Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam stary dysk, jeszcze na tą szeroką taśmę. Są na nim 3 systemy operacyjne: arch, debian i winxp. Mam do dysku dwa dodatkowe urządzonka:
Nie pamiętam już za pomocą którego z nich był podłączony dysk przy instalacji systemów, poza tym sądziłem, że to bez znaczenia. Ale dziś przyszła potrzeba podłączyć dysk i wpiąłem go do portu usb, czyli za pomocą tego drugiego adaptera. Chciałem zabootować systemy i debian się wiesza po wybraniu kernela, udało mi się raz nawet dopatrzyć krótkiego loga z "unable to mount root filesystem" czy coś w ten deseń + kernel panic. Arch wystartował bez problemu. Chciałem sprawdzić windowsa, ten się uruchamiał z 5x dłużej niż normalnie, aż w końcu wywaliło blue screen. xD
Sam dysk jest bardzo ciężko wykrywalny przez bios. Sprawdziłem 4 porty usb z tyłu obudowy, zmieniając zworki — nie wykryło. Wrzuciłem go na 2 porty usb z przodu obudowy na panelu, wykryło. :] Za pomocą adaptera IDE-SATA bez problemu dysk jest wykrywany.
Nie przypominam sobie bym miał jakieś problemy z podpinaniem innego dysku sata do portu USB. Czemu tak się dzieje?
Cześć :)
Tutaj na pewno ma znaczenie prędkość ( przepustowość ) portu USB pod względem przesyłu danych , jest on o wiele mniejszy niż jeżeli dysk podłączony bezpośrednio do płyty .
Płyta oczywiście musi obsługiwać bootowanie z USB , sam nie jestem zwolennikiem tego typu adapterków , lepiej użyć gniazda rozszerzeń PC i konwertera do którego podpinamy dodatkowe zasilanie.
Rafcio6179 napisał(-a):
Płyta oczywiście musi obsługiwać bootowanie z USB ,
Obsługuje.
PavloAkaLogan napisał(-a):
Co to za dysk?
A taki:
Model Family: Western Digital Caviar SE Device Model: WDC WD800JB-00JJA0
Model płytki: http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-945pl-s3 — tylko to trochę dziwne, że ta ma 2 porty z tyłu a rev 2 i 3 to na pewno nie moje. xD
PavloAkaLogan napisał(-a):
Która wersja portów?
Zgodnie z tym co piszą tutaj http://superuser.com/questions/14107/how-to-tell-if … ifferent-oses :
USB 2.0 will use the ehci_hcd module
USB 1.x will use either ohci_hcd or uhci_hcd modules.
lspci -k ... 00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01) Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd GA-D525TUD Kernel driver in use: uhci_hcd 00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01) Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd GA-D525TUD Kernel driver in use: uhci_hcd 00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01) Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd GA-D525TUD Kernel driver in use: uhci_hcd 00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01) Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd GA-D525TUD Kernel driver in use: uhci_hcd 00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01) Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd GA-D525TUD Kernel driver in use: ehci-pci ...
Czyli wychodzi na to, że z tyłu obudowy są 4 porty 1.x a na przednim panelu są 2.0 . Trochę to dziwne bo czytając w instrukcji jest wyraźnie napisane:
internal connectors
2 USB 2.0/1.1 connectors for additional 4USB 2.0/1.1 ports by cables
rear panel I/O
4USB 2.0/1.1 port
Czyli według instrukcji wszystkie porty są 2.0, a według załadowanych modułów 4 są 1.x a 2 (te wpięte przez płytę) są 2.0 . W każdym razie dysk jest wykrywalny tylko przy podłączeniu przez porty na przednim panelu.
Co ciekawe, gdy go podłączam mając załadowany system — zostaje wykryty. Pewnie dlatego, że już jeden dysk jest. Choć to dziwne, że jak mam tylko jeden dysk, to go widać tylko na przednich portach usb.
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-07-10 11:39:46)
Na pierwsze spojrzenie:
Debian nie montuje partycji bo mu się literki nie zgadzają, pewnie partycje nie są wskazana po UUID tylko /dev/sdcośtam, lub przy własnym kernelu braki w sterownikach i/lub initrd.
Windows nawet przy przeniesieniu między płytami głównymi potrafi odpowiedzieć niebieski WTF, nigdy nie przyszło mi do głowy bootować go po usb, ale spodziewam się raczej niepowodzenia.
Podobnie Jak linuks musi kernel skądś załadować sterowniki do USB, ale najpierw szuka dysku IDE. ;)
Ostatnio edytowany przez bobycob (2013-07-10 20:26:56)
Były uuid. System się wieszał od razu po wyborze wpisu w extlinux, raz przepuścił trochę dalej, a że nie miałem "quiet" to parę linijek udało się ujrzeć. Poza tym, to już chyba nieaktualne, bo reinstalowałem tam system na kolejne testy i teraz się bootuje bez problemu. Windows dalej wali bluescreena. :]
Jeszcze na necie się doszukałem by dodać:
rootdelay=8
do linijki kernela. Jak mi się uda powtórzyć tą sytuację, to spróbuję tego. xD
rootdelay=N
Pause for N seconds before mounting the root file system by appending
rootdelay. (This may be used, for example, if booting
from a USB hard drive that takes longer to initialize.)
https://wiki.archlinux.org/index.php/Mkinitcpio
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-07-11 07:43:06)
Udało mi się zreprodukować problem. Winxp dalej nie startuje z usb i raczej nie będzie. Natomiast debian zachowuje się co najmniej dziwnie. Raz się odpala bez problemu, a innym razem wyrzuca komunikat:
initramfs unpacking failed: no cpio magic
Kernel panic - not syncing: No init found.
Try passing init= option to kernel. See Linux Documentation/init.txt for guidance
Pid 1, comm: swapper /0 Not tainted 3.9-1-686-pae #1 Debian 3.9.8-1
Call trace
? panic+0x80/0x16e
? kernel_init_0xad/0xb0
? ret_from_fernel_thread+0x1b/0x28
? rest_init+0x55/0x55
Próbowałem dopisać parametr rootdelay=8 ale to występuje nawet po jego wpisaniu. Gdzieś jeszcze znalazłem rootwait by wpisać zamiast rootdelay ale on także nie zadziałał. Ustawienie 60s w obu przypadkach tez nie poprawia sprawy — debian się odpala jak chce. xD
Zmierzyłem mu czas jak upływa od wybrania kernela do pojawienia się błędu:
20s — do mrugnięcia ekranu
22s — do błedu
Także jak by to zależało od rootdelay, to 60s raczej by nie trwałoby 20s . :]
Dysk też się dziwnie zachowuje pod portami usb, podłączyłem dysk, włączyłem kompa i nie został wykryty, zmieniłem porty już go bios zauważył, zmieniłem porty znowu i wszystko jest ok. Dyski usb trzeba podłączać do kompa jak ma zasilanie albo w przeciwnym razie nie zostaną wykryte? xD