Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Po aktualizacji do Jessie'go system w ogóle nie widzi drugiego monitora (ani pod Gnome ani pod Xfce). W tej chwili na drugim monitorze obraz jest zdublowany.
Gdzie i jak to przywrócić do porządku?
Pavlo950 napisał(-a):
Wrzuć arandr.
Jaka grafika i jakie sterowniki?
Tutaj to samo:
Grafika:
uasic@debian:~$ lspci | grep -i vga 01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV635 [Radeon HD 3650/3750/4570/4580]
Ze sterowników mam pakiet o nazwie: xserver-xorg-video-radeon
Xorg.0.log:
http://wklej.org/id/1253092/
ja mam alias do magicznej komendy xrandr do ustawiania monitorów :-).
lxrandr umożliwia bodaj generowanie skryptów basha, które później dodaje się do autostartu środowiska i rzeczony skrypt ustawia monitory. Ale ja takie rzeczy staram się konfigurować na poziomie xservera- wszak niecodzień przemeblowuję pokój tak, by przymocowane do ściany monitory zmieniały swoje połozenie :P. Co innego laptop, tam nie wyobrażam sobie życia bez możliwości dynamicznego mieszania między wyświetlaczami- zdarza mi się zadokowac Thinkpada i spodziewam się obrazu na zewnętrznym monitorze.
moje.
alias ustaw_monitory='xrandr --output DisplayPort-0 --auto --rotate normal --pos 0x0 --output DVI-0 --auto --pos 1920x0 --rotate normal --right-of DisplayPort-0'
Monitor 1.
--output DisplayPort-0 - wyjscie
--auto - nie wiem
-- rorate normal - bez obrotu
-- post 0x0 - pozycja wyswietlania
Monitor 2.
--output DVI-0
--auto
--pos 1920x0 -- pozycja wyświetlanego obrazu,1920 poniewaz to jest przesunięcie o rozdzielczość fullHD , za punk poczatkowy uznaje sie lewy dolny róg (jak dobrze pamietam).
--rotate normal
--right-of DisplayPort-0 -- ustaw wyswietlany obraz na prawo od obrazu wyswietlanego na DisplayPort-0 ( patrz Monitor 1.)
Ostatnio edytowany przez gindek (2014-01-28 09:04:30)
gindek napisał(-a):
moje.
Kod:
alias ustaw_monitory='xrandr --output DisplayPort-0 --auto --rotate normal --pos 0x0 --output DVI-0 --auto --pos 1920x0 --rotate normal --right-of DisplayPort-0'
A w trzech słowach: gdzie i jak to wpisać? Jak wrócę z pracy, to będę kombinować.
Przed aktualizacją wykrywało obydwa w ustawieniach ekranu, teraz ani na pececie ani na laptopie nie widzi w ogóle drugiego monitora. Jessie to chyba jakaś porażka:/
uasic napisał(-a):
gindek napisał(-a):
moje.
Kod:
alias ustaw_monitory='xrandr --output DisplayPort-0 --auto --rotate normal --pos 0x0 --output DVI-0 --auto --pos 1920x0 --rotate normal --right-of DisplayPort-0'A w trzech słowach: gdzie i jak to wpisać? Jak wrócę z pracy, to będę kombinować.
Przed aktualizacją wykrywało obydwa w ustawieniach ekranu, teraz ani na pececie ani na laptopie nie widzi w ogóle drugiego monitora. Jessie to chyba jakaś porażka:/
to jest sama komenda
xrandr --output DisplayPort-0 --auto --rotate normal --pos 0x0 --output DVI-0 --auto --pos 1920x0 --rotate normal --right-of DisplayPort-0
wpisujesz w terminalu i działa.
Tylko output musisz sobie ustawic pod siebie, no i rozdzielczosc.
Odpal tego arandra z podpiętym drugim monitorem i sprawdź, czy coś dodatkowego pod "wyjściami" jest - Menu, górny pasek.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2014-01-28 14:57:43)
Pavlo950 napisał(-a):
Odpal tego arandra z podpiętym drugim monitorem i sprawdź, czy coś dodatkowego pod "wyjściami" jest - Menu, górny pasek.
