Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Szukam monitora, mam dość wyszprycowane wymagania no i nie moge nic znaleść, może ktoś z was widział coś takiego :D.
Potrzebuje podpisac ps4 + cubie truck + pc.
Potrzebuje minimum:
- 2 hdmi
- 1 dvi (nie chce podpinac fullhad po d-sub, raz ze wiem jak to wyglada, dwa ze wyjscie wychodzi z uzycia, i bedzie bezuzyteczne w przyslosci).
- minimum 27 ''
- montażu vesa 100x100 :-)
Pozatym z wymagan:
LED
+
z cena chcial bym sie zmiescic w 1500 :-).
Gdyby nie fakt ze chce vese to ten monitor byl by genialnie idealny
http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/5995548#gallery
jadnak nie ma vesy ....
Gdyby nie wysoka rozdzielczosc, to bym kupil to:
http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/8135900#ceny
jednak jak wspomnialem chce podpiac ps4, na ps4 jest tylko fullhd, no i z tym monitorem nie zyskam nic na wielkosci obrazu, a moze nawet sie "zmniejszy" (bo wzrost wielkosci monitora wynika z jego szerokosci, a nie rozrostu proporcjonalnego, jak to bedzie w przypadku fullhd).
Gdyby ktos miał cos co spełnia moje wymagania / albo widział coś, to poprosim o model :-).
Ostatnio edytowany przez gindek (2014-02-02 23:43:57)
http://shoplet.abc24.eu/ wejdź w delle 27 fajna opcja
edit:
a nie lepiej już jak masz taką kasę z koszulek to nie lepiej ją wydać na telewizor 32 full hd? :D:D:D:D :P żart.
Ostatnio edytowany przez chmuri (2014-02-02 18:09:35)
LG 27EA73LM
http://www.ceneo.pl/22578548
@gindek:
Nie zapomnij o sprawdzeniu input lag (bo rozumiem PS4 raczej nie do oglądania filmów Blueray podpinasz ;] ), można się bardzo cholernie naciąć na tym. Ja od roku myślę nad Benq GW2750HM - panel VA ~ 1000 zł, ale widzę że nie spełnia Twoich wymagań odnośnie ilości HDMI (swoją drogą - co Ci nie pasuje w FullHD przez D-SUB? Ja w swoim TV widzę wręcz różnicę na plus nad HDMI...)
Ja bym lukał tutaj:
http://tftcentral.co.uk/
I zobaczył co obecnego ma dobry input lag i mały ghosting, niestety to jest loteria :/
Lepiej szukaj monitora z DisplayPort, zarówno HDMI jak i DVI mają dosyć liche parametry, np maks 3x8 bit kolor, a przy rozdzielczość powyżej FullHD HDMI ma już tylko 3x6bit/kolor, podczas, gdy przez DisplayPort można przesyłać 10bit color zgodny z Adobe RGB.
Z resztą, jak masz sporo gotówki, to możesz poszukać np
LG-27EA83 albo któryś model Eizo.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-02 20:42:11)
chmuri napisał(-a):
http://shoplet.abc24.eu/ wejdź w delle 27 fajna opcja
edit:
a nie lepiej już jak masz taką kasę z koszulek to nie lepiej ją wydać na telewizor 32 full hd? :D:D:D:D :P żart.
Myslalem i mysle nad TV 32'', ale bardzo mało telewizorów ma vesa 100x100, jest to dla mnie istotne bo mam uchwyt mocujacy do biurka (do 15kg) i moge sobie monitor obracac w 3 plaszczyznach jak chce, kozystam z tego przynajmniej 3 razy dziennie, bo prosto na dupie prze komputerem nie wysiedze ;P.
BTW, te delle do pracy codziennej sa bardzo fajne, mam takie w pracy :-) (tylko 22'' x 2), jednak do grania pva i s-pva moze okazac sie za wolne, oraz fakt ze sa to jeszcze LCD wiec kolorki beda gorsze (mam teraz 23'' LCD).
