Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, potrzebuję karty wifi na PCI-E w standardzie n, 300mbps. Oczywiście w grę wchodzi zasięg i takie tam jednak jest jeden warunek ważniejszy nawet od ceny; karta musi działać pod linuksem bez zbędnego grzebania, od ręki z nowymi kernelami czyli żeby nie była na realteku. Generalnie proszę o radę osoby, które czegoś takiego używają i mogą na 100% potwierdzić, że działa na testingu czy sid.
Ostatnio edytowany przez skullman (2014-01-20 00:11:31)
na układach ralinka lub atherosa (praktycznie każda karta na tych układach jest kumplem linuksa) ze wskazaniem na ralinka- bardzo dobrze współpracuje z linem
odradzam realteka i broadcoma
Jeszcze zależy co to jest dla Ciebie „bez zbędnego grzebania”… Wszystko co wymaga niewolnego firmware odpada?
Nie, jeśli coś jest w sekcji non-free w repo to spoko. Mam już dość ciągłych problemów ze sprzętem, mam dwie grafiki od AMD i wystarczy. Sieciówkę chcę mieć bezproblemową.
@menel, a znasz może jakieś konkretne przykłady, coś w miarę solidnego i z dobrym zasięgiem. Sygnał przez dwie betonowe ściany, na plus jeśli będzie 5ghz.
Ostatnio edytowany przez skullman (2014-01-19 22:56:22)
menel napisał(-a):
na układach ralinka lub atherosa (praktycznie każda karta na tych układach jest kumplem linuksa) ze wskazaniem na ralinka- bardzo dobrze współpracuje z linem
odradzam realteka i broadcoma
Mam Atherosa, który nie kumpluje się ;)
Fervi
skullman konkretnych przykładów na PCI-E nie znam, bo nigdy nie używałem
luknij tu> http://backtrack.pl/wiki/doku.php?id=pl:cards
Moim zdaniem szukaj karty na ralinku, w sznurku masz wyszczególnione konkretne układy na jakie zwrócić uwagę przy zakupie...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-19 23:30:12)
Spoko, coś tam znalazłem, kilka kart jest, teraz jeszcze jedno, sam słabo się znam na wifi i najchętniej bym wszystko kablem połączył, czy stawiać na konkretnego producenta (tp-link, d-link, lb-link) czy może na konkretny chip??
Na chip stawiaj, bo kupując np.
mam TP-Linka bazujący na chipsecie dla HTC stworzony przez Atherosa, eee makarena
Fervi
zawsze na kość patrz, producent jest mniej istotny..
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-19 23:38:48)
W sumie racja, ale producent karty daje anteny i inne takie tam. Jak pisałem na początku, pomiędzy ruterem a kartą są dwie grube ściany betonowe. Żona ma w lapku centrino n-100 i transfer jest tragiczny pomimo, że karta ma 150mbps. Co myślicie o tym układzie ralink RT3690??
Ostatnio edytowany przez skullman (2014-01-19 23:45:31)
Z zasięgami i ogólnie wsparciem dla kart wlan linux niestety odbiega od łindołsów i różnie to wygląda.
Jedyne co mogę to polecić jakiś układ ralinka, bo sam używam i nie mam z nim żadnych problemów (ewentualnie zainteresuj się parametrami karty, żeby była bardziej czuła, wtedy nawet przy gorszym zasięgu nie straci na jakości łącza)
W linku który Ci podałem jest
RaLink any RT27XX RT28XX RT30XX
czuły i wspiera 300Mbit, myślę, że będzie git, spróbuj poszukać czegoś na tych układach
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-19 23:49:51)
No właśnie w linku jest 30xx a układ ma 36xx, to może nie być to samo, już raz się przejechałem na realteku, wolę dwa razy zapytać.
Ostatnio edytowany przez skullman (2014-01-19 23:57:00)
realteka sobie odpuść-nie polecam,, mówimy o ralinku (z żadnym nie powinno być problemu jak w przypadku atherosa czy realteka)
Ja używam karty na ralinku RT2571, ale tylko do 54Mbit jest
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-20 00:11:37)
Chyba wezmę w ciemno tego lb-linka. Jest na ralinku więc jest nadzieja. I oczywiście 300mbps xD
Dzięki wielkie.
spoko. ralink musi działać;)
No i działa ale co to za działanie, 68mbps, na poprzednim moim asusie na realteku (niestety przestał działać na nowszych kernelach) było około 230mbps przez dwie betonowe ściany.
