Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Zechciało mi się serwera poczty. Jak chciałem pozbyć się dovecot-imapd i dovecot-pop3d to się narobiło.
Do instalowania i usuwania korzystam z apt-get.
W ferworze walki użyłem aptitude i się narobiło na dobre.
Wyinstalowałem prawie wszystko od mc przez htop itd.
Nawet nie wiem jakim cudem mam jeszcze połączenie przez ssh bo chyba openssh tez mi sie wyinstalowało.
POMOCY !
root@serwer:/home/marcin/apt# apt-get install htop Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Sugerowane pakiety: strace ltrace Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: dovecot-ldap dovecot-lmtpd Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: htop 0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 2 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. 4 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Konieczne pobranie 0 B/861 kB archiwów. Po tej operacji zostanie zwolnione 670 kB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? t (Odczytywanie bazy danych ... 48841 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie pakietu dovecot-ldap ... doveconf: Warning: NOTE: You can get a new clean config file with: doveconf -n > dovecot-new.conf doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:25: 'imaps' protocol is no longer necessary, remove it doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:25: 'pop3s' protocol is no longer necessary, remove it doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:716: protocol managesieve {} has been replaced by protocol sieve { } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:888: add auth_ prefix to all settings inside auth {} and remove the auth {} section completely doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:926: passdb pam {} has been replaced by passdb { driver=pam } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:1039: userdb passwd {} has been replaced by userdb { driver=passwd } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:1101: auth_user has been replaced by service auth { user } [....] Starting IMAP/POP3 mail server: dovecotdoveconf: Warning: NOTE: You can get a new clean config file with: doveconf -n > dovecot-new.conf doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:25: 'imaps' protocol is no longer necessary, remove it doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:25: 'pop3s' protocol is no longer necessary, remove it doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:716: protocol managesieve {} has been replaced by protocol sieve { } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:888: add auth_ prefix to all settings inside auth {} and remove the auth {} section completely doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:926: passdb pam {} has been replaced by passdb { driver=pam } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:1039: userdb passwd {} has been replaced by userdb { driver=passwd } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:1101: auth_user has been replaced by service auth { user } Fatal: service(pop3) access(/usr/lib/dovecot/pop3) failed: No such file or directory failed! invoke-rc.d: initscript dovecot, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania dovecot-ldap (--remove): podproces zainstalowany skrypt post-removal zwrócił kod błędu 1 Usuwanie pakietu dovecot-lmtpd ... doveconf: Warning: NOTE: You can get a new clean config file with: doveconf -n > dovecot-new.conf doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:25: 'imaps' protocol is no longer necessary, remove it doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:25: 'pop3s' protocol is no longer necessary, remove it doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:716: protocol managesieve {} has been replaced by protocol sieve { } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:888: add auth_ prefix to all settings inside auth {} and remove the auth {} section completely doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:926: passdb pam {} has been replaced by passdb { driver=pam } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:1039: userdb passwd {} has been replaced by userdb { driver=passwd } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:1101: auth_user has been replaced by service auth { user } [....] Starting IMAP/POP3 mail server: dovecotdoveconf: Warning: NOTE: You can get a new clean config file with: doveconf -n > dovecot-new.conf doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:25: 'imaps' protocol is no longer necessary, remove it doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:25: 'pop3s' protocol is no longer necessary, remove it doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:716: protocol managesieve {} has been replaced by protocol sieve { } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:888: add auth_ prefix to all settings inside auth {} and remove the auth {} section completely doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:926: passdb pam {} has been replaced by passdb { driver=pam } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:1039: userdb passwd {} has been replaced by userdb { driver=passwd } doveconf: Warning: Obsolete setting in /etc/dovecot/dovecot.conf:1101: auth_user has been replaced by service auth { user } Fatal: service(pop3) access(/usr/lib/dovecot/pop3) failed: No such file or directory failed! invoke-rc.d: initscript dovecot, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania dovecot-lmtpd (--remove): podproces zainstalowany skrypt post-removal zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: dovecot-ldap dovecot-lmtpd E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) root@serwer:/home/marcin/apt#
Skopiuj konfigi dovecota w inne miejsce (backup), z /etc/dovecot je wywal, i przeinstaluj dziada.
To to cholerne domyśle podnoszenie demona po instalacji bruździ.
Zrobiłem kopię, potem skasowałem z /etc/dovecot
i...
root@serwer:/home/marcin/apt# apt-get install dovecot-imapd dovecot-pop3d Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe dovecot-imapd jest już w najnowszej wersji. dovecot-pop3d jest już w najnowszej wersji. Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: dovecot-ldap dovecot-lmtpd 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 2 usuwanych i 0 nieaktualizowanych. 4 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Konieczne pobranie 0 B/789 kB archiwów. Po tej operacji zostanie zwolnione 869 kB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]? t (Odczytywanie bazy danych ... 48841 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Usuwanie pakietu dovecot-ldap ... Usuwanie pakietu dovecot-lmtpd ... dpkg: błąd przetwarzania dovecot-imapd (--configure): pakiet dovecot-imapd nie jest gotowy do skonfigurowania nie można go skonfigurować (bieżący stan "half-installed") dpkg: błąd przetwarzania dovecot-pop3d (--configure): pakiet dovecot-pop3d nie jest gotowy do skonfigurowania nie można go skonfigurować (bieżący stan "half-installed") Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: dovecot-imapd dovecot-pop3d E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) root@serwer:/home/marcin/apt#
dpkg -r dovecot-imapd dovecot-pop3d
Chyba oszaleję.
root@serwer:/home/marcin/apt# dpkg -r dovecot-imapd dovecot-pop3d dpkg: błąd przetwarzania dovecot-imapd (--remove): Pakiet jest w złym stanie - powinien zostać przeinstalowany przed usunięciem. dpkg: błąd przetwarzania dovecot-pop3d (--remove): Pakiet jest w złym stanie - powinien zostać przeinstalowany przed usunięciem. Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: dovecot-imapd dovecot-pop3d root@serwer:/home/marcin/apt#
aptitude clean aptitude update aptitude reinstall dovecot-imapd dovecot-pop3d aptitude purge dovecot-imapd dovecot-pop3d
?
Łojesu myślałem że się nie pozbieram ! Wielkie dzięki za pomoc, w szczególności dla ilin.
Nie wiem jak ale wywaliłem chyba wszystkie pakiety, no może prawie wszystkie :-)
Powiedzcie mi jeszcze czy lepiej korzystać z apt-get czy aptitude ?
I w czym jest jeden lepszy od drugiego ?
PS: tym razem obeszło się bez wyciągania "serwera" z szafy ;-)
Nie ma znaczenia. Czasem lepiej sobie radzi apt-get przy bardzo skomplikowanych sprawach.
Aptitude za to podaje kilka rozwiązań.
Można na zmianę wg gustu.
Strony: 1