Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
mało używa centrum oprogramowania, ale kilka dni temu chciałem go uruchomić niestety nie uruchomił się, jako że nie miałem dużo czasu z palca zainstalowałem to co chciałem. Zauważyłem również że automatyczne aktualizację nie działają. Mając mała chwilę, uruchomiłem menadżer aktualizacji i zaległe aktualizacje zainstalowałem. Czytając w internecie, rozwiązaniem na nie uruchamiające centrum oprogramowania jest aktualizacja distro. Tak też zrobiłem, debiana został zaaktualizowany
Aktualnie posiadam debian testing (jessie)
kernel : 3.9-1-686-pae
środowisko : xfce
wersja 32 bitowa.
uruchamiając centrum oprogramowania z terminala dostaję w odpowiedzi
2013-06-30 22:30:44,321 - softwarecenter.ui.gtk3.em - INFO - EM's: 15 13 19 Traceback (most recent call last): File "/usr/bin/software-center", line 133, in <module> app = SoftwareCenterAppGtk3(datadir, xapian_base_path, options, args) File "/usr/share/software-center/softwarecenter/ui/gtk3/app.py", line 247, in __init__ self.backend = get_install_backend() File "/usr/share/software-center/softwarecenter/backend/installbackend.py", line 69, in get_install_backend from softwarecenter.backend.installbackend_impl.aptd import AptdaemonBackend File "/usr/share/software-center/softwarecenter/backend/installbackend_impl/aptd.py", line 34, in <module> from aptdaemon import client File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/aptdaemon/client.py", line 70, in <module> class MemoizedMixIn(MemoizedTransaction, GObject.GObjectMeta): File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/gi/module.py", line 316, in __getattr__ return getattr(self._introspection_module, name) File "/usr/lib/python2.7/dist-packages/gi/module.py", line 135, in __getattr__ self.__name__, name)) AttributeError: 'gi.repository.GObject' object has no attribute 'GObjectMeta'
Za każdą pomocą z góry dziękuję!
Nawet w Sunrise zrezygonowałem z Software Center
Masz wygenerowaną bazę danych pakietów (ten Xapian cały czy jakoś tak)?
Fervi
Wbij z konsoli *:
apt-get update && apt-get dist-upgrade
Potem zainstaluj Synaptic:
apt-get -y install synaptic
Celem utrzymania zdrowia psychicznego zapomnij o software-center.
Dzięki za odpowiedzi!
Nie mam wygenerowanej bazy.
Zrobiłem to co pisze kolega wyżej, niestety nie pomogło. Nie zależy mi na soft-center, ale na automatycznej aktualizacji jak najbardziej. W sumie soft-center odinstaluje, a menadżer aktualizacji po tych zabiegach nadal nie działa niestety. Oczywiście mogę z palca co dziennie aktualizować system, ale mogę o tym zapominać
compix napisał(-a):
Nie zależy mi na soft-center, ale na automatycznej aktualizacji jak najbardziej. W sumie soft-center odinstaluje, a menadżer aktualizacji po tych zabiegach nadal nie działa niestety. Oczywiście mogę z palca co dziennie aktualizować system, ale mogę o tym zapominać
Zrobiłem to co pisze kolega wyżej, niestety nie pomogło.
Na co przepraszam miało pomóc? Polecenia nie miały służyć naprawie zkichanego software-center. Poczytaj:
man apt-get
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-07-01 17:52:37)
Dzięki wielkie, zobaczę jak oba się spisują i zostawię te które bardziej mi będą pasować.
Dzięki wielkie za pomoc!
pozdrawiam!
Strony: 1