Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
W poprzednim stable bez problemu pod stabilnym wine zainstalowany miałem program Picasa w wersji 3.9. W obecnej stabilnej wersji Wheezy program mi się instaluje jednak nie uruchamia. Pobrałem w Halloween bezpłatny Crossover i pod tym programem z uruchamianiem Picasy nie mam problemów. W każdym razie napiszcie co jest nie tak z tą niby stabilną wersją wine i jak sobie poradzić w tym przypadku.
Próbowałeś instalować przez PlayOnLinux.
Ostatnio edytowany przez lukaz1987 (2013-07-15 10:01:54)
Playonlinux ma to w swoim repertuarze ale wtedy masę rzeczy dociąga.
Jak chcesz goły to użyj w playonlinux wersji wine 1.0.1
Zainstalowałem playonlinux, skonfigurowałem aby dodał wersję 1.01 i tak zrobił a mimo tego mam zainstalowany w systemie 1.4.1. Jak chcę zainstalować Picasę z playonlinux ściąga mi wine 1.4.1 . Po prostu cyrk. Kuźwa po co przechodziłem na Wheezy mam z tego powodu same problemy. Na drugim dysku stary dobry prawdziwy stable zainstalowany jest jak kolejne problemy będą dochodzić. Dobrze, że mam Crossover ale nie wiem, czy mi się kiedyś nie zablokuje.
Zainstaluj jako nieobsługiwaną aplikację w wine 1.0.1.
Nie marudź. - Złej baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy.
Zainstalowałem i nic to nie dało. Jak dam repozytoria Squeezy będę mógł starszego wine zainstalować?
Co ty pierd...
Jakie repozytoria.
Playonlinux sciąga wine z własnych źródeł.
Zarządzanie wersjami wine tam jest taka zakładka.
Pisałem, że to nie działa.
Jak nie działą jak działa.
U mnie dziala bez problemu
Zaznaczasz dostępną wersję wine i o klikasz w > i się instaluje.
U mnie też działa oraz picasa działa na wersji wine 1.4.1
U mnie nie działa, na tym samym kompie w Squeezy działało wszystko a teraz w Wheezy wszystko się pier...
Dzięki za chęci pomocy, crossover działa problemu nie ma. Wine 1.4.1 jest do bani i tyle w temacie.
Ostatnio edytowany przez atare (2013-07-15 12:00:00)
Jaką masz wersję PlayOnLinux?
Pod debianowym wine 1.4.1 też działa.
Sprawdziłem.
Doinstaluj pakiet libwine-cms
ilin trafiłeś w dziesiątkę. Zainstalowałem libwine-cms i Picasa działa. Zatem dlaczego ten pakiet nie instaluje się razem z wine skoro jest czasami niezbędny do uruchamiania programów pod winzgrozę?
atare napisał(-a):
Zatem dlaczego ten pakiet nie instaluje się razem z wine skoro jest czasami niezbędny do uruchamiania programów pod winzgrozę?
Jest jako pakiet sugerowany. A nie jest wymagany, ponieważ nie zawsze jest potrzebny — po co uszczęśliwiać każdego na siłę? Chyba nie chcesz, wzorem kogoś z sąsiedniego forum, instalować każdego pakietu z repozytorium, bo kiedyś może się przydać? ;)
No jasne, ale aby desktop działał prawidło trzeba całe Gnome istalować plus gierki, programy graficzne oraz LibreOffice. W przeciwnym wypadku jak się z netinstall Debiana zainstaluje system podstawowy bez środowiska graficznego potem instalując np. same LXDE nie można nawet uruchomić polskiej klawiatury, zainstalować np. LibreOffice i normalnie użytkować kompa na desktopie. Jakoś w Squeezi nie było problemów ale w Wheezy są.
O jakie problemy chodzi ?
Ja nie widzę żadnych.
To raczej nieumiejętność postępowania.
Standardowo z netinstall wszystko instalowałem. O czym było w innym wątku jak potem zainstalowałem w terminalu LXDE przeżyłem horror. Ale oczywiście to moja wina... Ciekawe, że Squeeze instalowałem mnóstwo razy w tym serwer w webminem i właśnie z LXDE i żadnych problemów nie było. Jak dla mnie Wheezy to jest regres.
atare, ja ostatnio instalowałem system nie mając nawet do dyspozycji płytki netinstall (możesz poczytać o tym tutaj http://dug.net.pl/tekst/247/). Nie instalowałem przy tym też żadnego DE , a jedynie menadżer okien openbox i to pakiet po pakiecie z wyłączoną opcją instalacji pakietów rekomendowanych i sugerowanych i mi to mniej więcej działa. Trzeba co prawda jeszcze parę rzeczy dokonfigurować i sporo innych dostosować tak by system się w pełni integrował ze swoim użytkownikiem. Gdybym obecnie zainstalował metapakiet gnome, instalator by dociągnął jeszcze:
0 packages upgraded, 1043 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded. Need to get 808 MB/880 MB of archives. After unpacking 2,291 MB will be used.
