Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Cenzor wirtualnego świata
Postawiłem wczoraj (w końcu xD) minimalną instalację z openboxem wykorzystując do tego celu debiana. Dziś przeszedłem do konfiguracji środowiska graficznego i zauważyłem kilka dziwnych rzeczy.
Konfigurację mam dokładnie taką samą jak na archu (openbox + lightdm) jednak w przypadku debiana, system startuje nie mając nawet żadnych plików w /home/morfik/ . W przypadku archa, jeśli usunę plik /home/morfik/.xprofile , w którym jest min linijka:
exec openbox-session
system się nie odpali. Próbowałem przenieść zawartość z ~/.xprofile do ~/.xinitrc ale on również jest ignorowany.
Na archwiki piszą:
/etc/xprofile and ~/.xprofile allow you to execute commands at the beginning of the X user session, before the Window Manager is started.
i tego pliku potrzebuję w przypadku ustawienia: export GTK2_RC_FILES="$HOME/.gtkrc-2.0" — przynajmniej tak piszą na wiki.
W każdym razie mam 2 inne zmienne, które w przypadku archa ustawiałem w /etc/profile (globalnie):
export XDG_CONFIG_HOME="$HOME/.config" export XDG_CACHE_HOME="$HOME/.cache"
I też nie idzie ustawić żadnych zmiennych za pomocą tego pliku. xD
Pytania są dwa:
1. Gdzie w debianie są informacje jaką sesję odpalić?
2. Czy coś trzeba doinstalować by openbox używał wspomnianych plików? Czy są one zbędne na debianie i wszystkie zmienne środowiskowe trzeba ustawiać w ~/.config/openbox/environment ?
Ostatnio edytowany przez morfik (2013-06-16 18:23:13)

Użytkownik

jednak w przypadku debiana, system startuje nie mając nawet żadnych plików w /home/morfik/ .
Sprawdź wynik:
ls -al /etc/alternatives | grep x-session-manager
Będziesz wiedział o co dalej chodzi.
1. Gdzie w debianie są informacje jaką sesję odpalić?
;]
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-06-16 17:09:27)

Cenzor wirtualnego świata
root@morfikownia:~# ls -al /etc/alternatives/ | grep openbox lrwxrwxrwx 1 root root 24 cze 15 18:11 x-session-manager -> /usr/bin/openbox-session lrwxrwxrwx 1 root root 40 cze 15 18:11 x-session-manager.1.gz -> /usr/share/man/man1/openbox-session.1.gz lrwxrwxrwx 1 root root 16 cze 15 18:11 x-window-manager -> /usr/bin/openbox lrwxrwxrwx 1 root root 32 cze 15 18:11 x-window-manager.1.gz -> /usr/share/man/man1/openbox.1.gz root@morfikownia:~# update-alternatives --config x-session-manager Jest tylko jedna alternatywa w grupie dowiązań x-session-manager (udostępniających /usr/bin/x-session-manager): /usr/bin/openbox-session Nie ma nic do skonfigurowania. root@morfikownia:~# update-alternatives --config x-window-manager Jest tylko jedna alternatywa w grupie dowiązań x-window-manager (udostępniających /usr/bin/x-window-manager): /usr/bin/openbox Nie ma nic do skonfigurowania.
Plik /usr/bin/openbox-session :
#!/bin/sh
if test -n "$1"; then
echo "Syntax: openbox-session"
echo
echo "See the openbox-session(1) manpage for help."
exit
fi
# Clean up after GDM
xprop -root -remove _NET_NUMBER_OF_DESKTOPS \
-remove _NET_DESKTOP_NAMES \
-remove _NET_CURRENT_DESKTOP 2> /dev/null
# Set up the environment
A="/etc/xdg/openbox/environment"
test -r $A && . $A
A="${XDG_CONFIG_HOME:-"$HOME/.config"}/openbox/environment"
test -r $A && . $A
# Run Openbox, and have it run the autostart stuff
exec /usr/bin/openbox --startup "/usr/lib/openbox/openbox-autostart OPENBOX" "$@"Czyli w debianie, w przypadku samego openboxa, nie używa się .xprofile ani .xinitrc do ładowania systemu? Wystarczy konfiguracja za pomocą update-alternatives? A pozostałe zmienne ustawia się albo w /etc/xdg/openbox/environment albo $HOME/.config/openbox/environment ? Z tego skryptu wyżej, wynika, że plik environment jest dołączany przed exec , czyli tak jak mi potrzeba.
Czy oni nie mogą tego ujednolicić? Co linux to inaczej. xD

Użytkownik

Czy oni nie mogą tego ujednolicić? Co linux to inaczej. xD
Takie życie :D
Ostatnio w Debianie miałem podobny zgryz w określonych warunkach => SLIM jako display manager nie określa w konfigu domyślnej sersji - działa ~/.xsession, [ z którego właśnie piszę ] ;]
konsola jak sutanna czarna napisał(-a):
marcin@debian ~ % cat .xsession
#!/bin/sh
exec /usr/bin/startxfce4
update-alternatives też działa - co kto lubi ...
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-06-16 18:11:54)
Strony: 1