Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-07-13 21:20:52

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Internet bez kabla

Sprawa jest dość irytująca, bo mieszkam sobie w pewnej wsi... Wieś ta jest całkiem fajna jeśli chodzi o rozlokowanie domów, bo w promieniu 100metrów nie mam żadnego sąsiada :) jednak jest pewien mankament:
a) Położenie - do niedawna nie było nic ponad EDGE, od niedawna jest z Plusa i T-mobile zasięg HSDPA (orange nie sprawdzałem...)
b)zamiast kabla z TEPSY ktoś się kiedyś postanowił uświęcić wyższość radia nad kablem i są pozakładane radiotelefony.
c) Teoretycznie mógłbym mieć Tmobilowego WiMaxa, ale w praktyce sam jeden bóg wie, czy zasięgu starczy - 10km i pas Lasów...

Czyli Suma sumarum :
-mam zasięg komórkowy całkiem fajny max do HSDPA (ale ten tylko słaby na dworze)
-nie mam żadnego kabla którym mogłyby popłynąć bity
-lokalny dostawca z miasta leżącego 3 km od mojego domu nie sięga ze swoim WIFI (lasy)

Aktualnie użytkuje sobie Orange Freedom Pro (1mb/s 3gB/mc), czyli jest totalna kaszana, bo wystarczy zaktualizować system, posiedzieć w internecie i zobaczyć parę filmów na yt a potem lejek... (nie wspominając o tym, że w domu są 2 komputery i na lejku to jest totalna masakra...)

Teraz wpadłem sobie ostatnio na pomysł: Gdyby u sąsiada który mieszka przy drodze przy której leci tepsowy kabel ustawić sobie tepse (dogadać się z kolesiem) i postawić sobie jakiś most WIFI - 2 anteny kierunkowe (odległość 1km) i w domu dodatkowy router który by rozdzielał pasmo na 2 komputery + dla telefonów WIFI.

I pytanie:
1. czy takie coś jest możliwe z punktu widzenia kontaktu z Tepsą /oranż
2. Jaki byłby potrzebny sprzęt i jak musi być rozwiązany problem wszędobylskiego zalesienia
3. jakieś inne opcje widzicie (może coś przeoczyłem)

Chodzi o to by w miarę możliwości zrzucić limit danych lub go maksymalnie zwiększyć i zyskać na szybkości.

Pozdrawiam

ilin napisał
"DUG to tez moja mała ojczyzna"

#2  2013-07-13 21:29:18

bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia

Re: Internet bez kabla

Z punktu widzenia tpsa (praktycznie każdego operatora) łamanie warunków umowy/regulaminu.

Z technicznego ważna jest widoczność optyczna, jeśli jest wyciśniesz spokojnie i to dużo. Bierzesz dowolne radio na 5Ghz polecam zestawy z anteboxem gdzie w bebechach jest mikrotik rb 411 z kartą radiową.  Prościej (w sensie konfiguracji) i taniej możesz to zbudować na Ubiquiti nanobridge.

Jeśli las i to praktycznie możesz zapomnieć o sygnale.

Ostatnio edytowany przez bobycob (2013-07-13 21:30:48)

#3  2013-07-13 21:35:54

yossarian - Szczawiożerca

yossarian
Szczawiożerca

Ja bym zaczął od sprawdzenia zasięgu (i działania) neta z sieci komórkowej.
Teraz już są całkiem znośne oferty.

#4  2013-07-13 22:07:22

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

thomsson napisał(-a):

Chodzi o to by w miarę możliwości zrzucić limit danych lub go maksymalnie zwiększyć i zyskać na szybkości.

Ja nie pomogę jeśli chodzi o sprawy techniczne ale... czytałeś? :

http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=23856

#5  2013-07-14 00:14:59

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

@BlackEvo: Tak czytałem, ale to wiaderko kończy się w październiku, a ja mam do września umowę z Orange... Chodzi o coś na dłużej, ale pewnie skorzystam, jako net do śmigania z telefonu/laptoka (szczególnie jak w internacie net będzie przeciążony jak zawsze...)

@yossarian: Ano obejrze, kupię parę starterów, potestuje sygnał, prędkość i zestawie sobie oferty

@bobycob: Jednak... :( słabo... całe życie ograniczony netem w mojej "czeczeni"...

Na razie dzięki za odpowiedzi, popytam jeszcze, potestuję, pokombinuje i pewnie odpisze w tym temacie

ilin napisał

#6  2013-07-14 09:46:22

fervi - Użytkownik

fervi
Użytkownik

Jeśli tylko mobilne, to możesz spróbować coś wynegocjować (na abonament lepiej), spróbowałbym Play'a dorwać, a dodatkowo nauczyć się oszczędzać limit (a da się sporo zaoszczędzić)

Fervi

#7  2013-07-14 11:05:28

BlackEvo - Driver

BlackEvo
Driver

@thomsson:
Mapa zasięgu w PLAY:
http://internet.play.pl/maps/map
Oczywiście nie są to dane bardzo dokładne ale przynajmniej można się zorientować czy jest w ogóle zasięg.

