Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
Czy bash daje możliwość wklejenia aktualnie zaznaczonego tekstu lub tekstu aktualnie skopiowanego do schowka (Ctrl+C)?
Chciałbym napisać prosty skrypcik dla youtuba, który pobierałby plik w najlepszej jakości i jeszcze w trakcie pobierania zaczynał odtwarzać:
1. cclive -f best TutajChcęWkleić -O 1.mpg
2. sleep 5
3. mplayer 1.mpg
Lub ewentualnie odwołać się do adresu aktualnie otwartej strony firefoxa.
W Bashu to raczej ciężka sprawa, sam kiedyś w podobnym skrycie Bash "starczył" na dwa dni kombinowania, potem poszło, ino że w Perlu.
Sznurek: http://jacekalex.sh.dug.net.pl/rssperl
Trzeba tego skrypta "wyremontować" przestał niedawno łykać vimeo, i część stron TVP ale na razie mi to nie idzie. :(
Perl ma moduły do Gtk2, Gtk3 i KDE, także obsługę schowka można tam obrobić,
ja tam mam otwieranie sznurka ze schowka.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-13 12:56:08)
Przy wykorzystaniu jakiegoś menedżera schowka (clipit, glipper, klipper) myślę, że byłoby to wykonalne, choć nie jestem pewien. Bez tego trzeba by odwołać się gdzieś bardzo nisko w systemie...
Przypomniało mi się, że kiedyś pytałem na forum o podobną rzecz. Poszło przy pomocy programiku "xsel" - może w Twoim skrypcie też się przyda.
Ostatnio edytowany przez dowoszek (2014-01-13 14:29:07)
dowoszek napisał(-a):
Chciałbym napisać prosty skrypcik dla youtuba
dowoszek napisał(-a):
może w Twoim skrypcie też się przyda.
Czyżbyś zapomniał się przelogować? ;)
Daj spokój, Jacek coś wspomniał o walce z bashem w swoim skrypcie a ja chciałem się wykazać "dobrą wolą" :) Swoją drogą to gdyby nie Twoje uwagi co do menedżerów schowka, to pewnie nie skojarzyłbym tak szybko xsel.
Yyyy, tego, może ja jakiś inny jestem, ale zwyczajne shift+insert/midclick nie wystarcza?
Zależy jak często z tego korzystać.
Dorzuciłem sobie polecenie kasowania pobranego pliku i mam pod jednym skrótem przeglądarkę youtube w najlepszej jakości bez flashowych problemów.
Ostatnio edytowany przez dowoszek (2014-01-13 15:54:03)
Z racji marnego neta (Aero2) sporo korzystałem z programu do ściągania z youtuba i pochodnych - youtube-dl. Żeby usprawnić korzystanie z niego napisałem taką nakładkę:
#!/bin/bash #nakladka na youtube-dl, wymaga xclip # - gdy w parametrach programu brak adresu - wyciaga ze schowka # - gdy w adresie jest 'youtu' oraz brak parametrow uruchamiania youtube-dl - przyjmuje parametry domyslne DOMYSLNE_PARAM='-tf 18 --no-mtime ' #domyslne parametry dla youtube YOUTUBE_DL_PATH='/usr/bin/youtube-dl' valid_url() { if echo "$1" | grep -ve '^[-+&@#/%?=~_|!:,.;]' | grep -E '[-A-Za-z0-9]*[+&@#/%?=~_|!:,.;]+[-A-Za-z0-9+&@#/%=~_|]'>/dev/null 2>&1; then return 0 else return 1 fi } schowek=`xclip -o | tail -n 1 | tr -s ' ' | tr -d '\t' | cut -d ' ' -f 1` parametry='' if [ $# -eq 0 ]; then echo -n "Adres ze schowka:'$schowek'" if valid_url "$schowek" ; then echo " jest prawidlowy" if echo "$schowek" | grep -v youtu >/dev/null 2>&1; then DOMYSLNE_PARAM='' fi komenda="$DOMYSLNE_PARAM$schowek" else echo " jest nieprawidlowy! Podaj adres (i parametry): " read parametry fi else param_url='' for i in "$@"; do if valid_url "$i"; then param_url="$i" fi done if [ "$param_url" ]; then if [ "$2" ]; then komenda="$*" else if echo "$*" | grep -v youtu >/dev/null 2>&1; then DOMYSLNE_PARAM='' fi komenda="$DOMYSLNE_PARAM$1" fi else if valid_url "$schowek"; then komenda="$* $schowek" else echo "Brak prawidlowego adresu w parametrach i w schowku. Podaj pelne parametry dla youtube-dl: " read parametry fi fi fi komenda="$YOUTUBE_DL_PATH $komenda $parametry" komenda=`echo "$komenda" | sed 's/\&/\\\&/g'` echo "START: $komenda" eval "$komenda" echo echo KONEC
Strony: 1