W sumie tego nie napisałem w pieerwszym poscie ale szukam z podswietlaniem led.
krasnij napisał(-a):
LG 27EA73LM
http://www.ceneo.pl/22578548
Widziałem go, no ale niestety d-sub (gdyby mial hdmi x3 to bym go kupil)
@huk
dobry link, popacze :D
Swoja droga sa adaptery vesa z 100 do 200mm.
http://allegro.pl/monako-uniwersalny-adapter-vesa-200-i3923986221.html
Uzywal ktos czegos takiego ? bylo by to dla mnie o tyle przydatne ze mogl bym kupic 32'' telewizor.
Ostatnio edytowany przez gindek (2014-02-03 00:10:11)
Ok dzieki za czas i za pomoc.
Przeszukajac internety w poszukiwaniu panaceum na moj problem trafilem na hdtv wiec tam zapytam bo widze ze ludzie nic nie robia tylko pizgaja dokumentacje z telwizorow xd, moze jednak sie na telewizor zdecyduje :-).
@gindek:
Tylko znowu w przypadku TV można isę naciąć na laga (zwykle sporo większy niż w monitorach), jak i *ujowe matryce -taki samsung przykładowo do swoich TV wstawia matryce Swoją, Sharp'a i jeszcze jakiegoś producenta - tylko matryca samsunga jest OK, Sharp wypada strasznie crapowato (motion blur!) i niestety nie ma możliwości sprawdzenia tego po żadnych numerach seryjnych - jednie wchodząc w service menu - ale na to w sklepie ni pozwolą raczej :/ samemu chciałem kupić pewien TV (niestety wyleciał mi numerk z głowy), dobre lagi, dobrze w testach, dostępny za 1000 zł... ale jak poczytałem że to jest loteriada to zrezygnowałem :/
Dzisiaj zakup dobrego TV czy monitora LCD to jakaś masakra :/ co gorsza nie ma w cale zależności => droższy=lepszy, wręcz przeciwnie! W droższych modelach masz ładniejsze kolorki, kąty itd, ale często większy input lag...
Pytanie jest zasadnicze jeśli gramy na tym TV to może się spotkać problem z przemieszczaniem się pixeli i tak jak wspomniałeś montion blur. Ale jeśli będziemy ogladać filmy przez hdmi to nie może być mowy o jakimś motion blurze!.
@chmuri:
Przyjedź do mnie a pokażę Ci jak bardzo się mylisz :/
Na moim TV wygląda to tak:
-film zwykły - OK
-film renderowany - czasami coś widać, ale raczej OK
-animówka - chce się wezwać pogromców duchów :/
Jak pierwszy raz załączyłem "Włatców much" to myślałem że TV jest uszkodzony czy coś - niestety tak to po prostu wygląda. Podczas ruchu postaci, ghosting może trwać nawet dobre 100 ms!! Widać to masakrycznie, to samo przeszkadza ostro podczas przeglądania stron - jak przesuwasz w górę czy w dół to po czarnych literach na białym tle zostają ślady które znikają dopiero po 50-100 ms, oczy bardzo szybko od tego bolą.
Niestety tak to często wygląda w przypadku TV. O input lagu nawet nie wspominając (kolejna rzecz za którą mój TV powinien dostać kopa w doopę).
Pomyslalem ze mogl bym kupic swich HDMI no i wtedy nie jestem ograniczony co do ilosci portow HDMI, to by mi pozwolilo kupic monitor z displayport, bo musze przyznac ze jacek mnie przekonal do tego :-).
No a jak display port no to nie ma mowy o telewizorze :-).
Myslalem o dellu p2714h :-) ( ktory nie ma hdmi, sic, ale podepne wtedy kablem dvi->hdmi ).
No ale poki co ide poogladac :-).
Dell p2714h nie obsluguje 10-bit kolorow :-). Wiec wtyczka DP sie tam znajduje prawdopodobnie ze wzgledow ksiegowych, dp jest darmowe, hdmi jest platne licencyjnie :-). 10k $ za serie produktów (za model) + 0.04$ za urzadzenie z HDMI (albo kazda wtyczke HDMI tego nie doczytalem :P).
Obecnie mam dylemat, ograniczylem sie juz do 3 modeli:
1. LG 27" LED 27EA63V-P (najtansze rozwiazanie, ludzie bardzo chwala matryce, prawda to ze tylko LG robie IPS ?, w sensie ze na świecie tylko LG klepie swoje).