Nie było, już wczoraj odpalałam.
Aktualizacja:
uasic@debian:~$ alias ustaw_monitory='xrandr --output DisplayPort-0 --auto --rotate normal --pos 0x0 --output DVI-0 --auto --pos 1920x0 --rotate normal --right-of DisplayPort-0' uasic@debian:~$ xrandr xrandr: Failed to get size of gamma for output default Screen 0: minimum 640 x 400, current 1400 x 1050, maximum 1400 x 1050 default connected primary 1400x1050+0+0 0mm x 0mm 1400x1050 0.0* 1280x1024 0.0 1152x864 0.0 1024x768 0.0 800x600 0.0 640x480 0.0 720x400 0.0
Drugi monitor w ogóle nie istnieje:/
Ostatnio edytowany przez uasic (2014-01-28 18:35:28)
Pokaż sam wynik xrandr z podpiętym drugim monitorem i jeszcze:
glxinfo |egrep -i 'open|direct'
Tu masz jakieś błędy:
[ 17.441] (II) [KMS] drm report modesetting isn't supported.
[ 17.441] (WW) Falling back to old probe method for modesetting
[ 17.441] (EE) open /dev/dri/card0: No such file or directory
[ 17.441] (WW) Falling back to old probe method for fbdev
[ 17.441] (II) Loading sub module "fbdevhw"
[ 17.441] (II) LoadModule: "fbdevhw"
[ 17.441] (II) Loading /usr/lib/xorg/modules/libfbdevhw.so
[ 17.464] (II) Module fbdevhw: vendor="X.Org Foundation"
[ 17.464] compiled for 1.14.5, module version = 0.0.2
[ 17.464] ABI class: X.Org Video Driver, version 14.1
[ 17.464] (EE) open /dev/fb0: No such file or directory
[ 17.464] (EE) Screen 0 deleted because of no matching config section.
[ 17.464] (II) UnloadModule: "radeon"
Pokaż jeszcze:
aptitude search mesa~i glx~i xorg~i
i wrzuć gdzieś dmesg.
uasic@debian:/etc/X11$ glxinfo |egrep -i 'open|direct' direct rendering: Yes OpenGL vendor string: VMware, Inc. OpenGL renderer string: Gallium 0.4 on llvmpipe (LLVM 3.3, 128 bits) OpenGL version string: 2.1 Mesa 9.2.2 OpenGL shading language version string: 1.30 OpenGL extensions:
uasic@debian:/etc/X11$ aptitude search mesa~i glx~i xorg~i i A libegl1-mesa - free implementation of the EGL API -- runt i A libegl1-mesa-dev - free implementation of the EGL API -- deve i A libegl1-mesa-drivers - free implementation of the EGL API -- hard i A libgl1-mesa-dev - free implementation of the OpenGL API -- G i A libgl1-mesa-dri - Darmowa implementacja API OpenGL -- moduły i A libgl1-mesa-glx - Darmowa implementacja API OpenGL -- pliki i A libglapi-mesa - Wolna implementacja API GL - biblioteka ws i A libgles2-mesa - free implementation of the OpenGL|ES 2.x A i A libglu1-mesa - Mesa OpenGL utility library (GLU) i A libopenvg1-mesa - free implementation of the OpenVG API -- r i A libxcb-glx0 - X C Binding, glx extension i A libxcb-glx0-dev - X C Binding, glx extension, development fi i A mesa-common-dev - Dokumentacja deweloperska do Mesy i A mesa-utils - Różnorakie narzędzia Mesa GL i A xorg - X.Org X Window System i A xorg-docs-core - Core documentation for the X.org X Window i A xorg-sgml-doctools - Standardowe narzędzia do generowania dokum i A xserver-xorg - Serwer X-ów od X.Org i A xserver-xorg-core - Xorg X serwer - główny serwer i A xserver-xorg-input-all - X.Org X server -- input