Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wiem jaki masz teraz xorg zainstalowany.
Z tego powodu własnie fglrx wyleciał z testinga.
Spróbuj zainstalować te pakiety z sida.
A jak chcesz używać otwartych to jak najnowsze jądro. W okolicach 3.12 - 3.13 i późniejszych powinno już całkiem przyzwoicie działać.
Teraz bym proponował 3.11 i opcja radeon.dpm=1 w grubie.
I znów wracamy do punktu wyjścia, będe musiał skompilować jądro i zrobie to źle....
xorga mam:
xserver-xorg-video-all xserver-xorg-video-ati xserver-xorg-video-cirrus xserver-xorg-video-fbdev xserver-xorg-video-intel xserver-xorg-video-mach64 xserver-xorg-video-mga xserver-xorg-video-modesetting xserver-xorg-video-openchrome xserver-xorg-video-qxl xserver-xorg-video-r128 xserver-xorg-video-radeon xserver-xorg-video-savage xserver-xorg-video-siliconmotion xserver-xorg-video-sisusb xserver-xorg-video-tdfx xserver-xorg-video-trident xserver-xorg-video-vmware
Spróbuję z sida zainstalowac, zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
Zauważyłem że jak podłącze zasilanie to wentylator świruje ....
pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Kovciu (2013-10-17 19:46:52)
Zainstaluj jądro z aptosida.
Sterowników z repo raczej nie zainstalujesz bo jest już: xserver-xorg-core (2:1.14.3-4) w testingu.
Chyba, że te:
http://packages.debian.org/experimental/fglrx-driver
Tylko ogarnąć to :D ale to se poradze jakos może :)
No tez patrzylem na te stery... takie mieszanie za duze troszke, lepiej jajko zmienić jak na moje...
Masakra, kupiłem nowy sprzęt by ładnie działał a tu lipa :D
pozdr
Najlepiej od razu instalować Jessie (ja tak robię)
Żadnych problemów. No i warto jeśli ktoś ma nowy sprzęt
Fervi
@fervi odrazu teraz instalowalem jessie. No problem z tą grafiką... ale cóż może dziś to rozwiąże jakoś. Kolega @yossarian pisał by zainstalować kernela z aptosida, tylko to musze odczytać jak się to robi :D
pozdrawiam
Sprawdź najpierw te sterowniki z experimentala.
Dodaj repozytorium:
## eksperymentalne wersje pakietów dla unstable
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ experimental main contrib non-free
a później:
aptitude update aptitude install fglrx-control fglrx-driver fglrx-modules-dkms -t experimental
Ok, grafa działa, wiatrak przy uruchomieniu swirowal, mega szumiał, lecz po ok. 30sek sie wyłączył... troszke sie zmieniło info od sensors bo wyglada tak:
coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Physical id 0: +44.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) Core 0: +42.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) Core 1: +40.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C)
wczesniej bylo:
coretemp-isa-0000 Adapter: ISA adapter Physical id 0: +54.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) Core 0: +46.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) Core 1: +47.0°C (high = +87.0°C, crit = +105.0°C) radeon-pci-0100 Adapter: PCI adapter temp1: +42.0°C
nie wiem czy to nie wpływa na wiatrak jakos...
pozdrawiam
Czyli już wszystko ok?
Sorry, ale ciężko się z Tobą dogadać ;)
Sorki ;) za to że dziwnie pisze... wyobraź sobie co ma ze mną moja dziewczyna ^^
jest tak:
-grafa - działa ati
-wiatraki - nie szaleją (z tego co zaobserwowałem)
-wstawanie po uśpieniu - nie wstaje... jest zawiecha... czyli wiadomo ze to coś od grafy... bo przed instalką grafy było ok...
pozdrawiam
To można to jakos zmienic?
Kernel 3.11 wchodzi do sida, więc nie ma sensu go instalować z experimentala.
Sid u mnie odpada, gdyż nie chce mieszać miedzy kilkoma distro. Nie wszystkie apki chodzą na SID, a do szkoły potrzebuję kilka pierdołek....
Jakieś inne rozwiązanie może?
pozdrawiam
apt-pinning?
@mati75 o tym nie pomyślałem... ;) będzie trzeba spróbować, tylko jak pracę skończę :)
dam efekty jakie są, pewnie sie komuś przyda
pozdrawiam
Witam,
wiem że odkopuję ale może komuś się przyda przy nowszych lapkach z ati.
Rozwiązanie:
Sid
stery z amd (beta) -> niestety fglrx nie działają za dobrze, na tych sterach ładnie wstaje po uśpieniu, grafa działa, akceleracja 3d działa (fps srednio 500)
wcześniej zainstalowany pakiet firmware-linux-nonfree
Jeden problem -> zmiana jasności ekranu, jednak jest rozwiązanie wzięte z Ubuntu, jak sprawdzę i działa to dam opis tutaj.
pozdrawiam