Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Mam router z Tomato do którego loguje się przez SSH po czym uruchamiam przez WOL komputery w domu. Chciałbym mieć możliwość przeglądania katalogu domowego na jednym z komputerów. Co jest lepsze przez internet SSHFS czy NFSv4? Po włączeniu laptopa mogę bezpośrednio się już do niego łączyć, bo przekierowałem porty.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-09-30 19:49:46)
NFS nie jest w standardzie szyfrowany, chyba że puścisz go przez stunnel. Jest szybszy niż SSHFS bo działa w przestrzeni jądra, SSHFS w przestrzeni użyszkodnika, ale jak coś w kernel space zaczyna się sypać to... NFS bywa naprawdę bolesny.
Jeżeli nie potrzebujesz gigantycznej wydajności wybrałbym SSHFS. Jest zwyczajnie wygodniejszy.
A myślisz, że ta różnica w wydajności będzie widoczna gdy w domu mam upload na poziomie 1,44Mb/s ?
Przy takiej wydolności łącza nie zauważysz żadnej. Mimo wszystko SSHFS będzie dużo wygodniejszy, no i szyfrowanie w standardzie ;)
Okey dzięki wielkie za pomoc. :)