2. Telewizorek wyzej wspomniany Phillips rozumiem ze to ten model : PANASONIC TX-L32E6E , ta literka "E" na koncu i literka "L" na poczatku sa normalne
3. IIyama LED 27" X2783HSU , wie ktos co to amva+ ? czy lepsze czy gorsze od IPS moze ktos tutaj robil jakies testy ? Jest ciezko bo model nowy ( listopad 2013 jak widze), a z tego co szukałem to tylko pier****** marketingowe .
mial ktos z czyms z powyzszych doczynienia ?
w koncu kupiłem
IIyama LED 27" X2783HSU
moj poprzedni monitor to sync master 2333sw
jestem zadowolony :-).
w sumie to strzele copy-paste z forum hdtv moze komus sie przyda :D
Wczesniej miałem Samsung syncmaster 2333sw tez fullhd na matrycy tn. Monitor był cięższy, błyszczacy z grubsza ramką i mniejszym kontrastem. Obecny ma znacznie wiekszy kontrast rownomierne podswietlanie matrycy w czerni no i oczywiscie jest wiekszy.
Dodatkowo duzym plusem jak dla mnie sa przyciski, fizyczne przyciski bez dotyku oraz bardzo skroma sygnalizacja świetlna . Poprzedni sync master po wyłączeniu komputera migał i oświetlał pokój, było to irytujące.
Dla osob zastnawiajcych się nad zmiana moge powiedziec za na chwile obecna 1200pln chyba nie warto wydawać, pomimo tego ze sam wydalem i nie poszedłem monitora oddać . Moim skromnym zdaniem 27'' to tez granica mozliwosci FHD do uzytku przy PC. (siedze ok 1m przed monitorem).
Ramka monitora jest bardzo cienka, nie przeszkadza, nie zwracam na nią uwagi, ma tak na oko max 8-10mm, dobrze jest to widoczne kiedy popatrze na napis z modelem monitora w lewym gornym roku ramki, ktory mały i skromny, powiedział bym ze wciśnięty na siłe bo przydaje się to mieć na widoku.
Monitor bardzo dobrze wisi na biurkowym uchwycie vesa, jest pod nim duza przestrzeń, spokojnie omoge odstawić kubek z kawa na koniec biurka.
[edit]
Ciezko jest mi sie wypowiedziec na temat samej matrycy AMVA+ ze wzgledu na fakt ze nie porównalem tego z IPS.
Grałem w BF4 na ps4 i wyglada świetnie , nie ma smug, nie ma inputlagu (przynajmniej ja nie wyłapałem), no i kolory sa bardziej żywe w porównaniu do TN, jednak jak mowie do IPS nie porównałem.
@gindek:
Sorry za odgrzewanie tematu, ale zastanawiam się pomiędzy tym co kupiłeś a Benq GW2750HM - dlatego pytanka:
1. Wyłapałeś jakieś wady od momentu ostatniego posta?
2. Testowałeś może input lag na jakiejś grze PC (najlepiej jakiś stary dobry Q3)?
3. Duży jest na tym efekt backlight bleed/srebrzenia (czyli czarne tło zamiast czarne jest jakby nieco srebrne tak jak tutaj:
https://www.youtube.com/watch?v=P5sF6On4jgw
4. Czy ten monitor seryjnie może działać na 75 Hz?
5. Ile masz na to gwarancji? W X-kom widzę że dają 2 lata, a na Benq 3...
Z góry dzięki za informacje ;]
Dwie uwagi z mojego telewizora (24'' LG), i obserwacji na necie różnych monitorów 22 -27'':
75 HZ na analogu często jest wykonalne, czasem nawet 85Hz, ale nie da się tego osiągnąć na HDMI, DisplayPort ani DVI-D, tam zazwyczaj jest maks 60Hz.
Input lag? widoczny, chyba ~200ms, przy czym nie zawadza, jeśli dźwięk idzie przez HDMI, lub DP, jeśli TV wyświetla obraz, a standardowe głośniki dźwięk, to się rozjeżdża obraz z dźwiękiem, co w grach jest szczególnie wqoorwiające.
Sam Input lag względem myszki nie jest taki dokuczliwy, jeśli dźwięk i obraz są dobrze zsynchronizowane, można się przyzwyczaić.
