Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Desktop "Antec" 64-bit, 16 GB RAM.
4 OS zainstalowane - Ubuntu 13.10, Debian 7.2 Centos 6, PCBSD.
W ostatni weekend zainstalowalem na Debianie VirtualBoxa a na nim Backtrack5. Wszystko bylo pieknie. Pocwiczylem kilka komend i wylaczylem.
Dzisiaj usiluje wlaczyc maszyne a tu komunikat ze MBR is missing, zaden system oczywiscie nie jest widoczny ani dostepny.
Poniewaz jest to ciag dalszy moich przygod z bootowaniem (mimo ze naczytalem sie w Internecie to nadal mam metlik)
Bardzo was prosze najpierw o najprostsze odpowiedzi na te pytania:
1 - HDD natywnie (z fabryki) nie ma bootloadera , Tak? (Kolejnosc botowania jest zakodowana w BIOS)
2 - Bootloader jest wgrywany razem z systemem operacyjnym, Tak?
3 - Jezeli na jednym HDD jest kilka systemow to podczas instalacji kazdego z nich, jako miejsce instalacji podawac pierwszy zainstalowany system, Tak?
4 - Przy jednym systemie jest prosta sprawa, ale przy wielu bootloader zainstalowany na pierwszym systemie musi "widziec i udostepniac" wszystkie pozostale systemy, Tak?
5 -- Uszkodzenie MBR oznacza w praktyce utrate danych, Tak?
6 - Jakie sa sposoby odzyskiwania utraconego bootloadera bez utraty danych?
7 - Znacie jakis bootloader na Linuksa z GUI?
8 - Czy istnieje jakas sprawdzona plytka LiveCD lub ISO do naprawy uszkodzonego bootloadera?
Ten watek otworzylem z laptopa, bo desktop jest niedostepny.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2014-01-18 15:10:56)
Sprawdź, czy czasami nie masz EFI włączonego. Jeśli tak, to ja Ci nie pomogę, bo tego akurat nie umiem.
1. Nie ma.
2. Nie.
3. Nie.
4. Nie.
5. Nie.
6. man dd
7. Ja znam GRUB, jest jeszcze LILO i extlinux.
8. Jakakolwiek.
Poczytaj o partycjonowaniu. bootloader może, ale nie musi zostać wrzucony do MBR.
Teraz wiem wiecej o mojej niewiedzy. Myslalem, ze partycjonowanie mam opanowane, bo uzywalem do tej pory GParted LiveCD i chyba robilem to dobrze bo dzialalo.
Podsumowujac Wasze odpowiedzi to:
- dysk twardy natywnie nie ma bootloadera.
- bootloader nie jest tworzony podczas instalacji Systemu (To skad on sie bierze???)
- przy multibootingu nie podawac pierwszej partycji jako lokalizacji bootloadera, tylko partycje na ktorej system jest wlasnie instalowany.
- bootloader na pierwszej partycji nie widzi ani nie udostepnia systemow na pozostalych partycjach.(To kazdy system ma swoj bootloader?)
- uszkodzenie boorloadera nie musi oznaczac utraty danych
- jakakolwiek?! (troche nieprecyzyjne) LiveCD przywraca utracony booloader??? (jakies wlasne doswiadczenia?)
Jeszcze inaczej: dla multibootingu:
- kiedy powstaje bootloader? (nie natywnie, nie podczas instalacji OS)
- gdzie to wiem - pierwsze 514 bitow kazdej partycji
- ile systemow tyle bootloaderow ??? (jak one sie widza? wspolpracuja?)
- jakis sprawdzony tutorial odzyskiwania bootmanagera?
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2014-01-18 17:37:21)
- jakakolwiek?! (troche nieprecyzyjne) LiveCD przywraca utracony booloader??? (jakies wlasne doswiadczenia?)
Jeżeli bootloader miałeś wrzucony na MBR to wystarczy chroot z livecd na swój system i w przypadku debiana dać
grub2-install /dev/sdX
update-grub2
Gdzie X odpowiada danemu dyskowi. Np. /dev/sda
- bootloader nie jest tworzony podczas instalacji Systemu (To skad on sie bierze???)
Bootloader jest tworzony po instalacji systemu.
@krasnij
Jezeli odpale LiveCD z Debianem i dam w terminalu sugerowane przez Ciebie wpisy to bootloader zobaczy wszystkie systemy czy tylko Debiana.
Czy bootloader moze byc tworzony w innym miejscu niz MBR?
Jak najlatwiej zrobic kopie MBR zeby byc zawsze przygotowanym na taka awarie?
Co to znaczy ze bootloader jest tworzony po instalacji systemu?
Przepraszam za te wszystkie pytania ale chce sobie to raz porzadnie poukladac w glowie.
W mbr masz tylko kawałek kodu, który wskazuje na inne miejsce zwykle jest to partycja /boot/ .
