Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Użytkownik

Cześć,
Czy w Gnome, KDE lub jakimkolwiek podobny środowisku można osiągnąć efekt podobny do grupowania okien we Fluksboksie? Mam na myśli podział jednej belki tytułowej pomiędzy kilka okien i aktywowanie wybranego okna po najechaniu na jej fragment belki wskaźnikiem myszy. Może ktoś zna działający w ten sposób (lub podobny) dodatek do tych środowisk?

Użytkownik

Według opisu dla KDE Software Compilation 4.4.0
The new tabbing feature in KWin allows the user to group windows together in a tabbed interface, making the handling of large numbers of applications easier and more efficient.
Czyli jest w standardzie od 9 lutego 2010.

Użytkownik

To udało mi się wyguglać, właśnie kończy mi się instalacja ;)
A może znajdzie się coś dla Gnome?

Szczawiożerca

dowoszek napisał(-a):
To udało mi się wyguglać, właśnie kończy mi się instalacja ;)
A może znajdzie się coś dla Gnome?
GNOME (a szczególnie 3) jest z założenia proste i ogołocone ze wszystkiego ;)

Użytkownik

Jeśli coś jest we Fluksboksie, to znaczy, że JEST proste ;)
A już poważnie, to najbardziej zależałoby mi na Gnome w wersji przed 3 (tzn. Cynamony itp. również się kwalifikują), ew. Xfce. Już poinstalowałem kilka środowisk i jeśli się da wyklikać, to znajdę ;) Gorzej jeśli miałaby to realizować jakaś zewnętrzna aplikacja, bo ciężko będzie wyguglać...
Ostatnio edytowany przez dowoszek (2013-06-14 12:53:21)

Szczawiożerca

dowoszek napisał(-a):
Jeśli coś jest we Fluksboksie, to znaczy, że JEST proste ;)
A już poważnie, to najbardziej zależałoby mi na Gnome w wersji przed 3 (tzn. Cynamony itp. również się kwalifikują), ew. Xfce. Już poinstalowałem kilka środowisk i jeśli się da wyklikać, to znajdę ;) Gorzej jeśli miałaby to realizować jakaś zewnętrzna aplikacja, bo ciężko będzie wyguglać...
Taki „prosty” Fluxbox zjada „zaawansowane” GNOME 3 na śniadanie ;)
Grupowanie jest w KDE i Fluxboksie.
o to to. Fluxbox wg mnie najlepszy bo latwo konfigurowalny :) A gnome ma za duzo apliakcji ktore mozna by bylo sobie recznie doinstalowac gdyby byly naprawde potrzebne.
Kolejna sprawa fluxbox ze ma malo kodu i mozna spokojnie edytowac. w kncu to jezyk C

Użytkownik

Grupowanie okien jest cechą menadżera okien. Oprócz fluxboxa i kwin obsługiwane to jest przez pekwm, i3 i jeśli się nie mylę fvwm (kiedyś także przez ion3 i pwm). Jeśli zależy Tobie na tym w gnome lub innym środowisku to zastosuj w nim wm który charakteryzuje się tą cechą. Tylko pamiętaj, że mutter jest szyty na miarę w gnome i część rzeczy możesz stracić (np. automatycznie dodawane obszary robocze).

Użytkownik

Zbig, a co z panelami i pulpitem w gnome? Będą wtedy obsługiwane nadal przez mutter?
Przy okazji dodatkowe pytanie: czysty mutter działa w gnome-session-fallback a mutter+shell w gnome 3?

Użytkownik

Nie wiem co w Gnome 3 obsługuje pulpit (prawdopodobnie gnome-shell) ale w gnome 2 to nautilus. Gnome-session-fallback działa na metacity a gnome-shell i gnome tryb klasyczny (classic mode) na mutterze (jeśli się nie mylę).
Panele w gnome 2 i gnome 3.4 to osobne programy natomiast w gnome 3.8 to wtyczki do gnome dlatego gnome classic mode (z gnome 3.8) to nic innego tylko gnome-shell z wyglądu przypominający gnome 2.
Strony: 1