplikacja do nagrywania płyt CD/DVD - dodatkowe moty p k3b-i18n - Zaawansowana aplikacja do nagrywania płyt CD/DVD - tłumaczenia p libk3b-dev - KDE CD/DVD burning application library - development files p libk3b-dev:i386 - KDE CD/DVD burning application library - development files p libk3b6 - KDE CD/DVD burning application library - runtime files p libk3b6:i386 - KDE CD/DVD burning application library - runtime files p libk3b6-extracodecs - KDE CD/DVD burning application library - extra decoders p libk3b6-extracodecs:i386 - KDE CD/DVD burning application library - extra decoders [root@debian ~/.aptitude]#
Ktoś pomoże?
Ostatnio edytowany przez Yampress (2014-02-17 20:22:08)
Ale co chcesz, usunąć pakiety z i386?
Fervi
Mam multiarch i chce aby aptitude wyświetlało podczas szukania tylko pakiety amd64 . Oczywiście chodzi mi o to jak skonfigurować to w pliku konfiguracyjnym aptitude, bo w lini poleceń chłopaki podali wyżej. Mam system amd64.
Tak wiem apt-cache search działa tak jak należy . Wyświetla wyszukiwane paczki z architektury zainstalowanej na systemie.
No. Przewaliłem już kupę stron i nic ciekawego nie znalazłem poza tym że jest to bug.
Ostatnio edytowany przez Yampress (2014-02-17 20:54:03)
W samym aptitude to nie wiem, ale można to objeść np. aliasem w bashu.
próbowałem aliasem, ale też nie szło jak należy
Ja może się nie znam, bo debianowiec ze mnie żaden, ale pin-priority? W sensie: potraktować architekturę i386 jako osobną gałąź (chociażby przez zmianę w sources.list, wiesz, dla amd64 'stable', a dla i386 'wheezy') i przypiąć stable jako najwyższy prio? Tak se tylko myślnąłem.