Jaka jest realna różnica w transferach między kablem a wlanem?
http://ping-test.pl/
http://www.speedtest.pl/
Co to za karta?
pokaż iwconfig
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-01 02:08:26)
@skullman:
Wiele nowszych kart działa tak że synchronizacja jest utrzymywana na niższej przepustowości w celu oszczędności mocy (np. te 68 Mbps zamiast 230 Mbps) ale jak zaczynasz pobierać coś to skacze na full. Tak jak @menel napisał - sprawdź realny transfer i podaj co dokładnie za karta.
Więc panowie, porównanie transferu pomiędzy kablem a wifi to u mnie odpada bo wszystkie kable mam po gigabicie więc transfer jest napradę OK i moja poprzednia karta wifi też była OK bo 230mega przez dwie betonowe ściany ciągnęła. To był Asus na układzie realteka niestety przestał się łączyć z routerem po jakichś tam zmianach w kernelu jak już kilkakrotnie wspomniałem. Teraz kupiłem jakiegoś LB-LINKa model BL-LW07-A2 na kości ralink
00.0 Network controller: Ralink corp. RT3092 Wireless 802.11n 2T/2R PCIe
Niby działa ale jak kopiuję plik 2.5GB to transfer zaczął się od 3.5Mb/s i stopniowo spadł aż do około 820kB/s. Czas kopiowania pliku 40 minut.
Jeszcze co wyrzuca iwconfig:
wlan0 IEEE 802.11bgn ESSID:"diabolous_network" Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:22:6B:5F:3B:23 Bit Rate=11 Mb/s Tx-Power=20 dBm Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off Encryption key:off Power Management:off Link Quality=51/70 Signal level=-59 dBm Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0 Tx excessive retries:3405 Invalid misc:206 Missed beacon:0
Tak więc @Huk akurat moja karta nie skacze na te większe prędkości. Ponowię więc pytanie: znacie może jakiś konkretny model karty działający na bank pod linuksem bezproblemowo (znaczy bez ręcznej kompilacji sterów, patchowania i hakowania oraz innych cudów wianków, zamknięte firware'y oczywiścię są OK) i pracujący faktycznie w standardzie n bo po ostatnim zakupie (coś koło 50PLN) wolałbym coś jednak wypróbowanego producenta bo jak widać sam układ nic nie gwarantuje poza chłytem makertindodym na pudełku. Sprawdziłem tą kartę również pod windą i też jest padaka.
@menel, speedtesty i inne badziewia nic nie mówią bo ja potrzebuję konkretnego rozwiązania w sieci lokalnej, router, NAS i kilka kompów/lapków. Nie może być tak że jakiś plik leci mi po wifi godzinę.
@skullman:
Jeszcze pytanko - jakie jajko tam masz? Może po prostu za stare żeby ta karta dobrze śmigała?
Niestety realnie modelu Ci nie podam - teoretycznie Intele też powinny działać dobrze, ale ja się ostatnio przekonałem że potrafią z nimi być dziwne jaja...
Podaj jeszcze wersję jajka.
Dystrybucyjny kernel w testingu, 3.12 więc chyba nie jest za stary. Poza tym wymieniłem też kartę wifi w laptopie żony bo z intelem to była straszna lipa, 1mb/s i nie chciała dać się przyspieszyć. Doczytałem, że intel pod linuksem nie za dobrze śmiga i kupiłem jej atherosa i teź jest tylko g a na n za nic nie chce wskoczyć. Nie mam już do tego zdrowia. Najchętnie puściłbym to po kablu i z głowy ale nie bardzo mam jak.
OK, to jeszcze parę rzeczy:
1. Zapuść "lsmod | grep rt" i pokaż, zobaczymy jakie drivery się ładują
2. Jeżeli używasz drivera rt2800pci (pokaże się w wyniku pierwszej komendy), to zapuść: "modinfo rt2800pci" i przeklej tutaj
3. Jak masz skonfigurowaną sieć na routerze? WPA1 czy WPA2?
Na "chama", możesz spróbować ndiswrapper'a - ale dzisiaj nie powinien już być potrzebny...
Ralinki na usb tak mają.
U mnie tez po sieci domowej leci 2-4 MB/s
Pod windowsem tak samo.
@ilin:
Ale on ma na PCI-e, zresztą mój Ralink na usb działa całkiem sprawnie ;]
Huk napisał(-a):
@ilin:
Ale on ma na PCI-e, zresztą mój Ralink na usb działa całkiem sprawnie ;]
Mój też.
Do internetu to z nawiązką wystarczy.
Natomiast przy kopiowaniu z kompa na komp w sieci domowej to plik 1giga kilka minut leci.