Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-03-20 16:52:13

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

WMV3 a sprawa Linux

Witam

Chcialbym odtwarzac pliki i streamy z netu w formacie wmv3 (windows media player 9). Na MPlayerze odtwarzanie jest nieplynne, skacze co pare klatek obraz i dzwiek (tragedia) w VLC jest tylko dzwiek natomiast nie widac obrazu (jeszcze wieksza tragedia :))
Jak radzicie sobie z odtwarzaniem najczesciej juz (niestety ;/) stosowanego formatu na necie ([beeep] czemu nie xvid?!?!). Tez odtwarza Wam sie skokowo czy moze znacie jakis codec o ktorym ja nie wiem ;)

btw Wiecie jak zmusic VLC zeby korzystal z tych samych binarnych kodekow co MPlayer zeby chociaz pojawil sie obraz ? (potrzebne do odtwarzania medi w firefoxie) mam je w /usr/lib/codec i symlinka do /usr/lib/win32

pozdrawiam
bns

Pozdrawiam,
bns

#2  2006-03-26 18:29:23

bns - unknown

bns
unknown
Serwis

Re: WMV3 a sprawa Linux

no juz jest lepiej niz bylo na poczatku
mianowicie sciagnalem z repozytori debian sid najnowsze paczki mplayer-586 (1.0-pre7cvs20060219-0.1) i libpostproccvs51 (20060305-0.1) i wszystko ladnie chodzi

do strumieni z netu uzywam kaffeine i jego plugin do mozilli-firefox (wedlug mnie lepszy niz ten od mplayera)

jedno to co mnie wkurza to to ze jak sam skompiluje mplayera obraz zachowuje sie tak jak opisalem wyzej (wmp9 skacze itp) zalezy mi na wlasnej kompilacji bo mplayer z paczek nie odtwarza mi wszystkich polskich ogonkow prawidlowo, zamiast nich sa "ż" ;)

kompiluje z takimi opcjami

Kod:

./configure --prefix=/usr/local/opt/mplayer --enable-gui --enable-largefiles --enable-joystick --enable-menu --target=i686 --language=pl --enable-dynamic-plugins --with-freetype-config=/usr/bin/freetype-config --with-gtk-config=/usr/bin/gtk-config  --with-glib-config=/usr/bin/glib-config --with-codecsdir=/usr/lib/codecs  

macie jakis pomysl na to?

Pozdrawiam,
bns

#3  2006-03-26 18:48:15

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

Re: WMV3 a sprawa Linux

Niewiem czy to cos pomoze ale ja sciagam takie zestaw  kodeków :

Kod:

apt-get install w32codecs
apt-get install lame
apt-get install sox
apt-get install ffmpeg
apt-get install mjpegtools
apt-get install vorbis-tools
apt-get install gstreamer0.10-plugins-base
apt-get install gstreamer0.10-plugins-base-apps
apt-get install gstreamer0.10-plugins-good
apt-get install gstreamer0.10-plugins-ugly

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

Stopka forum