Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-07-17 09:40:05

nv20 - Nowy użytkownik

nv20
Nowy użytkownik

Praca w dwóch sieciach - konfiguracja dwóch kart sieciowych

Nowy komputer z zainstalowanym świeżym systemem. Ma on dwie karty sieciowe, jedna ma służyć do połączenia z siecią firmową, druga - do bezpośredniego połączenia z drukarką. Problem jest tego typu, że za nic nie mogę uruchomić karty sieciowej na płycie głównej (eth0). Gdy podpinam jedną albo drugą sieć do karty na pci (eth1) - wszystko działa. Gdy podłączam cokolwiek do eth0 - nie zostaje przydzielony adres przez dhcp, jest kilka pakietów wysłanych, nic odebranych.

Zacząłem się zastanawiać czy przypadkiem nie jest walnięta karta sieciowa na płycie głównej (mimo, że jest to nowy komputer). Dla testów odpaliłem openSUSE z LiveCD i... Okazało się, że... Wszystko działa bez najmniejszego problemu. Obie karty skonfigurowałem tak samo jak na Debianie.

Czy ktoś ma jakiś pomysł z czym może być problem? Jest to niestety dopiero początek moich przygód z Debianem... Z góry dzięki za pomoc.

#2  2013-07-17 09:57:54

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Re: Praca w dwóch sieciach - konfiguracja dwóch kart sieciowych

To nie jest walnięta karta, prawdopodobnie zainstalował się Network Manager, który wariuje, gdy widzi die karty sieciowe.

Pokaż wynik:

Kod:

dpkg -l | grep network

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#3  2013-07-17 10:23:34

nv20 - Nowy użytkownik

nv20
Nowy użytkownik

Kod:

caldera@debian:~$ dpkg -l | grep network
ii  gnome-nettool                        2.30.0-3                       network information tool for GNOME
ii  ifupdown                             0.6.10                         high level tools to configure network interfaces
ii  iproute                              20100519-3                     networking and traffic control tools
ii  iputils-ping                         3:20100418-3                   Tools to test the reachability of network hosts
ii  libnet1                              1.1.4-2                        library for the construction and handling of network packets
ii  libnm-glib-vpn1                      0.8.1-6                        network management framework (GLib VPN shared library)
ii  libnm-glib2                          0.8.1-6                        network management framework (GLib shared library)
ii  libnm-util1                          0.8.1-6                        network management framework (shared library)
ii  libqt4-network                       4:4.6.3-4                      Qt 4 network module
ii  net-tools                            1.60-23                        The NET-3 networking toolkit
ii  netbase                              4.45                           Basic TCP/IP networking system
ii  network-manager                      0.8.1-6                        network management framework daemon
ii  network-manager-gnome                0.8.1-2                        network management framework (GNOME frontend)
ii  smbnetfs                             0.5.2-1                        User-space filesystem for SMB/NMB (Windows) network servers and shares
ii  tcpdump                              4.1.1-1                        A powerful tool for network monitoring and data acquisition
ii  traceroute                           1:2.0.15-1                     Traces the route taken by packets over an IPv4/IPv6 network
ii  vnc4server                           4.1.1+X4.3.0-37                Virtual network computing server software

#4  2013-07-17 10:47:29

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Ten internet masz w jakim standardzie, kabel + dhcp, kabel + statyczne ustawienia, kabel+pppoe, wifi+dhcp czy wifi+pppoe?

W każdym razie radziłbym ustawić konfigurację w /etc/network/interfaces i ewentualnie skryptach odpalanych ze startem sieci (w ten sposób skonfigurujesz każdy rodzaj sieci),
a Network-Managera wywalić w kosmos.
NM, to główna przyczyna kłopotów z siecią w Linuxach.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-17 10:48:47)

#5  2013-07-17 10:51:42

nv20 - Nowy użytkownik

nv20
Nowy użytkownik

Próbowałem ustawiać i przez DHCP i statyczne ustawienia. Docelowo IP ma być przypisane statycznie.

Ustawiałem również całą konfigurację w /etc/network/interfaces. Również bez zmian. W ifconfig widziałem przypisane IP, ale komunikacji nie było. W jaki sposób mogę wyłączyć Network-Managera?

#6  2013-07-17 10:58:00

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Kod:

aptitude remove --purge   network-manager

Jak wyleci, to restart kompa.

Potem, jak byś przypadkiem nie miał sieci, to walnij:

Kod:

dhclient eth0

gdzie eth0 - to interfejs do internetu.

To wszystko na kablu, jak net idzie przez wifi, to  jest trochę więcej zabawy.

Na razie NM trzyma wszystkie ustawienia, nawet DNS nie zmienisz, jak jest włączony.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-17 10:59:04)

#7  2013-07-17 11:05:58

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Jacekalex napisał(-a):

Na razie NM trzyma wszystkie ustawienia, nawet DNS nie zmienisz, jak jest włączony.

Zmieni. Jak ja jeszcze używałem gnome i network-managera to tam była opcja albo sprecyzowania dns albo wyłączenie kompletne zmiany adresów i jechałem na tej ostatniej, wpisując własne dnsy do /etc/resolv.conf (mogłem je podać też w NM) i network-manager mi nic nie ruszał. xD

#8  2013-07-17 11:31:47

nv20 - Nowy użytkownik

nv20
Nowy użytkownik

Już za późno - network-manager wyłączony, wszystko działa... Dzięki WIELKIE za pomoc, dzięki Wam udało się rozwiązać w 3 godziny problem, nad którym siedziałem 3 dni...

#9  2013-07-17 11:55:55

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

@morfik

Z NM jest jak z ruską ruletką, czasem idzie tak  a czasem siak, nie ma na to żadnej reguły.
Dlatego proponuję programy i konfiguracje, które działają, jak Linux, czyli zawsze. :D

Pozdro
;-)

#10  2013-07-17 13:40:32

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Kompromisem zawsze może być wicd - u mnie zawsze działał i działa nadal. Czy może jednak nie? Jak myślicie?

Ostatnio edytowany przez PavloAkaLogan (2013-07-17 13:41:00)

#11  2013-07-17 13:49:36

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Ja na pewno zainstaluję sobie wicd ale dopiero jak wprowadza obsługę vpn, bo to mają w planach.

Support for this in wicd is planned for wicd 2.0.

Na dobra sprawę nie mam wifi, a net mam podpięty przez kabel i konfigurowany przez dhcp, także mi tylko wystarczy klient dhcp (dhcpcd) i to wsio co mi potrzeba do dobrze działającego internetu. Z tego co czytałem, wicd też trochę miesza w konfiguracji połączenia ale nie wiem czy jest tak agresywny jak network-manager i nie ma z nim problemów przy hibernacji, przynajmniej jak testowałem to nie zauważyłem żadnych.

Stopka forum