Masz tu trochę o backupie:
http://dug.net.pl/tekst/266/zmiana_rozmiaru_luks_i_lvm/#7
Jezeli odpale LiveCD z Debianem i dam w terminalu sugerowane przez Ciebie wpisy to bootloader zobaczy wszystkie systemy czy tylko Debiana.
GRUB powinien załadować wszystkie systemy. Pamiętaj, że należy wykonać chroot.
Czy bootloader moze byc tworzony w innym miejscu niz MBR?
Jak najbardziej.
Jak najlatwiej zrobic kopie MBR zeby byc zawsze przygotowanym na taka awarie?
Wystarczy posiadać livecd (może być liveusb) z dowolną dystrybucją linuksa. Proces chrootowania, instalacji gruba i updatowania trwa tylko chwilę.
Co to znaczy ze bootloader jest tworzony po instalacji systemu?
Bootloader jest zakładany dopiero wtedy, kiedy system właściwy jest już zainstalowany. W przypadku linuksa musi to być dopiero wtedy, kiedy kernel został zainstalowany.
Ja dopiero przasiadam sie na Linuksa. Ponad 10 lat wszystkich mozliwych Windowsow.
Jezeli masz chwile to prosze napisz lopatologicznie = krok po kroku jak zrobic to chroot. Mam Ubuntu LiveCD, tylko nie wiem jak to zrobic, komendy?
mount /dev/partycja /mnt/chroot cp /etc/resolv.conf /mnt/chroot/etc mount --rbind /proc /mnt/chroot/proc mount --rbind /sys /mnt/chroot/sys mount --rbind /dev /mnt/chroot/dev mount --rbind /run /mnt/chroot/run chroot /mnt/chroot
To tyle pod warunkiem, że nie masz osobnych partycji typu /boot, /usr itp. Jeśli masz, to je także musisz zamontować.
A potem to nie wiem co tam masz zainstalowane, dla debianowego GRUB-a powinno wystarczyć:
dpkg-reconfigure grub-pc
EDIT: A w ogóle to pokaż może:
fdisk -l
Bo Ty piszesz o MBR, a tutaj wszyscy tylko o fragmencie GRUB-a w MBR. Jeśli faktycznie MBR wyparował, to nie powinno być również tablicy partycji.
Troche czasu mi to zajmie bo musze wszystko przenosic miedzy kompami.
Za kwadrans odpisze.
A tak w ogole to mam teraz czarny ekran z napisem "Entering rescue mode...grub rescue>............ Moze isc tym tokiem rozumowania.???
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2014-01-18 19:42:30)
To w końcu masz czarny ekran GRUB-a czy komunikat „MBR is missing”? Nie bawiłeś się czasem kolejnością dysków?
Kolejnoscia dyskow sie nie zajmowalem.
Czarny ekran z trescia ktora podalem "Entering rescue mode... grub rescue>
robi2@debian:~$ su Password: root@debian:/home/robi2# fdisk -l Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders, total 976773168 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0x0000e616 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sda1 2048 236380159 118189056 83 Linux /dev/sda2 * 236380160 473305087 118462464 83 Linux /dev/sda3 473305088 708927487 117811200 83 Linux /dev/sda4 708927488 946239487 118656000 a5 FreeBSD Disk /dev/sdb: 203.9 GB, 203928109056 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 24792 cylinders, total 398297088 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0x000414ac Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdb1 * 2048 398297087 199147520 83 Linux Disk /dev/sdc: 250.0 GB, 250000000000 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 30394 cylinders, total 488281250 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0x02b502b4 Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdc1 * 2048 488280063 244139008 83 Linux Disk /dev/sdd: 8000 MB, 8000110592 bytes 255 heads, 63 sectors/track, 972 cylinders, total 15625216 sectors Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes Disk identifier: 0xcad4ebea Device Boot Start End Blocks Id System /dev/sdd4 * 256 15625215 7812480 c W95 FAT32 (LBA) root@debian:/home/robi2#
Pierwotnie to bylo inaczej, caly HDD byl podzielony na 4 rowne partycje podstawowe.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2014-01-18 20:16:56)
OK, wygląda w porządku. Gdzie w takim razie pojawia się komunikat „MBR is missing” o którym pisałeś?
Jak dzisiaj po poludniu odpalilem maszyne po raz pierwszy. teraz juz nie ma tego komunikatu, tylko jest ten drugi.
Novi-cjusz napisał(-a):
Pierwotnie to bylo inaczej, caly HDD byl podzielony na 4 rowne partycje podstawowe.
Nadal tak jest. :) OK, działaj z tym chrootem w takim razie, po tym powinno być w porządku.
EDIT: Czy może już przywróciłeś wszystko? Bo widzę, że z zainstalowanego systemu ten wynik powyższy.
Pisze teraz z poziomu plytki instalacyjnej Ubuntu.
