Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-10-27 18:33:45

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

[SOLVED] Napisy .srt w smplayerze

Z tego co zaobserwowałem problem dotyczy tylko smplayera. Na vlc wszystko jest w porządku.

Sprawa wygląda tak. Otwieram w smplayerze jakiś plik av, do niego mam napisy w osobnym pliku .srt. Napisy są ładowane automatycznie z tym, że jakby dwa razy: jeden z czasem rzeczywistym, czyli przykładowo, jeśli pierwszy wpis ma pojawić się w 5min, 20s, to się pojawi dokładnie w tym czasie, drugi zaś pojawia się bezpośrednio po rozpoczęciu się filmu. I tak na zmianę te napisy się wyświetlają, przy czym większy priorytet mają napisy rzeczywiste, czyli te które powinny się w danej chwili pojawić. Te drugie zwykle pojawiają się gdy tych pierwszych nie ma, czyli gdy nikt nic nie mówi, itp.

Inne ciekawe spostrzeżenie, to, że wyświetlanie tej niewłaściwej kopii napisów nie odbywa się od pierwszego wpisu w pliku .srt tylko od pewnego moment. Przykładowe czasy:

1: 01:00:01,431 --> 01:00:04,933
2: 02:00:02,547 --> 02:00:05,605
3: 01:00:11,600 --> 01:00:13,100

Jeśli się popatrzy na te czasy, można dojść do wniosku, że mają coś ze sobą wspólnego. Nie mam więcej napisów w tym formacie ale widać, że powinny się one pojawić w 1 lub 2 godzinie trwania filmu ale pojawiają się zaraz na starcie. Druga sprawa to 1+ T, czyli ilość sekund po 1 godzinie (lub po dwóch, zależy) -- jest to czas, po rozpoczęciu się filmu. Czyli w punkcie pierwszym, napis pojawi się prawie 1,5s po odpaleniu filmu, w drugim, 2,5s, zaś w trzecim po 11,5s .

Próbowałem odpalać napisy przez przeciągnięcie ich do okna smplayera, jak i również z innej lokalizacji niż był film, ale efekt ciągle jest taki sam.

Co ciekawe, napisy w pliku .txt zdają się działać normalnie.

Ktoś spotkał się z czymś takim?

Ostatnio edytowany przez morfik (2013-11-07 20:39:13)

#2  2013-11-07 20:03:05

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Re: [SOLVED] Napisy .srt w smplayerze

Wygląda na to, że problem tkwi w opcjach od napisów w smplayerze. Domyślnie mam włączone SSA/ASS subtitles i to na tym są problemy z wyświetlaniem ale tylko przy formacie .srt. Gdy to przełączę na normal subtitles, wtedy wszystko jest w porządku, tylko czcionki są gorzej jakości.

Zainstalowałem sobie mplayer2:

Kod:

[INSTALL, DEPENDENCIES] libquvi-scripts:i386
[INSTALL, DEPENDENCIES] libquvi7:i386
[REMOVE, DEPENDENCIES] mplayer:i386
[INSTALL] mplayer2:i386

I na nim jest wszystko ok, choć mam wrażenie, że chodzi trochę ociężale.

Ostatnio edytowany przez morfik (2013-11-07 20:38:55)

Stopka forum