W przeciwnym razie trzeba dowiedzieć się u producenta, jaki Input Lag ma monitor (pilnie strzeżona tajemnica), i na swojej karcie albo w alsie użyć ladspy, żeby opóźnić dźwięk o podobną wartość.
Serownik Nvidii (albo firmware karty) automatycznie rozpoznaje Input Lag monitora, i potrafi odpowiednio opóźnić dźwięk, jeśli np Nouveau też to będzie potrafił, to może będzie szansa ze sterownika wytargać rozpoznawanie Input lag monitora.
W każdym razie zabawa z rozpoznawaniem precyzyjnie input lag może być przednia. ;P
PS:
HDMI ma chyba jakieś ograniczenia w liczbie kolorów, u mnie wyraźnie gorsze są na HDMI, niż na analogu.
Dopiero Display Port potrafi przesłać nawet obraz zgodny z Adobe RGB, czyli tablicą 10bit kolor, podczas, gdy HDMI
chyba obcina kolor do 6-7bit, tak to widzę na własne oczy,
w porównaniu ze starym baniakiem.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-04-06 23:04:32)
1. Brak przełączania źródła sygnału za pomocż jednego przycisku, trzeba to robic przez menu, minimalnie 7-8 kliknięć.
2. Grałem w dodatek do D3 (tylko), nie wyłapałem tz. inputlagu.
Jednak na podstawie FiFy 2014 na ps4 musze przyznać że matryca TN jest bardziej dynamiczna.
Jak mówie nie ma input lagu jednak przy szybkim przesunięciu obrazu (po wybiciu piłki przez bramkarza, więc kula sama leci),
widać ze matryca nie wyrabia. Nie ma smugi, nie ma lagu, jest bardziej jak by ... wycięcie 3 klatek,
goście znikają i pojawiają sie 5 pikseli obok xd.
W pracy gram na matrycy TN na telewizorze 32'' i wydaje mi się że działa lepiej.
W BF4 nie zauważyłem tego, ale to pewnie dlatego że obracanie się na padzie trwa wieki :-).
3. Jest cos takiego, matryca delikatnie srebrzy, jednak nie w takim stopniu jak na zalaczonym nagraniu.
Matryca jest równo podświetlana (czyli rogi nie świecą bardziej :-)),
Efekt "srebrzenia", nie występuje dookoła czcionek, nawet najdrobniejszych.
(jednak na nagraniu moze to byc efekt kamery)
W porównaniu do starego TN czarny jest dużo bardziej czarny XD
(czy czarny jest czarny sprawdzałem jako pierwsza rzecz, po podpięciu monitora,
podłączyłem stary i nowy obok siebie oraz ustawiłem czarną tapetę,
efekt utrwaliłem w pamięci aby potem przekazywać potomnym :-) ).
Kolory w porownaniu do TN tez sa duzo duzo lepsze.
4. http://www.iiyama.com/pl_pl/produkty/prolite-x2783hsu-1/
Częstotliwość pozioma 30 - 80 KHz Częstotliwość pionowa 55 - 75 Hz
5. Tu kupiłem
http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produ … atryca_AMVA_/
Mają napisane ze 3 lata no i ja im wierze :-)
_______
Odniose się też do wypowiedzi @JacekAlex
Tak bardziej "w trybie" uzupełnienia. (wyczytałem to na jakims forum, nie wiem czy to prawda jednak brzmi rozsądnie).
Z samymi telewizorami jest problem z inputlagiem ze względu na magiczne technologie "polepszania obrazu", które musza klatka po klatce przemielić obraz, oraz "wygenerować", nazwijmy to, brakujące klatki. Żeby wygenerować brakujące klatki potrzeba przynajmniej 2 klatek obok siebie, no i pomiędzy te dwie klatki cos "wygenerowanego" wstrzelić :-). No i z faktu bufforowania klatek bierze się inputlag.
Niektóre telewizory mają coś takiego jak "game mode" czy "no lag mode" czy jak to sie tam nazywa, jest to tryb bezpośredniego wrzucania tego co sie dostanie po kablu na matryce do wyświetlenia.
No i jeszcze do HDMI to rzuce ze karta graficzna na 100% daje 60MHz i nie może dać wiecej (nie wiem czy inne urzadzania dają sygnał o większej częstotliwości, [edit] sprawdziłem PS4, też leci 60MHz[/edit]).
