Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
Od instalacji działa u mnie dźwięk z głośników podłączonych do karty dźwiękowej w płycie głównej.
Natomiast ze słuchawek podpiętych do monitora nie słychać nic. Monitor po HDMI podłączony jest do karty Radeon HD 7950.
W Windzie 7, głośniki i słuchawki działają rozłącznie, czyli albo mam dźwięk w słuchawkach, albo w głośnikach, zależy jakie urządzenie domyślne wybiorę w konfiguracji.
Może w Debianie też jakoś to się przestawia?
Załączam wynik skryptu: alsa-info
Zacznij od przejscia na jądro 3.10 z backportów.
Potem daj jeszcze raz zrzut skryptem
Obecnie jest widoczna druga karta ale nie oferuje żadnego urządzenia przesyłania dźwięku.
1. dodałem do /etc/apt/sources.list:
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ wheezy-backports main contrib non-free
2. zainstalowałem jądro z backportów:
aptitude update aptitude -t wheezy-backports install linux-image-amd64 linux-headers-amd64
3. wykonałem reboot
4. nowy skrypt jest tu: alsa-info
[DW]Po podmianie jądra pojawił się mrygający czarny pasek na górze ekranu, lecz nie zajmujmy się nim. Posiedzę nad tym po rozwiązaniu problemu z dźwiękiem.
Jakich używasz sterowników do tego Radeona?
card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 7: HDMI 1 [HDMI 1] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 8: HDMI 2 [HDMI 2] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 9: HDMI 3 [HDMI 3] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 10: HDMI 4 [HDMI 4] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: HDMI [HDA ATI HDMI], device 11: HDMI 5 [HDMI 5] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
Przez któreś z tych urządzeń powinno pójść.
Z tego co pamiętam, otwarte stery mają z tym problem i HDMI nie zadziała. W kartach HD 7xxx.
Tu mamy drugą kartę z wyjsciem HDMI
Trzeba sprawdzic czy działa.
speaker-test -D plughw 1,3
speaker-test -D plughw 1,7
speaker-test -D plughw 1,8
speaker-test -D plughw 1,9
speaker-test -D plughw 1,10
speaker-test -D plughw 1,11
Sprawdź te polecenia.
Być może na którymś usłyszysz szum po hdmi.
@yossarian
Zamiast nouveau używam fglrx.
@ilin
próbowałem na DEV=0 .. 3. I tylko na 0 coś było słychać w słuchawkach. DEV=4 i DEV=5 nie widać w komendzie aplay -L
speaker-test -D hdmi:CARD=HDMI,DEV=0 -c 2 -t wav
W trzasku w słuchawkach da się rozpoznać niektóre litery, zamiast "Front Left Front Right" Słychać trzaski i "F...ttttL...tttt"
Niestety nie potrafiłem zmusić aplay do odtworzenia wav'a:
root@alfa:/home/pawel# aplay -D hdmi:CARD=HDMI,DEV=0 /home/pawel/11k16bitpcm.wav No protocol specified xcb_connection_has_error() zwróciło wartość "true" Playing WAVE '/home/pawel/11k16bitpcm.wav' : Signed 16 bit Little Endian, Rate 11025 Hz, Mono aplay: set_params:1087: Channels count non available root@alfa:/home/pawel#
---
Byłeś szybszy ze swoim postem :)
wszystkie wymienione komendy dają szum w głośnikach, na słuchawkach pozostaje w tym czasie cisza.
Ostatnio edytowany przez Xode (2013-10-05 18:49:48)
W głośnikach monitora po hdmi słychać szum czy głośnikach kompa ?
Czyli składnia polecenia jest zła.
Nie mam na czym przetestować aby właściwą ułożyć.
Zrobimy tak
Utwórz sobie w katalogu domowym ukryty pliczek .asoundrc (kropka na poczatku)
Z zawartoscią
pcm.!default { type hw card 1 device 3 } ctl.!default { type hw card 1 device 3 }
Potem odpal sam
speaker-test
zobacz czy poleci szum i gdzie.
Przetstuj tez numerki device 7 8 9 10 11.
Po każdej zmianie speaker-test odpalasz od nowa.
Jeśli jakies bledy terminal pokaże to nam pokaz.
Jak masz PulseAudio to w mikserze (pavucontrol) ustaw dźwięk z HDMI
Fervi
Demon pulseaudio jest odpalony, więc chyba to mam. Ale już pavucontrol Debian nie rozpoznaje.
