Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Zakupiłem wczoraj głośniki MC-MSF50 - jak zapewne część z Was wie - jako głośniki do TV. No i jak zwykle bywa są "jaja", mianowicie - kiedy głośniki są podpięte do jakiegoś źródła dźwięku zasilanego z gniazdka - słychać buczenie. Dzieje się tak tylko i wyłącznie kiedy sprzęt jest zasilany prądem z gniazdka - jak podepnę np. do telefonu komórkowego i z niego zapuszczę muzę, buczenia nie ma. Jeszcze lepszym przykładem jest laptop - na zasilaczu: buczy, odepnę zasilacz (na żywca) i lapek przełączy się na baterie - buczenia brak, podepnę z powrotem zasilacz - buczy :/
Co to może być? Da się jakoś temu zaradzić czy muszę jechać do Media i reklamować? Ktoś się orientuję może na procedury w tym sklepie? Może np. dało by radę wymienić na inny model za podobne pieniądze, albo oddać w ogóle (niektóre sklepy mają takie zasady - nie wiem jak MM) czy coś? Nie po to brałem głośniki żeby od razu leciały do reklamacji cholera :/ Poza tym buczeniem dźwięk jest w porządku i wszystko było by OK... Heh pokaz mojego szczęścia jak zwykle ;]
Z góry dzięki za informacje.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Huk (2014-01-26 10:46:14)
Buczenie pochodzi z gniazdka elektrycznego - 50Hz.
Najwyraźniej coś z kablami, może brak uziemienia (to raczej w piecykach, nie lapkach).
W każdym razie karta muzyczna i wtyki do tej karty powinny być odizolowane od zasilacza.
@Jacekalex:
Heh, ale da się coś z tym zrobić? Zarówno w tych głośnikach jak i w Samsungach które mam podpięte do kompa wtyczka jest bez uziemienia - ale tylko te nowe buczą, w Samsungach słychać minimalne buczenie kiedy da się je na 100% mocy, ale to raczej normalne, w tych niezależnie ile ustawię słychać buczenie jak diabli :/
Dodam tylko że próbowałem różnych kabli pomiędzy głośnikami i tv/laptopem/telefonem ale na wszystkich jest podobnie.
Ostatnio edytowany przez Huk (2014-01-26 13:38:24)
Dlatego, jak pytałeś o głośniki, to radziłem wytargać niedrogą miniwieżę z wejściem audio, i własnym zasilaniem.
I tu nie chodzi o zasiłkę głośników, tylko o obudowę lapka lub telewizora, do którego je podpinasz.
Np ja mam takie stare głośniki z płaską wtyczką, bez uziemienia, i nie buczą, ale jak dotknę wtyczką z tych głośników (jack-3,5mm) płytki maskującej wtyki na mobo, to słychać bardzo wyraźne buczenie.
Także to niekoniecznie głośniki są winne, obudowa lapka też może mieć conieco do powiedzenia.
Gzieś tam nie ma separowania wyjścia z karty dźwiękowej i obudowy, i tu mamy problem.
W czasie podłączenia zasiłki lapek nie ma uziemienia, prawda?
W telewizorze może być identyczna sytuacja.
Nie wiem, czy na poziomie głośników da się to wyeliminować,
bo prawdopodobnie to buczenie dostają kablem audio.
W takim przypadku trzeba by pokombinować na poziomie urządzenia, do którego wpinasz drugi koniec kabla.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-26 13:54:00)
@Jacekalex:
Trochę się to nie trzyma kupy - zarówno Samsungi jak i nowe Modecony są podpinane do tego samego sprzętu - czy to lapek, czy TV. W obu przypadkach głośniki podpinam przez listwy przeciwprzepięciowe, ale że ani jedne ani drugi głośniki nie posiadają gniazda z bolcem, niewiele to realnie chyba daje. W sumie teraz mi się przypomniało że gniazdko do którego podpięta jest listwa rónież nie posiada bolca - tak więc listwa robi tylko za rozdzielacz i nic więcej.
Odpowiadając więc na pytanie - nie, lapek (ani TV) nie jest podpięty przez uziemione gniazdo - więcej, do TV nie idzie uziemiona wtyczka, tylko taka bez bolca.
ALE...
