Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
U mnie też winda startuje szybciej niż Debian. A cały żart polega na tym, że ten tak tutaj nielubiany system (:P) ma u mnie grubo ponad 3 lata... aż się wierzyć niechce ;) Ale pogadamy gdy wywalę hotpluga... Wtedy przegonię nawet mandrivę ;) (A czas zbiłem z początkowych 75 sec do 70... ziarnko do ziarnka... )
Dokładnie, u mnie tż to trwa strasznie długo.Czy ktoś wie jak wylączyć sprawdzanie partycji? I czy nie byłoby to głupotą?
Rozwiązanie jest proste - ReiserFS zamiast ext3
nie wiem jak u was ale zauważyłem że odkad mam reiserfs to nie skanuje mi partycji podajże co 31 montowania tylko przy każdym uruchomieniu sprawdza journal co trwa klika/kilkanaście sekund ale co dziwniejsze to mam partycje /boot na ext2 i jego też nie sprawdza ktoś wie czemu?
a co do tego bootlog`a i syslog`a to nie wiem kiedy łąduje się syslog ale bootlog ładuje się jakoś tuż po zaczęciu init`a czyli opuszcza te wszystkie kernelowe procesy i ich nie liczy dlatego jest tak krótko..
PS: ktoś wie czemu odkąð mam jajko 2.6.16-rc3 to strasznie długo ładuje się podajże głośnik? coś tam pisze coś speaker /class/input/input2 i zatrzymuje się chyba na kilkanaście sekund. jajko jest nitro`wane :P
Mam łaśnie wreisera :)
I jajko 16-rc3, tyle że nitro, i u mnie wczytuje długo jedynie partycje i wykrywa sieć, a tak poza tym, to śmiga aż milo.
Nie wiem ile wyciąga mi dysk niestety :) Ale tak wrazie czego mam barakude 60GB 7200 obr./min ale nie wiem jaki ma bufor pamięci.
Wyszło tak
/dev/hda: Timing cached reads: 896 MB in 2.01 seconds = 446.28 MB/sec Timing buffered disk reads: 98 MB in 3.01 seconds = 32.58 MB/sec
Czas odświeżyć temat:
ładowanie systemu razem z KDE:
niecałe 18sek.
Jak to możliwe? jako nitro1 oraz "apt-get install hibernate" i zamykanie systemu zamiast shutdown to hibernate. niedość że zapamiętuje wszelkie zmiany np. w notatniku chociaż pliku nie zapiszesz to i tak szybko się łąduje
PS: wie ktoś jak zmienić w kde żeby po wybraniu zamknij sesje nie wyłączał kompa tylko hibernował??
Jajko rekompilowałeś? U mnie na domyślnym pisze:
Your kernel does not appear to have Software Suspend 2 support compiled in. Please follow the HOWTO linked from http://www.suspend2.net/ for instructions on how to compile Software Suspend into your kernel. hibernate: Aborting.
hibernacja to nie jest chyba prawdziwe wyłączenie kompa ;)
PS: wie ktoś jak zmienić w kde żeby po wybraniu zamknij sesje nie wyłączał kompa tylko hibernował??
kcontrol > administracja (?) > menedżer logowania
tam chyba można ustawić jakie polecenie jest używane do zamykania/restartowania komputera
Jajko rekompilowałeś? U mnie na domyślnym pisze:
Kod:
Your kernel does not appear to have Software Suspend 2 support compiled in. Please follow the HOWTO linked from http://www.suspend2.net/ for instructions on how to compile Software Suspend into your kernel. hibernate: Aborting.
Oczywiście :D a jak inaczej? mówie że trzeba mieć albo suspend`a2 albo nitro bo jest w nim ale zauważyłem że w nowych jajkach czy nie wiem czy to ma coś do jajek ale ja mam polecenie suspend tyle że ono nie działa....
hibernacja to nie jest chyba prawdziwe wyłączenie kompa ;)
Lite-ON napisał:
kcontrol > administracja (?) > menedżer logowania
tam chyba można ustawić jakie polecenie jest używane do zamykania/restartowania komputera
a jeśli używam gdm`a to też zadziała?
Oczywiście :D a jak inaczej?
Master z Ciebie, pozazdroszcze wiedzy, mi to sie jeszcze nigdy nie udało:)
a jeśli używam gdm`a to też zadziała?
No powinno, bo tutaj chyba to, czy masz gdm, czy kdm nie ma zbyt wiele do polecenia wyłączania kompa, choć mogę się mylić;)
prawie na pewno można, ale musisz grzebać gdzie indziej - w kcontrol zmieniać mozna ustawienia chyba tylko kdm.
Oczywiście :D a jak inaczej?Master z Ciebie, pozazdroszcze wiedzy, mi to sie jeszcze nigdy nie udało:)
każdy chyba miał takie początki...
czy wybija ci kernel na "kernel panic - unable to mount root fs"?? czy jakoś tak? :P
Ja też mam problem z reiserfs.
Przy każdym montowaniu dysk jest sprawdzany, a ma 250 GB
i generalnie krew mnie zalewa, bo w tym czasie mógłbym winde dwa razy
uruchomić i zamknąć :)
Co mam zrobić, żeby sprawdzał raz na 30 razy?
Pozdro.