Poniewaz:
ubuntu@ubuntu:~$ mount /dev/partycja /mnt/chroot mount: only root can do that ubuntu@ubuntu:~$ cp /etc/resolv.conf /mnt/chroot/etc cp: cannot create regular file ‘/mnt/chroot/etc’: No such file or directory ubuntu@ubuntu:~$ mount --rbind /proc /mnt/chroot/proc mount: only root can do that ubuntu@ubuntu:~$ mount --rbind /sys /mnt/chroot/sys mount: only root can do that ubuntu@ubuntu:~$ mount --rbind /dev /mnt/chroot/dev mount: only root can do that ubuntu@ubuntu:~$ mount --rbind /run /mnt/chroot/run mount: only root can do that ubuntu@ubuntu:~$ chroot /mnt/chroot
Pojawilo sie pytanie - jak nabyc uprawnien roota na systemie odpalonym z plytki instalacyjnej?
Za /dev/partycja oczywiście wstawiasz właściwą partycję, czyli tą na której znajduje się system do którego chcesz się dostać (przykładowo /dev/sda1, ale ja nie wiem która to jest w Twoim przypadku).
Przez sudo? Np.:
sudo /bin/bash
W ogóle trzeba było działać z tego systemu co wcześniej wynik polecenia wrzucałeś, coś chyba za dużo kombinujesz. :)
Taki wynik:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo /bin/bash root@ubuntu:~# mount /dev/sda1 /mnt/chroot mount: mount point /mnt/chroot does not exist root@ubuntu:~# cp /etc/resolv.conf /mnt/chroot/etc cp: cannot create regular file ‘/mnt/chroot/etc’: No such file or directory root@ubuntu:~# mount --rbind /proc /mnt/chroot/proc mount: mount point /mnt/chroot/proc does not exist root@ubuntu:~# mount --rbind /sys /mnt/chroot/sys mount: mount point /mnt/chroot/sys does not exist root@ubuntu:~# mount --rbind /dev /mnt/chroot/dev mount: mount point /mnt/chroot/dev does not exist root@ubuntu:~# mount --rbind /run /mnt/chroot/run mount: mount point /mnt/chroot/run does not exist root@ubuntu:~# chroot /mnt/chroot chroot: cannot change root directory to /mnt/chroot: No such file or directory root@ubuntu:~#
"Mount point" - co to oznacza w prostym jezyku?
Wczesniejsze wpisy byly tez z LiveCD "Super-Grub-Disk" Niestety nic nie pomoglo.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2014-01-18 21:05:09)
Że nie ma tego katalogu do którego próbujesz zamontować partycję. No mogłem to napisać żebyś najpierw go utworzył:
mkdir /mnt/chroot
Ale też mogłeś się domyślić. :P
Staram sie, staram ale wszystko za malo.
Teraz jest tak:
ubuntu@ubuntu:~$ sudo /bin/bash root@ubuntu:~# mkdir /mnt/chroot root@ubuntu:~# mount /dev/sda1 /mnt/chroot root@ubuntu:~# cp /etc/resolv.conf /mnt/chroot/etc root@ubuntu:~# mount --rbind /proc /mnt/chroot/proc root@ubuntu:~# mount --rbind /sys /mnt/chroot/sys root@ubuntu:~# mount --rbind /dev /mnt/chroot/dev root@ubuntu:~# mount --rbind /run /mnt/chroot/run root@ubuntu:~# chroot /mnt/chroot root@ubuntu:/# dpkg-reconfigure grub-pc dpkg-query: package 'grub-pc' is not installed and no information is available Use dpkg --info (= dpkg-deb --info) to examine archive files, and dpkg --contents (= dpkg-deb --contents) to list their contents. /usr/sbin/dpkg-reconfigure: grub-pc is not installed root@ubuntu:/#
Ciekawa sprawa przy okazji - partycja musi byc zamountowana w katalogu ktory musi byc wczesniej stworzony.
Caly czas bylem przekonany ze to partycja jest tworzona najpierw a systemowe katalogi i foldery uzytkownika sa na niej tworzone pozniej.
Ostatnio edytowany przez Novi-cjusz (2014-01-18 21:16:08)
dpkg -l |grep grub
ubuntu@ubuntu:~$ dpkg -l |grep grub ii grub-common 2.00-19ubuntu2 amd64 GRand Unified Bootloader (common files) ii grub-gfxpayload-lists 0.6 amd64 GRUB gfxpayload blacklist ii grub-pc 2.00-19ubuntu2 amd64 GRand Unified Bootloader, version 2 (PC/BIOS version) ii grub-pc-bin 2.00-19ubuntu2 amd64 GRand Unified Bootloader, version 2 (PC/BIOS binaries) ii grub2-common 2.00-19ubuntu2 amd64 GRand Unified Bootloader (common files for version 2) ubuntu@ubuntu:~$
Ale to już nie jest z tego chroota, prawda? Chodziło o tamten system którego GRUB-a chcesz przywrócić.