Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-09-28 18:42:51

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Notebooki z ARM

Witajcie!

Chciałbym się dowiedzieć jak stoi teraz technologia ARM w Notebookach. W zasadzie nic nie znalazłem na ten temat (tzn. przeczytałem o 2 modelach Toshiby sprzed paru lat) i mnie zastanawia jak teraz wyglądają Notebooki z ARM - są wydajniejsze niż 2GHz Athlon na x86? Może ma ktoś nazwy modeli?

Fervi

#2  2013-09-28 21:40:33

rychu - elektryk dyżurny

rychu
elektryk dyżurny

Re: Notebooki z ARM

notebooki na ARM? przecież to kompletnie bez sensu. przede wszystkim notebooki są już zamkniętym etapem ewolucji (powoli zastępują je tablety) i trudno spodziewać się jakichś nowości dotyczących notebooków. ten rynek się kurczy, żaden rozsądny producent nie będzie ryzykował tu eksperymentów z nową architekturą

linux regd. user #248790

#3  2013-09-28 21:42:01

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

rychu napisał(-a):

notebooki na ARM? przecież to kompletnie bez sensu. przede wszystkim notebooki są już zamkniętym etapem ewolucji (powoli zastępują je tablety) i trudno spodziewać się jakichś nowości dotyczących notebooków. ten rynek się kurczy, żaden rozsądny producent nie będzie ryzykował tu eksperymentów z nową architekturą

Według różnych czary-mary, Notebooki z ARM mają mieć 15-25% rynku w 2015 roku. Tylko ich nie ma chyba :D

W teorii są notebooki z Androidem za 300zł, ale myślę o czymś droższym (i wydajniejszym) i Debianiejszym

Fervi

#4  2013-09-29 08:33:07

uzytkownikubunt - Zbanowany

uzytkownikubunt
Zbanowany

217

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:39:54)

#5  2013-09-29 11:47:10

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Dla mnie myślę taki chromebook (z Debianem) byłby ok, wbrew pozorom całkiem ok - dużo aplikacji jest w repozytoriach Debiana, co nieco skompilować; do gier można użyć nawet emulatorów (PSX, GBA, GBC ...) w teorii nawet próbować z QEMU / Bochs odpalać Windowsa (bardziej XP).

Tak mnie naszło by się zorientować jak wygląda ARM w laptopach.

Aczkolwiek w teorii może to być też tablet z klawiaturą (coś jak Surface RT)

Fervi

#6  2013-09-30 01:33:15

gindek - Zubr, bydle na etacie.

gindek
Zubr, bydle na etacie.

U mnie z wiedza na ten temat podobnie jak u Ciebie, widywałem tylko na allegro jakies zabaweczki po kilka stówek.
Ale personalnie na dzien dzisiejszy nie widze pola manewru dla tego typu zabawek, podpisze sie tutaj pod tym co @Rychu_elektryk wspomniał.
Wiec dopoki nie powstanie cos w stylu asus transformer oparny na ARM + dotykowy ekran, raczej nie przejdzie. No ale zobaczymy w 2015 roku :-).

" Wojny przychodzą i odchodzą, a moi żołnierze są wieczni"

"Zbuduj mały, dziarski router z udostępnionych przez prowadzącego części od Kamaza?"

#7  2013-09-30 10:28:13

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

gindek napisał(-a):

U mnie z wiedza na ten temat podobnie jak u Ciebie, widywałem tylko na allegro jakies zabaweczki po kilka stówek.
Ale personalnie na dzien dzisiejszy nie widze pola manewru dla tego typu zabawek, podpisze sie tutaj pod tym co @Rychu_elektryk wspomniał.
Wiec dopoki nie powstanie cos w stylu asus transformer oparny na ARM + dotykowy ekran, raczej nie przejdzie. No ale zobaczymy w 2015 roku :-).

No tak, ale zauważ co się dzieje - Jak bym chciał napisać program (czy przekompilować OpenDave, o ile wreszcie zrobię 3 poziom, a mi się nie chce) i przekompilować na ARM, to chyba jedyna możliwość to RBPI lub QEMU.

