Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
http://www.dug.net.pl/faq/index.php?kat=6
tu zekomo jest ładnie opisane, w sumie mam Mandrive nie debiana, ale jestem kompletnie zielona, ledwo co włączyłam internet po wielkich bojach, pomóżcie całuski, a i dodam ze ta ostatnia komenda mi nie loto i te wcześniejsze też nie
po pierwsze - o którą poradę Ci chodzi? tam są trzy (dwie włąsciwie takie same ;]) odnośnie ustawienia czasu :)
zakładam, że chodzi o pierwszą poradę - polecenie rdate. musisz wydać komendę jako root - jako zwykły użytkownik nie zadziała.
jeśli jako root nie działa to musisz zainsatalować.
polecenie apt-get na pewno nie bedzie działać - mandriva korzysta z innego systemu pakietów i innego instalatora.
wejdź w instalator oprogramowania (menu>konfiguracja>pakiety>instalator?) i wyszukaj tam pakiet rdate.
jeśli nie ma go w repozytorium możesz ściągnąć ewentualnie stąd - jest to wersja do starszej wersji Twojego systemu, ale raczej nie bedziesz miała problemów z zależnościami.
i zapraszam do zainstalowania Debiana za jakiś czas ;).
po pierwsze baba, po drugie nieprecyzyjnie - mnie to wygląda na prima a' prilis