Kolory na HDMI są obcinane, jednak nie ma sie co zrażać do złącza ponieważ uzyskanie 10bit wymaga nie tylko wtyczki, ale tez karty graficznej, matrycy i softu który to wspiera :-). (myślałem o kupnie monitora z DP, oraz podpięciu wszystkiego przez DP, zeby miec 10bit, jednak darowałem sobie bo i tak tego nie uzyskam XD).
[edit]
Czy kupił bym jeszcze raz monitor .... nie wiem bo nie mam porównania :-).
Czy żałuje że kupiłem zabawkę ? — nie, ten daje lepsze kolory, jest lżejszy, cieńszy, większy, ładniejszy, no i nie ma diody którą musiał bym zaklejać czarną taśmą klejącą.
Czy można urządzenie porównywalnej jakości (bądź lepsze) kupić taniej bądź w tych pieniądzach ? — z całą pewnością tak. Należy pamiętać ze "wytrzepanie" technologii AMVA+ dla producenta było kosztem który jeszcze się nie zwrócił, ponieważ to pierwsza/druga seria monitorów na tej matrycy. Więc model jest dodatkowo obarczony pewnie sporym kosztem technologii.
Jak miałem dylemat czy kupić iiyame czy samsunga, gostek w PCP powiedział ze na oba monitory brał by iiyame, bo jak to określił "kolory są lepsze", oraz dodał "nie mowie ze AMVA jest lepszą matryca, mowie ze IPS w wykonaniu samsunga jest gorszy"
[edit2]
Jeszcze taka uwaga, jak do komputera, 27'' jest granica uzywalności w FULLHD :-), więc większy monitor = większa rozdzielczość. Bo słabo to widze w FULL HD.
Ostatnio edytowany przez gindek (2014-04-07 20:34:46)
Dzięki za info... kurcze właśnie ghosting i input lag mnie najbardziej przeraża... bo mam doświadczenie na domowym TV... niestety z tym co podałeś odnośnie input lag to jest prawda połowiczna - owszem jak załączę u siebie na TV tryb "100HZ" (który nie ma nic z odświeżaniem wspólnego oczywiście - taki pic na wodę) to IL ZNACZĄCO wzrasta (kiedyś dla testu podpiąłem lapka przez VGA i sprawdzałem ile muszę przesunąć dźwięk w mplayerze żeby głośniki lapka z obrazem były zsynchronizowane - wyszło ~200-300 ms), w trybie "game mode" jest lepiej ale nadal mam u siebie ~100 ms, co dla mnie jest zdecydowanie za wiele :( w monitorach niestety nie jest dużo lepiej, można trafić na coś z lagiem 4 ms jak i 150 ms (!!) Normalnie strach dzisiaj zakupić monitor :/
Co do kolorów - to wg. specyfikacji HDMI spokojnie daje radę przesyłać 10 bitów więc to raczej nie to, do swojego TV podpinałem się i po HDMI i po VGA i poza większą ostrością na HDMI, różnicy nie widziałem ;] natomiast nie ma co marzyć nawet o identycznych osiągach LCD jak na CRT - jako nadal user starego poczciwego SyncMastera 17 cali CRT, mówię to z pełną świadomością ;] no chyba że w monitorach za 2000 koła i więcej, tylko czy warto? Zdaniem znajomego grafika z pracy - nie, chyba że chcesz coś dla drukarni przygotowywać. Zresztą o czym mówimy :) 10 czy nawet 8 bitów w tanich LCD? Można pomarzyć ;]
Kurde teraz mam dylemat... co brać - Gindek, pozwól że jeszcze dopytam o dwie sprawy:
1. Czy ten monitor da się obracać o 90 stopni? Niby podali że pivot jest ale na innych stronach tego info nie widziałem...
2. Dali w zestawie kabel HDMI?
Jeszcze raz z góry dzięki.
EDIT:
OK, już chyba wszystko wiem ;] znalazłem nawet testy tego monita:
http://www.prad.de/new/monitore/test/2014/test-iiya … 83hsu-b1.html
Lag kilka ms więc super, jakiś bluring może być, ale to raczej na każdym IPS/VA się zdarzy... chyba jutro zamówię to samo ;] tyle że wersję x2783hsu-b1 - z tego co widzę (i taką mam nadzieję) jedyne czym się różni to brakiem pivota, ale to zawsze mogę dokupić potem na tę VESĘ np. (no i wersji "B" nie ma w X-kom a mi tylko tam po drodze ;] ).