Tymczasem na rynek tabletów i telefonów wjeżdża Intel - Nie chcę kłamać, ale może ARM znowu z tego pojedynku nie wyjść cały. Ew. podział na tanie ARM i droższe Intele

Fervi

#8  2013-09-30 14:52:32

diabolic - Użytkownik

diabolic
Użytkownik

fervi napisał(-a):

gindek napisał(-a):

No tak, ale zauważ co się dzieje - Jak bym chciał napisać program (czy przekompilować OpenDave, o ile wreszcie zrobię 3 poziom, a mi się nie chce) i przekompilować na ARM, to chyba jedyna możliwość to RBPI lub QEMU.

Tymczasem na rynek tabletów i telefonów wjeżdża Intel - Nie chcę kłamać, ale może ARM znowu z tego pojedynku nie wyjść cały. Ew. podział na tanie ARM i droższe Intele

Fervi

Zawsze możesz się posłużyć cross kompilacją.

I am the one who chose my path

#9  2013-09-30 15:43:10

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

diabolic napisał(-a):

fervi napisał(-a):

gindek napisał(-a):

Fervi

Zawsze możesz się posłużyć cross kompilacją.

To był ogólny przykład, po prostu rozwój platformy ARM przez Debiana może być nieopłacalny, skoro bardzo mało maszyn obsługuje tę platformę.

Jak tak dalej pójdzie może się okazać, że ARM walnie w przepaść i będzie kolejny duży monopol Intela - tak jak teraz na PC

Fervi

#10  2013-09-30 17:33:48

uzytkownikubunt
Zbanowany

220

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:39:58)

#11  2013-09-30 18:09:10

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

W teorii jest coś takiego, tzn. widziałem to w QBO (sterowanie muzyką za pomocą gestów), niemniej to coś chyba w stylu OpenKinect i innych tego typu projektów

Fervi

#12  2013-09-30 19:23:03

diabolic - Użytkownik

diabolic
Użytkownik

fervi napisał(-a):

To był ogólny przykład, po prostu rozwój platformy ARM przez Debiana może być nieopłacalny, skoro bardzo mało maszyn obsługuje tę platformę.

Jak tak dalej pójdzie może się okazać, że ARM walnie w przepaść i będzie kolejny duży monopol Intela - tak jak teraz na PC

Fervi

I tu się mylisz, bo architektura arm ma szerokie zastosowanie, ale w większości na  urządzeniach embedded, także z debianem na pokładzie, oraz innymi dystrybucjami ;).

I am the one who chose my path

#13  2013-09-30 20:02:48

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

diabolic napisał(-a):

fervi napisał(-a):

Fervi

I tu się mylisz, bo architektura arm ma szerokie zastosowanie, ale w większości na  urządzeniach embedded, także z debianem na pokładzie, oraz innymi dystrybucjami ;).

Nom - czyli tam gdzie mnie nic nie obchodzi :P

Bo co mi po odtwarzaczu muzyki na Linuksie czy GPS - działa, nawet dobrze, ale do jako takiej pracy się nie nadaje (postawienie systemu, przeglądanie internetu itd. - czyli to co się robi na komputerze)

Dostałem informacje od kolegi na temat Motoroli Attic, ale cena to z kosmosu :P

Fervi

#14  2013-10-22 21:04:41

uzytkownikubunt
Zbanowany

231

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:40:15)

#15  2013-10-22 22:10:13

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

W teorii znalazłem komputer (jako stacjonarny) wielkości routera małego - Utilite

Wydaje się być mocny, tylko szkoda, że tak mało komputerów i laptopów z ARM jest ...

Fervi

#16  2013-10-23 11:51:54

uzytkownikubunt
Zbanowany

233

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:40:18)

#17  2014-01-25 11:18:27

uzytkownikubunt
Zbanowany

370

Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:43:17)

Stopka forum