#8  2013-07-14 18:36:24

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Po przeanalizowaniu ofert zostały dla mnie 2 oferty:
-Plus Bez limitu 15GB + 50GB - limit nocny - 1:00-7:00, dodatkowo z plusa mogę mieć w tym abonamencie za złotóweczkę modem(ZTE MF821 LTE) + Router(jakiś Edimax), Router z wbudowanym modemem (D-Link DWR-921 LTE), modem HUAWEI E5776 LTE albo HUAWEI E3276 LTE
-Play Online 15GB + Nielimitowane darmowe nocki 0:00-9:00 + Modem Huawei 3131
Play ma u mnie dość słabe pokrycię więc będę musiał jeszcze sprawdzić czy i jaki mam sygnał (wezmę pewnie na 7 dni testowania)

Poza tym jeśli już np wybrałbym play (ten nieograniczony net w nocy kusi..., dodatkowo lepszy czas), to jaki routerek do niego dobrać (na razie ma obrabiać 2 komputery + 2 telefony sporadycznie łączone przez WIFI, może za jakiś czas dojdzie jeszcze coś medialnego przy telewizorze z XBMC), poza tym miło by było, gdyby dało się tak zrobić, żeby liczył ilość wykorzystanych za dnia danych

Podobnie z Plusem, czy szłoby jakoś zrobić, żeby router grzecznie zliczał ilość pobranych danych w wyznaczonych godzinach?

Bardzo chaotycznie mi wyszło, ale mam nadzieję, że zrozumiecie o co chodzi ;)

ilin napisał

#9  2013-07-14 19:09:44

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

thomsson napisał(-a):

jaki routerek do niego dobrać

TP-Link MR3420v2, ew. 3220 jeśli zależy ci na kasie (3420v2 ma szybszy procek od 3420v1 i obu wersji 3220).

Na routerze możesz zostawić oryginalne oprogramowanie lub wrzucić openwrt/gargoyle.

Dopisek: jesteś pewien, że chcesz Play?
http://rozie.blox.pl/2013/07/Internet-w-Play-opinia.html

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#10  2013-07-22 03:29:02

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Wyszło na to, że jeśli chodzi o internet, to Play i Plus nie są dostępni w 3g w mojej "dziczy" ;(
za to T-mobile zasuwa z szybkościami rzędu 13mb/s co mnie trochę pocieszyło (po nie oszukujmy się, ale wielkość pakietu danych w tmobile ssie...)

Otwartą pozostaje sprawa modemu z routerem.

To co azhag dałeś jest bardzo interesujące, zastanawia mnie tylko kilka rzeczy:
-Jak dobrze łapie odbiornik w porównaniu do routera wielkości smartfona od ZTE (bodaj Z81?)
-Czy WIFI mi sięgnie przez całą chatę, czy będe musiał ciągnąć kabel (zważywszy na zasięg sieci-router musi  być w pokoju na piętrze) i to, że desktop nie ma karty wifi prawdopodobnie tak czy tak skończy się na ciągnięciu kabla)
-Czy router z OpenWRT i Gargoyle poradzi sobie z obsługą 2-ch komputerów, ciągnięciem torrentów i pobieraniem plików wgetem (na nocki komputery byłyby wyłączane - pobór prądu, a router miałby pobierać na dysk usb/pendrive pliki), wiem, że Openwrt potrafi takie sztuczki, ale czy starczy mu mocy na takie manewry, i jak z odpalaniem pobierania o określonej godzinie (jest jakiś CRON czy coś?)
-Czy poradzę sobie z instalacją ;D
-Czy jest szansa i jak duża, na uwalenie routera ;D

Na pytania w stylu czy poradze sobie z instalką, raczej sam sobie będe musiał odpowiedzieć :) ale byłbym rad, gdyby ktoś dał jakiś dobry link gdzie jest opisana instalacja tego softu, czy jakoś zrozumiale wytłumaczył... Nie ukrywam, że w temacie sieci jestem noobem, a po roku technikum jak na razie potrafię zmienić w XP przecinek w liczbach z ułamkiem na inny znak, oraz przeliczać liczby na wszystkie możliwe systemy liczbowe, a po technikum będę umiał pisać aplikacje w PHP, bo w nowej podstawie nie ma C++... (ale to nie wątek by się nad tym rozwodzić)

Dzięki za wcześniejsze rady i sugestie ;)

ilin napisał

#11  2013-07-22 06:17:52

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

W każdym przypadku możesz mocno poprawić jakość sygnału i netu, słowo kluczowe - "antena kierunkowa".

Co najlepiej chodzi w leśniczówkach w twojej okolicy? to już trzeba sprawdzić przede wszystkim we własnym zakresie.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-07-22 06:20:11)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#12  2013-07-22 13:54:49

thomsson - Dyskutant

thomsson
Dyskutant

Jacekalex napisał(-a):

W każdym przypadku możesz mocno poprawić jakość sygnału i netu, słowo kluczowe - "antena kierunkowa".

Co najlepiej chodzi w leśniczówkach w twojej okolicy? to już trzeba sprawdzić przede wszystkim we własnym zakresie.

Najlepiej chodzi Tmobile i niestety na razie lepszej alternatywy nie znajdę, a jeśli chodzi o antenke kierunkową, to to też w sumie jakiś pomysł, ale sygnału myślę, że starczy i bez antenki (przynajmniej mam taka nadzieję ;) )

Bardziej chciałbym się dowiedzieć więcej o OpenWRT i tym czy router udźwignie to co mu nawymyślałem (bo klienty torrent dla OpenWRT są, ale czy mu krzemu i pamięci wystarczy na takie zabawy).

Do reszty niestety będę musiał zasiąść raczej przy dokumentacji i poczytać co nieco :)

ilin napisał

Stopka forum