Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-09-03 07:33:29

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

Partycje zmiana rozmiaru na VPS

Witam,
Mam mały problemik zrobiłem klientowi serwer w niemczech, na jakimś VPS w kolejnej firmie. Na serwerku została zainstalowana aplikacja , która mocno kożysta z z partycji / na której zostawiłem tylko 350M.
Problem jest w tym, że aplikacja już działa tylko zapycha miejsce i trzeba zmienić rozmiar partycji.
Zrobiłem swój mały standard , który zawsze był ok , ale tu okazał się klapą. Klient niechce ponownie wzywać firmy , która instalowała tamto oprogramowanie bo będzie musiał ponownie zapłacić za instalację. VPS nie ma możliwości boot z cd lub dvd. No jak dla mnie kaszana na maksa.
Mój układ partycji wygląda tak

Kod:

System plików                                          rozm. użyte dost. %uż. zamont. na
rootfs                                                  323M  224M   83M  74% /
udev                                                     10M     0   10M   0% /dev
tmpfs                                                   101M  300K  101M   1% /run
/dev/disk/by-uuid/3296f500-630f-4308-b908-fa4abb6ba943  323M  224M   83M  74% /
tmpfs                                                   5,0M     0  5,0M   0% /run/lock
tmpfs                                                   610M     0  610M   0% /run/shm
/dev/vda9                                                36G  177M   34G   1% /home
/dev/vda8                                               368M   11M  339M   3% /tmp
/dev/vda5                                               8,3G  993M  6,9G  13% /usr
/dev/vda6                                               2,8G  743M  1,9G  28% /var

Partycje są zrobione normalnie bez LVM , bo tak zaleca dostawca VPS , nie wiem dla czego nie wnikałem. no i mam problem. Jak zabrać troszkę z /dev/vda5 czyli /usr do do /dev/vda1 czyli /.
Narazie potrzebuję tylko 1 GB, jak aplikacja spełni ich oczekiwania dokupią drugi dysk VPS i wtedy podłączę to tam, ale narazie muszę zmienić rozmiar partycji. System plików ext4, tak prosił dostawca aplikacji.
Próbowałem narzędziem resize2fs, parted, ale cały czas mam komunikat , że jest używana /usr , jak ją na siłe odłączę to tracę połowe poleceń systemowych. Googluje cały czas i trenuję na virtualbox, żeby nie było kaszany na produkcyjnym.

Czy jest jakiś ratunek ? Nie mogę poledz  :((((

Dzięki

Pozdrawiam
Redelek
--------------------------------------------------------
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

#2  2013-09-03 07:44:46

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Partycje zmiana rozmiaru na VPS

VPS? jaki system wirtualizacji tam jest?

Np na OVH mają własny system,nazwali go kvm (nie mylić z Linuxowym KVM), gdzie można się zalogować, odpalić serwer jako maszynę wirtualną bez montowania partycji, i np poprawić gruba, czy choćby przerabiać partycje.

Poza tym VPS na porządne aplikacje się średnio nadaje, zawsze bezpieczniejsza jest maszyna fizyczna, a jeśli wirtualka, to przynajmniej KVM, Xen lub inna pełna wirtualizacja, a nie jakiś chroot na sterydach, jak np OpenVZ czy LXC.

Programem parted możesz operować tylko na niezamontowanych partycjach.
Probowałeś takiego triku, żeby odmontować /usr a zamontować ten /usr z jakiegoś zasobu sieciowego?

Ja nigdy nie musiałem tak kombinować, ale może dałoby radę.

I przede wszystkim, co to dokładnie za VPS, jaka firma, sznurek do specyfikacji technicznej VPSa, bo na razie to jest wróżenie z fusów.

