Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
no wlasnie , tak jak w temacie, czy jest mozliwosc uwolnienia pamieci ram jakims poleceniem z konsoli?
Pozdro
to nie windows :-) , jesli dobrze zrozumiałem o co Ci chodzi...
Ogólnie, to zużycie pamięci jest na względnie staóym poziomie, ldateog, że ulega ona rezerwowaniu : - )
Jeżeli masz tak:
bodzio@dom:~$ free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 248 243 4 0 9 141
-/+ buffers/cache: 93 154
Swap: 329 0 329
bodzio@dom:~$
to się nie przejmuj - ten typ tak ma :)
tzn jednak cos jest nie tak, czesto zostawiam amula na noc, potem rano jak wstaje i wylacze amula to komputer mi strasznie muli. Az do tego stopnia ze potrafi sie zawiesic na amen.
pewnie dlatego, że zamykanie amuła trochę trwa. w sumie to chyba wszystkie programy p2p okrutnie zamulają przy uruchamianiu i zamykaniu (haszują sobie pliki i takie tam). dobrym pomysłem jest odpalanie wszelkich p2p z dodatnią wartością nice
co do zarządzania pamięcią w lin to tak jak przedmówcy gadali - to nie windows ;) inna sprawa, że cała dostępna pamięć fizyczna jest zawsze w linuksie zawalona buforami i/o i cache, no bo głupio by było mieć tyle pamięci i jej nie wykożystywać. jeśli jednak jakiś program domaga się większej ilości pamięci, bufory są zwalniane i dostaje ją, jeśli przestaje jej potrzebować to znów jest ona zajmowana przez bufory. czyli jakichś ramboosterów, memory-defragmenterów i innego badziewia pod linuksem nie uświadczysz, bo są tu one po prostu niepotrzebne
ja bym sprawdził czy niewydali nowej wersji amule lub biblioteki graficznej wx widget czy cos takiego może jest jakiś wyciek pamięci w tym wydaniu - pzdr.
a tak wogóle to co to jest dokłądnie ten bufor i do czego on służy?
PS: szukałem ale nic nie znalazłem..jedynie jakiś bufor w chemii :/
wytłumacze ci to na przykładzie : disc-mana ;]
Discman posiada bufor to oznacza że najpierw muze z płytki ładuje do pamięci i dopiero z niej nastepuje odtwarzanie. Jest to bardzo przydatne gdy naprzykład słuchamy muzyki i zaczniemy trząść wyżej wymienionym uządzeniem to muzyka przez odpowiedni czas nadal leci mimo tego że odtwarzacz nie może prawidłowo odczytac z płyty.
Nie wiem czy dobrze ci to wytłumaczyłem, przeznaczenie bufora w innych urządzeniach może sie troche różnić.