driver metapackage i A xserver-xorg-input-evdev - Serwer X od X.org -- sterownik wejścia evd i A xserver-xorg-input-mouse - Serwer X X.Org -- sterownik myszy i A xserver-xorg-input-synaptics - Sterownik touchpada Synaptics do serwera X i A xserver-xorg-input-vmmouse - X.Org X server -- VMMouse input driver to i A xserver-xorg-input-wacom - X. Org, implementacja serwera X-ów -- ster i A xserver-xorg-video-all - Serwer X z projektu X.Org -- metapakiet st i A xserver-xorg-video-ati - Serwer X-ów X.Org -- opakowanie sterownika i A xserver-xorg-video-cirrus - Serwer X-ów X.Org -- sterownik Cirrus i A xserver-xorg-video-fbdev - Serwer X-ów X.Org -- sterownik fbdev i A xserver-xorg-video-intel - Serwer X-ów X.Org -- sterownik Intel i8xx, i A xserver-xorg-video-mach64 - Serwer X-ów od X.Org -- sterownik ATI Mach i A xserver-xorg-video-mga - Serwer X-ów X.Org -- sterownik MGA i A xserver-xorg-video-modesetting - X.Org X server -- Generic modesetting driv i A xserver-xorg-video-neomagic - Serwer X-ów X.Org -- sterownik Neomagic i A xserver-xorg-video-nouveau - Serwer X od X.Org -- sterownik Nouveau i A xserver-xorg-video-openchrome - Serwer X-ów X.Org - sterownik wideo do chi i A xserver-xorg-video-qxl - Serwer X od X.Org - sterownik do urządzeni i A xserver-xorg-video-r128 - Serwer X-ów X.Org -- sterownik ATI r128 i A xserver-xorg-video-radeon - X Serwer od X.Org - sterownik do kart graf i A xserver-xorg-video-savage - Serwer X-ów X.Org -- sterownik Savage i A xserver-xorg-video-siliconmotio - Serwer X-ów X.Org -- sterownik SiliconMoti i A xserver-xorg-video-sisusb - Serwer X-ów X.Org -- sterownik SiS USB i A xserver-xorg-video-tdfx - Serwer X-ów X.Org -- sterownik tffx i A xserver-xorg-video-trident - Serwer X-ów X.Org -- sterownik Trident i A xserver-xorg-video-vesa - Serwer X-ów X.Org -- sterownik VESA i A xserver-xorg-video-vmware - Serwer X-ów X.Org -- sterownik VMware
uasic@debian:/etc/X11$ xrandr xrandr: Failed to get size of gamma for output default Screen 0: minimum 640 x 400, current 1400 x 1050, maximum 1400 x 1050 default connected primary 1400x1050+0+0 0mm x 0mm 1400x1050 0.0* 1280x1024 0.0 1152x864 0.0 1024x768 0.0 800x600 0.0 640x480 0.0 720x400 0.0
Nie odpinam tego monitora, bo i tak stoi na biurku.
Na laptopie z tego wątku http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=25079 jest niestety to samo.
Nie znalazłem informacji
Próbowałeś odłączyć i podłączyć ponownie?
Fervi
Nie działają sterowniki.
Masz jakiś /etc/X11/xorg.conf lub coś w katalogu /etc/X11/xorg.conf.d/?
Masz zainstalowane firmware?
Aktualizacja przeszła bez problemów? żaden pakiet nie wisi?
Na początek może przeinstaluj te pakiety mesa, glx i xserver-xorg-video-radeon.
To jest chyba jakaś choroba wieku dziecięcego w testingu. Na laptopie z kartą Intela ściągnęłam aktualizacje i zaczął widzieć podpięty monitor. Mam nadzieję, że jak wrócę do domu, to i pecet z Radeonem zacznie normalnie chodzić.
Na otwartych sterownikach takie problemy nie powinny występować nawet w sidzie.
Strony: 1