Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam!
Wrzuciłem sobie:
fglrx-driver glx-alternative-fglrx glx-alternative-mesa glx-diversions libfglrx nvidia-installer-cleanup fglrx-control fglrx-modules-dkms libgl1-fglrx-glx
Chciałbym poruszyć kilka kwestii:
1. Czy na domyślnym Xorg.conf mogę spokojnie działać? Filmy + od czasu do czasu Nexuiz.
2. Od czasu do czasu na tty1 pojawia się:
BUG: using smp_processor_id() in preemptible [00000000 00000000] code: Xorg/3628
Po pidzie - 3628 - to menedżer logowanie lightdm. O co kaman? Coś nie halo z kernelem?
3. Jak się sprawdzało dostępne tryby graficzne dla tty1 <> tty6?
Grafika: Radeon HD 7670M. Procesor: i3 Sandy Bridge.
Linux notebook 3.2.0-4-rt-amd64 #1 SMP PREEMPT RT Debian 3.2.46-1+deb7u1 x86_64 GNU/Linux
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-09-10 23:10:58)
Zainstaluj nowszy kernel, który poprawnie obsłuży ten sprzęt.
Obecny jest za stary.
Co do 2, to wrzuciłem "normalny" kernel 3.2 i już się nie pojawia. Przynajmniej na chwile obecną, ale oczywiście nowszy kernel wrzucę jeszcze w tym tygodniu.
// Ma ktoś jakiś pomysł, prócz update kernela?
Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-09-11 08:18:26)
libgl1-fglrx-glx:i386 libfglrx:i386 xvba-va-driver to mi przychodzi do głowy i pokarz fglrxinfo
logan@notebook:~$ fglrxinfo display: :0.0 screen: 0 OpenGL vendor string: Advanced Micro Devices, Inc. OpenGL renderer string: AMD Radeon HD 7600M Series OpenGL version string: 4.2.11762 Compatibility Profile Context
wszystko działa nie trzeba aktualizować jądra
Ja bym na twoim miejscu zaktualizował do Jessie (ale to teoretycznie) i olał fglrx. Te funkcje powinny działać na otwartych sterach i mniej problemów w przyszłości :P
Fervi
Się zrobi testowo na wolnej partycji. Ogólnie to teraz mi względnie wszystko działa dobrze (trochę się xgamma musiałem pobawić i jasnością).
Ale mam jedno pytanie:
Obecnie, jak startują mi X'y (lightdm), to zanim dm się załaduje, system 'sprawdza' dostępne rozdzielczości (tak mi się zdaje, bo matryca kilka razy załączy i wyłączy podświetlenie). Później już względnie jest okay. Jak ten efekt zlikwidować?
spróbuj ustawić taką samą rozdziałek konsoli co ma sesja X. ale te sterowniki chyba porostu tak mają
Przy zamkniętych sterownikach to normalne. Nie współpracują one z KMS.
Dopiero przy odpaleniu serwera X ustawiają poprawną rozdzielczość.
copowieryba napisał(-a):
Mimo wszystko trzeba. I nie tylko jądro, ale najlepiej cały system.
yossarian napisał(-a):
Przy zamkniętych sterownikach to normalne. Nie współpracują one z KMS.
Dopiero przy odpaleniu serwera X ustawiają poprawną rozdzielczość.copowieryba napisał(-a):
Mimo wszystko trzeba. I nie tylko jądro, ale najlepiej cały system.
niby po co? obsługa Sandy Bridge jest w debianowym 3.2, nowszej mesy nie potrzebuje bo OpenGL zapewnia fglrx a xserver-xorg-core jest w bardzo zbliżonej wersji
Zarządzanie energią? Nowsze sterowniki AMD w repo testing/sid? W razie problemów sensowne staną się otwarte.
Poprawki w obsłudze procesorów Intela trafiają na bieżąco do nowych kerneli. 3.2 to dopiero wstepna obsługa.
Z tym „trzeba” to jednak przesadziłem bo chyba nie ma tam dodatkowej integry Intela. Ale i tak warto.
są backporty a z sterownikami od AMD można sobie poradzić tak http://wiki.cchtml.com/index.php/Debian#Installing_Manually
Przy okazji, to wiki jest trochę nieaktualne. Teraz jest multiarch.
yossarian napisał(-a):
Przy okazji, to wiki jest trochę nieaktualne. Teraz jest multiarch.
wiem ale dobrze że jakiekolwiek jest
Catalystów wolę nie ruszać, a system rzeczywiście przyda się zaktualizować. Tak jak napisałem, się zrobi (już się robi debootstrap'em :)), a kompilacja kernela względnie nie wyszła. Spróbuję w późniejszym czasie.
Karty intelowskiej tutaj na szczęście nie mam (może i jest, ale wyłączona na stałe). Skoro takie coś jest normalne przy zamkniętych sterownikach, to wróciłem do otwartych sterowników.
Jako że temat jest bardzo pochodny... Czy jest możliwość, żeby zmusić X'y do odczytu konfiguracji z /etc/X11/xorg.conf na otwartych sterownikach?
Jeżeli masz jakieś ustawienia dla karty graficznej w xorg.conf lub w katalogu xorg.conf.d, to system będzie je respektował.
Co chcesz tam umieścić?
jeżeli chcesz używać otwartych sterów to możliwie na najnowszym jajku i mesie
@yossarian
Na razie nic nie chcę tam umieszczać, bo nie mam pomysłu, co mogę tam wrzucić przy otwartych sterach. Popatrzę, poszukam i się w razie czego dopytam.
@copowieryba
Wyemigrowałem na sid'a. Względnie działa i przy odrobinie szczęścia nie będzie problemów ;]
Przy otwartych sterownikach nie ma potrzeby używania tego pliku.
A jeszcze mam jedno pytanie.
Na sterowniku radeon bateria trzyma jakieś ~ 2 godziny, zaś na fglrx'ach ~ 3 godziny. Z tym pierwszym nie ma problemu, z kolei działanie drugiego jest trochę irytujące.
Pytanie:
Czy jest jeszcze jakaś opcja, żeby bateria trzymała dłużej? Oczywiście poza przejściem na fglrx'y. cpufrequtils i intel-microcode zainstalowane.
Kernel 3.11 i opcja radeon.dpm=1 w Grubie.
jest jeszcze llaptop-mode-tools można się tam bawić w wyłączanie usb karty wi-fi parkowanie dysku i takie tam
Strony: 1