Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, zainstalowałem serwer xorg, wszystko pięknie, zamierzam więc przejść do jego konfiguracji ale polecenie
dpkg-reconfigure xserver-xorg
kompletnie nie działa, system w żaden sposób na nie nie reaguje. no cóż, jak wyczytałem, zdarza się to, szukałem więc dalej rozwiązania. Polecano w takiej sytuacji użycie komendy
X -reconfigure
co też zrobiłem, konfiguracja bezskuteczna, kończy się komunikatem
Numer of created screens does not match number of detected devices Configuration failed.
wygenerowano za to plik xorg.conf który przekopiowałem do /etc/X11 , nadal nic to nie daje.
treść pliku dostępna pod adresem : http://paste.debian.net/31629
na "startx" pojawiają się jakieś kolory, teoretycznie wydaje się więć, że Xy działają, za nic nie mogę przejść za to do środowiska graficznego po wpisaniu
startx fluxbox
otrzymuje kilka kolorów i na tym koniec.
Ma ktoś jakiekolwiek pomysły? jeśli chodzi o plik /var/log/Xorg.0.log jest on pusty.
Jaka karta graficzna ?
Możliwe że wystarczy w pliku ~/.xinitrc dopisać "exec startfluxbox" bez cudzysłowów. Czasami trzeba ten plik najpierw stworzyć.
Czy zainstalowałeś xinit?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez sj65 (2013-08-29 12:37:40)
ilin napisał(-a):
Jaka karta graficzna ?
NVIDIA GeForce 9500 GT
@sj65
xinit nie instalowałem bo uznałem to za bezcelowe skoro xy nie bardzo chcą działać ale zaraz sprawdzę i dam znać.
Zainstaluj sterowniki nvidii.
Ja mam 9500GS i działą bez zarzutu.
Dzięki, instalacja zamkniętych sterowników nvidii faktycznie pomogła. Próbowałem tego wcześniej ale zainstalowałem wtedy tylko nvidia-glx, a resztę pakietów pominąłem i pewnie przez to nie chciało działać.