Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć.
Mam kablówkę nadawaną w DVB-T.
Kiedyś jeden z programów był niemy do czasu dopisania w linii poleceń mplayera `-alang ISO-8859-2'.
Nie mogę sobie jednak poradzić ze stacją Turner Classic Movie - w vlc mam język polski, podczas gdy mplayer nie działa w rodzimym języku.
Aktualnie program wywołuję z poniższymi parametrami:
mplayer2 -ao jack:port=jamin:autostart:estimate,alsa, -softsleep -mixer-channel Master -nojoystick -nolirc -cache 8192 -cache-min 5 -autosync 30 -channels 2 -srate 48000 -alang ISO-8859-2,WINDOWS-1250,UTF-8, -slang ISO-8859-2,WINDOWS-1250,UTF-8, -af-adv force=5:list=resample -af format=u24ne -af resample=96000:0:2 -af volume=10 -afm ffmpeg, -ac ffac3,ffmpeg, -vfm ffmpeg, -vc ffh264vdpau,ffmpeg12vdpau,ffodivxvdpau,ffmpeg12vdpau,ffwmv3vdpau,ffvc1vdpau, -vo vdpau:fps=100:deint=4,gl:nomanyfmts:slice-height=0:osd:glfinish:yuv=4,gl2,sdl,vxmc, -demuxer +lavfpref -lavfdopts format=mpegts -noslices -tskeepbroken dvb://
Możecie coś poradzić na ten problem?
Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2013-08-27 22:10:48)
Prawdopodobnie musisz wskazać właściwy PID ścieżki dźwiękowej dla tego kanału.
Nie potrafię powiedzieć jak to dokładnie ma wyglądać bo mplayera nie używam do dvb.
Dzięki za wskazówkę - poszperam i jak mi się uda rozwiązać problem dam znać.
Czy próbowałeś odtwarzać telewizję przy pomocy VLC? W menu programu można w prosty sposób wybierać ścieżki dźwięku i napisów.
Czytacie poprzednie posty ?
numer_inaczej napisał(-a):
Nie mogę sobie jednak poradzić ze stacją Turner Classic Movie - w vlc mam język polski, podczas gdy mplayer nie działa w rodzimym języku.
Kanał audio dla wybranego języka określa się poprzez parametr `aid'
Dostępne kanały aid są uwidocznione na wyjściu mplayera, co wygląda tak:
[lavf] stream 1: audio (mp2), -aid 0 [lavf] stream 2: audio (mp2), -aid 1 [lavf] stream 3: audio (mp2), -aid 2 [lavf] stream 4: audio (mp2), -aid 3
Wybierając `mplayer -ao jack -aid 2 dvb://"Turner Classic Movies" ' określam pożądaną w j.polskim, sprawdzoną jedynie doświadczalnie ścieżkę audio.
Mogę jedynie żałować, że program ten nadaje filmy o różnym aid w różnym dniu.
Problem raczej nie do obejścia.