Jeszcze raz dzięki za info.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Huk (2014-04-08 22:16:57)
W sumie koniec koncow nawet nie wiem czy mam wersje z pivot czy bez, nie wiem jak je odroznic, u mnie monitor "wisi" poniewaz mam biurkowy uchwyt vesa 100x100mm, wiec oryginalnego nawet z pudła nie wyciągałem. Kiedy kupowalem monitor standard VESA to był jeden z 3 głównych czynników decydujacych o zakupie.
Z całą pewnością gdybym nie potrzebował uchwytu VESA kupił bym Philips 278G4DHSD (tak jak linkowalem w pierwszym poście). Jednak parametry + wtyczki to nie wszystko, bo uzytkowanie sprzetu tez się liczy ... takie bzdurne porownanie masz hammera H1 ktory moze jezdzic z przebitymi oponami, robic podjazdy z pochyloscia 30%, srodek ciezkosci gwarantuje podroz bez jednego kola itp itd. Jednak siedziesz na plastikowym krzeselku rodem ze stadionu III ligi :-), i to wszystko za jedyne 150K PLN. Czyli wszytko zajebisie ale "wujowo sie tego uzywa". :-).
Różnica taka że z pivotem masz nóżkę dokręcaną właśnie do VESY, i jest wyższa i obrotowa, bez pivota dają tylko taki typowy najprostszy stojaczek wkładany od dołu - różnica cenowa 100 zł.
Ten philips też jest na tej stronce (wersja German only ale google nieźle nawet tłumaczy), ale a gorszą ocenę - czas reakcji matrycy sporo większy, podziękuję ;] dla mnie lag i ghosting to dwa podstawowe parametry.
Pozdrawiam.
Monitor zakupiony, podłączony i przetestowany. Skoro @gindek ocenił to teraz pora na mnie ;]
Obok nowego LCD, stoi nadal start CRT Samsunga więc fajnie widać różnice, zarówno pozytywne jak i negatywne:
Plusy:
-jak na mój gust nie ma żadnego input laga albo jest tak mały że ja go nie widzę :)
-kolory OK - CRT to to nie jest, ale też nie ma się o co czepiać
-kąty widzenia OK - pewna utrata kolorów pod większym kątem zauważalna, ale jak oglądam filmy na leżąco - już nie. Pod tym względem pewnie IPS będzie lepszy, ale z kolei IPS ma zwykle więcej motion bluringu... coś za coś.
-plus dla monitora że ma opcję regulacji ostrości obrazu! Spotykam się z tym pierwszy raz na LCD (fakt że raczej miałem do czynienia z tanimi LCD TN do tej pory...), a zwykle obraz z płaszczaków jest jak dla mnie za ostry - tutaj mogłem troszkę rozmyć :)
-motion blurring w pełni do zaakceptowania - nie ma żadnego porównani do TV Szajsunga który stoi na dole po prostu niebo i ziemia :) przetestowałem za pomocą PixPerAn i jak na moje oko jest bardzo OK
-matówka dobrze absorbuje światło - odblaski są mniejsze niż na moim starym CRT
-z tego co widzę nie używa PWM :) (jak ktoś nie wie o co chodzi: http://www.tftcentral.co.uk/articles/pulse_width_modulation.htm )
Minusy:
-"srebrzenie" występuje dość zauważalnie, ale to w każdym LCD. Mnie to nie przeszkadza ;] ale jak przed chwilą wyświetliłem w pełni czarny obraz na obu monitorach to różnica była kolosalna ;] CRT to jednak CRT :)
-trochę daje po oczach nawet na minimalnym podświetleniu
-mogli jednak dać ten kabel HDMI...
-overdrive nie zmienia praktycznie nic jak na moje oko - ale skoro blurringu nie widzę to mało mnie to obchodzi ;]
Model XB to model z pivotem, sam X to zwykła nóżka.
@gindek:
Odnośnie tej Fify - spróbuj ustawić overdrive i sprawdź czy coś pomaga.
Tyle ode mnie, pozdrawiam.