Dotarłem do takiego narzędzia - phonon. A w nim:
Gdy kliknę pierwsze urządzenie, a następnie kliknę "test", to słyszę dźwięk w głośnikach, bez trzasków itp.
Gdy kliknę drugie urządzenie, a następnie kliknę "test", to słyszę dźwięk w słuchawkach podłączonych do monitora (a on po HDMI do kompa), również bez trzasków itp.
Jak dla mnie to już pierwszy sukces, coś słychać i to czysto :)
...wykonam teraz te polecenia od ilin.
Czyli HDMI działa.
Moje polecenia służą do wybadania czy dźwięk pójdzie po HDMI i przez ktore urządzenie.
Pavucontrol chyba nie instaluje się defaultowo.
Możesz go nie mieć.
Zobacz
dpkg -l | grep pavu
czy masz go zainstalowany.
Ale od pulseaudio nie jestem specjalistą bo go nie używam.
dla dev = {3,7,8,9,10,11}
wynik jest ten sam:
pawel@alfa:~$ speaker-test speaker-test 1.0.25 Playback device is default Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels Using 16 octaves of pink noise Channels count (1) not available for playbacks: Zły argument Setting of hwparams failed: Zły argument
zainstalowałem pavucontrol, ale nie widzę w nim opcji przełączenia na HDMI.
Jeśli to pulseaudio nie jest potrzebne, to może pozbyć się go ?
To jeszcze inaczej sprawdzimy.
Użyjemy konsolowego mplayera.
mplayer plik.dzwiekowy -ao alsa:device=hw=1.3
Analogicznie dla 1.7 1.8. 1.9 1.10 .1.11
Przez któreś dźwięk z mplayera powinien lecieć po HDMI
Na 1.3 były trzaski pomieszane z cząstkami odtwarzanego pliku. Na 1.7 - 1.11 była cisza. (dotyczy HDMI)
Okazuje się, że Pulseaudio to serwer dźwięku w KDE i nie mogę go sobie od tak usunąć.
Na angielskiej Wikipedii rozsądnie to opisali.
Przedstawiono tam warstwy: Hardware - Kernel - ALSA (sterowniki k.dźwiękowej) - Pulseaudio (serwer dźwięku) - Software (muzyka/gry/..źródło dźwięku).
W moim przypadku po podmianie jądra na to z backportów uzyskałem czysty dźwięk w phononie, czyli moim problemem był stary kernel.
Próbowałem zmieniać ustawienia dźwięku w VLC => odtwarzanie dźwięku zawsze szło na głośniki
KMix -> wybierz główny kanał => odtwarzanie dźwięku zawsze szło na głośniki
Zadziałało to:
KMix -> Przywróć (odpalenie KMix z menu nie udaje się.)
Ustawienia -> Ustawienia audio
Klikam po kolei (zrzut z tego okna zamieściłem w jednym z poprzednich wpisów tego wątku):
Urządzenie Tahiti ... (HDMI) -> W górę -> Zastosuj -> Zastosuj listę urządzeń do... ->(zostawiam wszystko zaznaczone) -> Ok -> Zastosuj -> Ok.
Zamykam okno. I nawet we flashu dźwięk idzie na słuchawki. Głośniki w ten czas są martwe.
Jak potrzebuję dźwięk na głośniki, robię powyższą procedurkę ponownie, biorąc tę drógą kartę na górę listy.
Jest to rozwiązanie, które funkcjonalnie jest podobne do znanego mi z Windy 7.
Tak samo wkurzające, ale akceptowalne :)
...chyba, że znacie jakąś sztuczkę na usprawnienie w/w czynności.
Pulseaudio to nie jest demon dźwięku KDE.
KDE znakomicie daje rady sobie bez niego.Gorzej z gnome.
Jak chcesz się bawić to możesz go usunąć.
Usunąłem Pulseaudio, lecz dźwięk w phononie pogorszył się, więc przywróciłem Pulseaudio.
Zajmę się nim, gdy rozwiążę problem z grafiką, który powstał po wymianie kernela, czyli z wydajnością grafiki.
Dla przykładu
Maksymalizacja okna działa tak wolno, że elegancko widać, rozwiązanie programistyczne:
1. przenieś okno w lewy górny róg ekranu i narysuj je
2. rozszerz okno na całą wielkość ekranu i narysuj je
Problem tytułowy uznaję za rozwiązany, na ten z grafiką założę nowy wątek.
Dziękuję bardzo za pomoc :)
Nie sądzę aby się pogorszył.
Pewnie coś nie do końca dokonfigurowałeś.