Względnie nie zmieniać partycji, tylko folder, który zapycha dowiązać z innej partycji, którą może sobie zapychać w większym stopniu.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-09-03 07:52:11)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2013-09-03 07:54:02

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

Firma to transip.eu. Oczywiście system debian bo na takim działam. Napisałem do producenta, ale niestety nie mają czegoś takiego i odesłali mnie do dokumentacji systemu :(
Mam w okienku przeglądarki konsolę i mogę go wystartować w trubie ratunkowym, ale to nic chyba mi nie daje :( Klient nasz pan nie wnikam czy to będzie działac na tej aplikacji czy nie. tak chcieli i już.
HMM wydaje mi się że używają KVM ale nie dam sobie głowy uciąć

Ostatnio edytowany przez redelek (2013-09-03 08:01:06)

Pozdrawiam
Redelek
Polecam hosting ViPower https://vipower.pl/panel/aff.php?aff=208, TikTalik https://tiktalik.com/pl/

#4  2013-09-03 08:08:56

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

A w pomocy technicznej pytałeś?

Ten tryb ratunkowy, w nim spróbuj parted odpalić.

PS

Mnie to wygląda na para-wirtualizację kvm -virtio.
http://www.linux-kvm.org/page/Virtio

Doszedłem po nazewnictwie partycji.

PS
Który konkretnie serwer z tej firmy?
Któryś z tych:
https://www.transip.eu/vps/pricing-and-purchase/
czy jakiś inny?

PS2
Czytaleś ten fragment poprzedniego postu?

Względnie nie zmieniać partycji, tylko folder, który zapycha dowiązać z innej partycji, którą może sobie zapychać w większym stopniu.

Chamskie rozwiązanie, ale zazwyczaj  skuteczne, jak cholera.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-09-03 08:45:43)

#5  2013-09-03 09:00:19

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

Tak dokładnie te, a który ? hmm oczywiście najtańszy :)

Pozdrawiam
Redelek

#6  2013-09-03 09:02:58

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Ten numer z przeniesieniem folderu i dowiązaniem nie pomógł.
Czy może masz tak poszatkowane partycje, że nie masz go gdzie przenieść?

I jeszcze jedno:
Serwer za 5 ojro, i nie możesz mu przeinstalować Debiana w razie czego?
Przecież przy instalacji chyba ustawiałeś rozmiary partycji?

Co to za zajefajna aplikacja, co tak dysk zapycha?
Może ktoś spartolił skrypt php, i ten teraz przechowuje w tmp dane sesji, ale nieaktualnych nie czyści, miałem kiedyś taki cyrk z oscommercem, który puchł w tempie 1G dziennie.
Pomógł skrypt, który z crona czyścił go co godzina ze śmieci.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-09-03 09:07:13)

#7  2013-09-03 09:18:17

redelek - Członek DUG

redelek
Członek DUG

no pisałem że mogę , ale klient niechce bo ponownie trzeba będzie instalować tą ich aplikację, to chyba jakiś python perl i C, niestety nie zostałem w to wtajemniczony. Słabe jest to że nie można pogrzebać w tej aplikacji no ale nie tego odemnie oczekiwali. Uważam , że mocno będzie obciążony ten serwer, no ale można go rozbudować więc zobaczymy. No nic powalczę jeśli się nie uda to go zwalę i już. Pisałem czy tak mogą być partycje czy jakoś inaczej to nic nie wspomnieli o tym a tu proszę kiszka.

Pozdrawiam
Redelek

#8  2013-09-03 13:11:07

winnetou - złodziej wirków ]:->

winnetou
złodziej wirków ]:->
Serwis

To spróbuj jeszcze tak. Skoro linkowanie nie działa to może mount -o bind ;)
Gdzieś kiedyś przy czymś grzebałem i symlinki mu się nie podobały, ale jak zbindowałem to słowem nie pisnął ;)

LRU: #472938
napisz do mnie: ola@mojmail.eu
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting

#9  2013-09-03 13:27:53

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Jasny gwint, ten łatek założył administrator serwera czy kalesony administratora?
Kto tak genialnie poszatkował te partycje?

I to w dodatku w firmie, która nie daje normalnej możliwości wejścia w trybie serwisowym do serwera przez jakiś interfejs chrootopodobny?
I w dodatku nie wiadomo jeszcze, co to za aplikacja, czy perl, czy python, czy C?

To są jakieś jaja?