Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy ktos juz konfigurowal serwer z 3 portami WAN? Mam 3 polaczenia od tego samego providera. Kazde polaczenie ma dynamiczne IP poprzez modem. Pierwsze pytanie to: czy lepiej zrobic multi wan/load balancing na dynamicznych IP czy lepiej na statycznych IP? Pytam bo slyszalem ze multi WAN na pppoe to ciezka sprawa jezeli chodzi o routing. W kazdym razie za kazdym modemem mam router wiec mam statyczne wewnetrzne IP. No I teraz pytanie drugie: jaki jest najlepszy dzialajacy program do ustawienia multiwana?

Nadworny matematyk

Zaciekawilo mnie to zagadnienie. Co ma na celu multi wan? Co to daje? Jak jedno nie dziala to inne jest w pogotowiu? Inne jakies zalety?

Moderator
Oprócz problemów z niektórymi serwisami, daje to iluzję posiadania łącza o sumarycznej przepustowości :)
Można to skonfigurowac na kilka sposobów, round robin, z podziałem na usługi, active/backup ..
Najlepszy program .. nie ma czegoś takiego. Chyba najsensowniej się to zrobi na mikrotiku, ale trzeba to kumać z grubsza.
Produkcyjnie takie rzeczy robi się wdrażając BGP.
To, ze nie sumuje sie przepustowosci to wiem, ale mozna 'rozbic' ruch miedzy WANy. Pytam najlepszy, bo przeczytalem juz tyle przez ostatnie 3 tygodnie, ze tylko mam metlik w glowie :) Wszedzie jednak sa przyklady dual WAN a mnie interesuje triple i nie moge tego nigdzie znalezc. Mozwisz mikrotik?