Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Chciałbym uratować bratu danie z dysku na którym jest xp. Ściągnąłem debiana live http://cdimage.debian.org/debian-cd/7.2.0-live/i386/iso-hybrid/. I jak byście mi pomogli jak udostępnić dane aby były widoczne w sieci żeby można było je skopiować na drugiego kompa.
A nie możesz normalnie z poziomu tego LiceCD ich skopiować?
Nie bardzo wiem jak skopiowac je z jednego kompa na dugi
Jeśli to piece, albo jest jeden piec pod ręką, to chyba łatwiej będzie dyzie przełożyć do jednej obudowy, i skopiować z dyzia na dyzia, przy pomocy Linuxa.
Z różnymi obudowami dyskowymi na USB też wykonalne.
A na przyszłość ustawiać partycje, i Documents and Settings na dysk D,
od razu będzie prościej ratować dane.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-27 16:24:23)
Jedna skrzynka jeden lapek
Przy pomocy pendrive nie możesz?
Dużo masz tych danych?
To tylko dyzia z lapka trzeba wpakować do skrzynki, potrzebna chyba ramka, żeby 2,5 siedział w slocie 3,5, i kable do podpięcia dyzia.
Jakieś 0,5 minuty ciężkiej pracy dla śrubokręta, poszukać conieco w szufladzie, albo spacerek do sklepu, i na przyszłość niezbędny sprzęt będzie już w domu, bo Windowsa trzeba co jakiś czas ratować.
Na przyszłość na lapku wydziel partycję pod Linuxa, w razie czego będzie go można podnieść z Sambą albo Apapchem, i kopiować wsio przez sieć, albo odtworzyć partycję z systemem operacyjnym z obrazu (partycja C), o ile Documents and Settings będą na osobnej partycji.
dosyć sporo może tam tego być najlepiej by to przez sieć jakoś ogarnąć przy okazji przydało by się doinstalować splczenie do tego live debiana :)
Z blaszaka na lapka ma być kopiowane czy odwrotnie ?
Udostępnij katalog z danymi na windowsie. Spod linuxa połącz się jakimś klientem i ściągnij sobie...
Obyło się bez komplikacji debian poinformował mnie, że tam jest ram walnięty jak mu puściłem test i wywalił 6000 warning-ów to od razu je wywaliłem. I wszystko zaczęło działać z powrotem