Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
Powróciłem niedawno do debiana (z W7) i napotkało mnie małe zaskoczenie. Otóż np. reboot nie działa mi z poziomu zwykłego użytkownika (wydawało mi się że przedtem działało dla każdego (nie tylko root'a)). Mogę zrobić oczywiście
ln -s /sbin/reboot /usr/bin/reboot
, ale czy istnieje jakiś łatwiejszy sposób bez zabawy w dowiązania?
Druga spraw to uruchamianie programów z root'a. Przykładowo gdy chcę wywołać
gedit /etc/apt/sources.list
dostaję
(gedit:6382): EggSMClient-WARNING **: Failed to connect to the session manager: None of the authentication protocols specified are supported ** (gedit:6382): WARNING **: Could not connect to session bus
google-chrome
[6387:6387:1023/151533:ERROR:chrome_browser_main_extra_parts_gtk.cc(50)] Startup refusing to run as root.
Jak można to rozwiązać?
1. Tylko root może rebootować.
2. Pokaż:
ls -l /etc/apt/sources.list
3. Nie mam pojęcia...
W debianie ze wzgędów bezpieczenstwa root nie powinien uruchamiać programów graficznych dlatego jest to wyłączone
Możesz je odpalić poprzez np gksu,sux itp:
$gksu gedit /etc/apt/sources.list
1. Podlinkowanie nic nie da, to polecenie wymaga uprawnień roota. W środowiskach graficznych rozwiązane jest to via consolekit itd. i w nich jest możliwość restartowania systemu ze zwykłego użytkownika. Jeśli chcesz używać polecenia reboot ze zwykłego użytkownika w terminalu, skonfiguruj dla tego polecenia sudo.
2 i 3. Od uruchamiania graficznych aplikacji jako root są narzędzia typu gksu itp.
Strony: 1