No właśnie - do powyższej konfiguracji podpinam (czy to do TV, czy do lapka) głośniki Samsunga - szumów brak, podpinam Modecony - szum jest. Jak w takiej sytuacji mogę winić sprzęt do którego podpinam, skoro na jednych głośnikach szumy występują, a na drugich nie ;/ ? Głośniki mniej więcej z podobnej półki cenowej - tyle że Samsungi mają już dobre 12 lat.
Sprawdzę jeszcze na uziemionym lapku, i dam znać, ale mi to wygląda na brak jakiegoś filtra w samych głośnikach - w starej firmie mieliśmy kable wyglądające tak:
http://www.google.pl/imgres?espv=210&es_sm=93&a … 9&ndsp=13
Ciekawe czy takie coś własnie nie temu ma służyć?
Ty to reklamuj że buczy.
Nie musisz się na tym znać.
W ramach oszczędności nie wsadzili filtra na 50HZ i stąd takie szopki.
@ilin:
Tylko jak znam życie przyjdzie z napisem "nie stwierdzono wady", albo "naprawiono" a buczeć będzie nadal - jakby się dało to wolałbym dać 10 zł za jakiś kabel z filtrem (o ile coś takiego istnieje) i mieć spokój aniżeli się z nimi bić przez kilka miechów... stąd temat - jak nic nie wymyślę to będę namawiał osobę decyzyjną żeby zawieść do MM i reklamować...
Nie jestem pewien ale chyba masz prawo zwrócic towar w ciągi chyba 10 czy 14 dni bez podania przyczyny.
Nie wiem jak to w praktyce wygląda.
Obawiam się, ze ten typ tak akurat ma.
Zwrot w 10 dni, to jest przy zakupie zdalnym, czyli przez internet albo telefon.
W MM powinni przyjąć także, jeśli klient kupił na miejscu, ale już chyba nie mają takiego obowiązku ustawowego.
Głośniki przy okazji mogą mieć lub nie mieć ekranowania magnetycznego,
ale o filtrze 50 Hz w głośnikach słyszę pierwszy raz w życiu, do tej pory stosowało się dławiki i kondensatory wyrównujące napięcie w zasilaczach.
ale o filtrze 50 Hz w głośnikach słyszę pierwszy raz w życiu, do tej pory stosowało się dławiki i kondensatory wyrównujące napięcie w zasilaczach.
Skrót myślowy.
Różne są metody eliminowania przydźwieku.
OK, podpiąłem lapka jeszcze przez listwę z uziemieniem - to samo, jeszcze sprawdzę co będzie jak podepnę do stacjonarki.
Pętla masy? http://www.youtube.com/watch?v=THD79hmODlQ
@milyges:
Bardzo fajny filmik, dzięki za linka, aczkolwiek wydaje mi się że w moim przypadku to nie to - standardowo TV jest podpięty do gniazda bez bolca, dokłądnie to wygląda tak:
/TV(płaska wtyczka bez bolca Gniazdko(bez bolca)<-Listwa "komputerowa"-Głosniki (wtyczka jak wyżej) \Lapek (wtyczka z bolcem - ale jako zę listwa jest w gniwzdku bez bolca...)
Tak więc skoro nie jest podpięty do uziemienia to chyba nie może o to chodzić? Czy jednak się mylę?
@ilin:
Ciekawe - ale kolo pisze że u niego buczało nawet jak wtyczka nie była do niczego podpięta - u mnie wtedy jest cichutko... jak wrócę na chatę to podepnę te głośniki do mojej stacjonarki, postaram się tez załatwić jakiś "filtrowany" kabel - znając moje szczęście i tak nic nie pomoże ;/
Dzięki wszystkim za info, jakbyście mieli jeszcze jakieś pomysły piszcie śmiało.
Pozdrawiam.
Możesz spróbować jakoś masę (ekran kabla sygnałowego) podłączyć do bolca zerowego.
Zakładając, ze jest w nim zero ( nie jest ślepy albo co gorsza faza bo już widziałem takie przypadki)
@ilin:
Jako że nie mam bolca w pokoju w którym miały by stać głośniki - zastanawiam się czy nie dało by rady podpiąć do... kaloryfera ;] (domek jednorodzinny zamieszkały tylko przez nas więc nikomu to szkodzić nie będzie), czy takie coś tez "uziemi"?
Raczej tak.
Choc zdarzają się przypadki gdzie woda lecąca z kranu lekko smyra po po paznokciach.