Jeszcze 1043 pakietów zajmujących ponad 2gb? Jak widać trochę tego jest. Gdybym pozbył się kilku gnomowych aplikacji, dla których obecnie nie znalazłem lepszych zamienników, prawdopodobnie liczba 1043 by znacznie urosła. Przy czym mając ustawioną opcję, która zabrania instalacji rekomendowanych i sugerowanych pakietów, bez odpowiedniej ręcznej manipilacji instalowanymi pakietami traci się sporo funkcjonalności w aplikacjach. Trzeba patrzeć na komunikaty w konsoli typu: The following packages are RECOMMENDED but will NOT be installed i spróbować ocenić, które pakiety są potrzebne, przy instalacji jakiegoś appsa. Póki co sporo pakietów w swoim systemie już znam, resztę sobie spisuję i może kiedyś będę znał je wszystkie. xD
Obecnie z gnome mam:
dpkg -l | grep -i gnome ii baobab 3.8.2-1 i386 GNOME disk usage analyzer ii gconf-service 3.2.6-1 i386 GNOME configuration database system (D-Bus service) ii gconf2 3.2.6-1 i386 GNOME configuration database system (support tools) ii gconf2-common 3.2.6-1 all GNOME configuration database system (common files) ii gcr 3.8.2-4 i386 GNOME crypto services (daemon and tools) ii ghex 3.8.1-1 i386 GNOME Hex editor for files ii gnome-accessibility-themes 3.8.1-2 all Accessibility themes for the GNOME desktop ii gnome-extra-icons 1.1-2 all Optional GNOME icons ii gnome-icon-theme 3.8.2-2 all GNOME Desktop icon theme ii gnome-icon-theme-symbolic 3.8.2.2-2 all GNOME desktop icon theme (symbolic icons) ii gnome-keyring 3.8.2-2 i386 GNOME keyring services (daemon and tools) ii gnome-media 3.4.0-1 i386 GNOME media utilities ii gnome-mime-data 2.18.0-1 all base MIME and Application database for GNOME. ii gnome-subtitles 1.2-4 i386 Subtitle editor for the GNOME Desktop environment ii gnome-themes-standard:i386 3.8.1-2 i386 Standard GNOME themes ii gnome-themes-standard-data 3.8.1-2 all Data files for GNOME standard themes ii gparted 0.16.1-1 i386 GNOME partition editor ii latexila 2.4.0-1 i386 LaTeX editor designed for the GNOME desktop ii libgail-3-0:i386 3.8.2-3 i386 GNOME Accessibility Implementation Library -- shared libraries ii libgail18:i386 2.24.18-1 i386 GNOME Accessibility Implementation Library -- shared libraries ii libgconf-2-4:i386 3.2.6-1 i386 GNOME configuration database system (shared libraries) ii libgconf2-4:i386 3.2.6-1 i386 GNOME configuration database system (dummy package) ii libgnome-keyring-common 3.4.1-1 all GNOME keyring services library - data files ii libgnome-keyring0:i386 3.4.1-1 i386 GNOME keyring services library ii libgnome-media-profiles-3.0-0 3.0.0-1 i386 GNOME Media Profiles library ii libgnome2-0 2.32.1-4 i386 The GNOME library - runtime files ii libgnome2-common 2.32.1-4 all The GNOME library - common files ii libgnomecanvas2-0 2.30.3-1.2 i386 powerful object-oriented display engine - runtime files ii libgnomecanvas2-common 2.30.3-1.2 all powerful object-oriented display engine - common files ii libgnomeui-0 2.24.5-2 i386 GNOME user interface library - runtime files ii libgnomeui-common 2.24.5-2 all GNOME user interface library - common files ii libgnomevfs2-0 1:2.24.4-3 i386 GNOME Virtual File System (runtime libraries) ii libgnomevfs2-common 1:2.24.4-3 all GNOME Virtual File System (common files) ii libgnomevfs2-extra 1:2.24.4-3 i386 GNOME Virtual File System (extra modules) ii libgtkhex-3-0 3.8.1-1 i386 GNOME Hex editor for files (shared library) ii libpam-gnome-keyring 3.8.2-2 i386 PAM module to unlock the GNOME keyring upon login ii libreoffice-gnome 1:4.0.3-3 i386 office productivity suite -- GNOME integration ii libsoup-gnome2.4-1:i386 2.42.2-6 i386 HTTP library implementation in C -- GNOME support library ii libxml++2.6-2 2.36.0-2 i386 C++ interface to the GNOME XML library (libxml2) ii libxml2:i386 2.9.1+dfsg1-2 i386 GNOME XML library ii python-gnomekeyring 2.32.0+dfsg-3 i386 Python bindings for the GNOME keyring library ii python-libxml2 2.9.1+dfsg1-2 i386 Python bindings for the GNOME XML library ii remmina 1.0.0-6 i386 remote desktop client for GNOME desktop environment ii seahorse 3.8.2-1 i386 GNOME front end for GnuPG ii terminator 0.97-1 all multiple GNOME terminals in one window
I nie powiem, że znam wszystkie ale większość z nich instalowałem ręcznie i wiem do czego i od czego są, a pozostałe to zależności. Po mału ale skutecznie poznam sobie system, a gdy to zrobię to nie będzie mi co chwila jakiś apps wyrzucał segfault'a. xD
Jak chcę zainstalować minimalistyczne KDE wpisuję: aptitude install kde-plasma-desktop kde-l10n-pl khelpcenter4
Napisz jakie polecenie mam wpisać aby zainstalować minimalistyczne Gnome
aptitude install gnome-core
Będę instalował kolejny raz Debiana na pendrive zatem zainstaluję gnome w ten sposób. Pamiętam przy gnome 2 tak się właśnie instalowało. Dobrze, że obecnie również w tak prosty sposób bez zbędnych dodatków można to zrobić. Dziękuję.
Strony: 1