Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czy 4GB pendrive wystarczy, aby na nim zainstalować działający system? Nie koniecznie musi to być debian. Jak by ktoś mógł mnie nakierować jak ogarnąć instalacje i uruchomienie tego.
Czy wystarczy to zależy co chcesz instalować, można dać system plików z kompresją aby więcej weszło. Instaluje się w sumie tak samo jak normalnie.
Nie szalej ja nie ten poziom. Zwykły system + środowisko graficzne i jakieś małe oprogramowanie jak się zmieści.
Tak do testów/ nauki. Ale fajnie by było system był niej więcej "pełno wartościowy" tzn. pełny.
Zrób sobie live pendrive, on korzysta ze spakowanego systemu plików i potrafi zmieścić 8GiB danych na niecałych 2. xD Możesz sobie dowolnie dostosować co ma taki system zawierać i raczej spokojnie ci się zmieści na tym 4GiB, nawet mógłbyś mu włączyć zapisywanie zmian, tak by nie trzeba było ciągle ustawiać systemu na nowo. Ja się spokojnie mieszczę na swoich 2 partycjach w sumie 5 GiB.
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-12-07 02:53:15)
A jak to ogarnąć mogę dostać jakieś namiary?
Ja sobie ostatnio dla zabawy zrobiłem system na karcie microSD 4GB ;) Miała wheezy'ego x86 z LXDE i najpotrzebniejszym softem na szyfrowanym LVMie, instalowałem go na microSD w swój ulubiony sposób
kvm -m 1024 -smp 2 -cdrom ../debian-7.1.0-i386-netinst.iso -hda /dev/sdb -soundhw hda -daemonize
Po instalacji shutdown, eject, reboot z kartą w lapku. Działanie sprawdzone na 5 kompach do tej pory. Tylko bez swapu. To by kartę zabiło zbyt szybko.
O ile nie zaczniesz upychać różnych śmieci, to się spokojnie zmieści.
Jednak o ile nie jest to flash klasy 10 (a prawdopodobnie nie jest), to szlag cię trafi podczas korzystania z takiego systemu.
Ale to mam podpiąć pena i na nim z płyty nagrywać system ? Czy jakiś program nagrał by mi to na pena jak mam uruchomiony system.
A nie wystarczyłby Ci SLAX?
http://www.slax.org/en/
"instalacja" oprogramowania banalnie prosta, sterowników, wtyczek... i z pendraka hula jak przeciąg ;)
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2013-12-07 22:12:27)
Czasem Grml nie ma opcji jakiejś takiej szybkiej instalacji na pendrivie z poziomu uruchomionego systemu? Może mi się wydawać, dawno go nie uruchamiałem.
Nie mam czegoś takiego
A masz w ogóle Grml? :) Chyba się nie zrozumieliśmy.
Nawet nie wiem co to jest ale nie mam czegoś takiego w systemie
root@tajwan:/home/tajwan# grml bash: grml: nie znaleziono polecenia root@tajwan:/home/tajwan# apt-get install grml Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe E: Nie udało się odnaleźć pakietu grml root@tajwan:/home/tajwan#
Hmm i w końcu nie dowiedziałem jak nagrać system na pena
ArnVaker napisał(-a):
Grml to system ratunkowy oparty na Debianie. W repo Debiana jest coś takiego jak grml2usb, możliwe że o to mi chodziło, ale nigdy nie używałem.
Tak, o to chodziło.
tajwan napisał(-a):
Hmm i w końcu nie dowiedziałem jak nagrać system na pena
Co do zwykłego instalatora Debiana, to odpowiedziałem w pierwszym poście. Później dostałeś jeszcze inne sposoby.
root@tajwan:/home/tajwan# grml2usb Usage: grml2usb [options] <[ISO[s] | /live/image]> </dev/sdX#> grml2usb installs grml ISO[s] to an USB device to be able to boot from it. Make sure you have at least one grml ISO or a running grml system (/live/image), grub or syslinux and root access. Run grml2usb --help for usage hints, further information via: man grml2usb grml2usb: error: invalid usage
grml2usb służy do nagrywnia Grmla na USB. Musisz albo mieć obraz iso tegoż systemu, albo wywołać go z uruchomionego Grmla.
Czy jest aż taki duży problem alby nagrać linuxa na pena ??
Nie ma z tym problemu.
Wygląda na to, że odpowiedź brzmi: zależy dla kogo. ;)
Osobiście nagrywałem tylko Grmla przy pomocy wspomnianego programu. Na temat metod bardziej uniwersalnych wypowiadał się nie będę.
No i zawsze można użyć pena jako dysku i wskazać go podczas instalacji systemu.