Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Nie znam się za bardzo na montowaniu filmów. Mam dwa filmy o następujących parametrach:
Film 1:
720p
30 fps
AVCHD
Film 2:
1080p
24 fps
HDV
Jaką rozdzielczość, ilość klatek, kontener multimedialny ustawić w kdenlive?
EDIT:
Jak ustawić AVCHD w kdenlive?
Ostatnio edytowany przez TDK8GB (2014-02-02 13:06:04)
Nie sądzę że to połączysz od ręki, chyba że zadowolisz się klatkowaniem bo jakoś trzeb sprawić że z filmu 24 FPS zrobi się 30 FPS... nie używałem tego programu, ale zamiast tego działałem na avidemux, najpierw radził bym zainstalować i zobaczyć czy z filmu 30 FPS da się zrobić 24 FPS za pomocą reverse telecine, tutaj masz pobieżne instrukcje:
http://www.avidemux.org/admWiki/doku.php?id=using:v … comb_telecide
Jak to się uda to musisz się zdecydować czy skonwertować full hd na hd czy w drugą stronę.
Generalnie zasada jest taka - filmy muszą mieć tą samą rozdzielczość i FPS, inaczej nie połączysz (być może są jakieś kontenery umożliwiające działanie na różnych parametrach, ale na pewno nie będzie to łatwe), żeby uzyskać tą samą rozdzielczość musisz film przekodować.
A jak skonfigurować renedowanie w AVCHD w kdenlive?
Ty chcesz tylko połączyć te filmy ?
A co lepiej w AVCHD wykorzystać: PCM czy AC-3?