Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Hi.
Zgodnie z opisem w temacie przycisk nie działa tylko w terminalu, komputer piszczy nic sie nie dzieje.
Nie ma znaczenia czy serwer X jest podniesiony czy nie, nie działa na moim user jak i na root.
x - tego nie napisze w terminalu ( zarowno w xfce-terminal jak i w ktorymkolwiek tty ).
X - to działa :-)
Odkryłem to przypadkowo chcac przeinstalowac xorg, wiec nie wiem od kiedy sie zaczol problem.
Co robiłem ? w sumie to nie wiele:
dpkg-reconfigure locales dpkg-reconfigure keyboard-configuration
# Check /usr/share/doc/keyboard-configuration/README.Debian for # documentation on what to do after having modified this file. # The following variables describe your keyboard and can have the same # values as the XkbModel, XkbLayout, XkbVariant and XkbOptions options # in /etc/X11/xorg.conf. XKBMODEL="pc105" XKBLAYOUT="pl" XKBVARIANT="" XKBOPTIONS="terminate:ctrl_alt_bksp" # If you don't want to use the XKB layout on the console, you can # specify an alternative keymap. Make sure it will be accessible # before /usr is mounted. # KMAP=/etc/console-setup/defkeymap.kmap.gz BACKSPACE="guess"
kbd:
remap - pusty
config:
BLANK_TIME=30 BLANK_DPMS=off POWERDOWN_TIME=30
Jakies pomysły ?
Jak sie nazywal daemon w ktorym mozna było bindowac konkretne przyciski tak zeby dawaly inne znaczenie ?
[EDIT] ++++++++++++++++++++
Jako ze udalo mi sie dojsc do tego ze nie mam odpiety klawisz 'x' od xkb, poszedlem za rada kolegi i zamiast szukac co spieprzylem z xkb dodalem wpis do .bashrc
bind '"x":self-insert'
bangla.
Br.
Gindek
Ostatnio edytowany przez gindek (2013-10-21 21:09:55)
jest lepiej, "x" nie moge tez wkleic do terminala ;-).
A rzuć okiem na http://dug.net.pl/tekst/151/wprowadzanie_znakow_nie … turze/h/znaki
Tam szczególnie zwróć uwagę na "klawisz wciśnięty bez żadnego modyfikatora". Prawdopodobnie z jakiegoś powodu wcieło ci pierwszy znak i musisz go przemapować jeszcze raz.
jak bys mogl mi jescze podac jaki jest kod klawisza "x" :-)
bo jak wspomnialem nie moge wkleic do terminala xev :-). (prawde mowiac ze wklejka nie dziala dowiedzialem sie po napisanu posta kiedy probowalem dokladnie ta komende odpalic)
To chyba nie jest to co ja myślę. xD
Odpal tty i tam wklep
showkey
po czym wciśnij x
Jeśli coś wyrzuci to jest dobrze, jak nie to nie mam pojęcia wtf. xD Jeśli jednak coś wyrzuci to sprawdź też
# /lib/udev/keymap -i input/event3
ale to powyższe polecenie już z w normalnym terminalu. Z tym, że ten event3 może mieć inny numer. A ten numer można uzyskać przez:
# /lib/udev/findkeyboards USB keyboard: input/event0 Unknown type: input/event6
Rzuć też okiem na ten topic: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=229212#p229212 w nim miałem chyba podobny problem ale z klawiszami dodatkowymi. U ciebie to troche dziwne jest, że mały x wcieło xD
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-10-17 22:08:53)
moze to zabrzmi ignorancko, no ale dzieki za info, pod /lib/udev/keymap -i input/event3 dziala "x" :-)
ale na dkoladniejsza investygacje pozwole sobie jutro, bo dizsiaj jestem po butelce wina :-)
dzieki za pomoc, bede informowal o postepach
Po dalszym szukaniu przez przypadek odnotowalem ze dziala podczas logowania, a przestaje po zalogowaniu sie.
Czyli jestem w stanie sie zalogowac na usera xorg (o ile taki by istniał), ale nie jestem w stanie wpisac ani wkleic to termianala "xorg".
Interesujacym jest tez to ze w vim wszystko działa. Czyli w vim moge pisac "xxxxxxx"
Sprawdziłem ~/.bashrc i u mnie na koncie jak i na koncie root. Ale nie ma tam nic nadzwyczajnego.
Szukam dalej :-).
[edit]
acha zapomnialem dodac
root@xxxx:/home/xxx# /lib/udev/findkeyboards AT keyboard: input/event0 module: input/event3
na event0 dziala x, ale ekran sie samoczynnie przewija niesamowicie szybko (x jest pod 2D).
na event3 tez dziala x, pokazuje znaczek, nie wypisuje kodu.
showkey tez podaje ze x jest pod 45.
Czyli wszystko wydaje sie byc ok.
zrobie nowego user i sprawdze :-)
hmmm na nowym user wszystko dziala. Czyli strzal mam w home folder dla mnie i dla root .... hmmm.
root@xxxx:/home/xxx# useradd syszka root@xxxx:/home/xxx# pas passwd paste pasuspender root@xxxx:/home/xxx# pas passwd paste pasuspender root@xxxx:/home/xxx# passwd syszka Proszę podać nowe hasło UNIX: Proszę ponownie podać hasło UNIX: passwd: hasło zostało zmienione root@xxxx:/home/xxx# su syszka $ xxxxxxxxxxx root@xxxx:/home/xxx# userdel syszka
[edit]
bind -p
"w": self-insert "y": self-insert "z": self-insert
"W": self-insert "Y": self-insert "X": self-insert "Z": self-insert
no to wiem dlaczemu "x" nie dziala :-), tylko tylko pytanie gdzie ja usunolem ten magiczny wpis :-).
[edit3]
jako ze nie znalazlem gdzie dłubałem to poszedlem za rada kolegi i wstrzeliłem sobie
bind '"x":self-insert'
do ~/.bashrc dla mnie i dla root, działa :-)
Ostatnio edytowany przez gindek (2013-10-21 21:08:11)
Po co X, jak teraz Wayland jest? :P
A jak przepiszesz :D
setxkbmap pl
I wkleisz i uruchomisz - dalej nie działa?
Fervi
Strony: 1