Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Moich problemow ciag dalszy. Nie mam pojecia jak zmienic sama tapete w tym systemie.
Jest mozliwosc calych themow, ale czemu nie moge samego obrazka tla zmienic?
i 2ga sprawa - jak na stale wylaczyc wygaszacz ekranowy?
Pomocy
Ostatnio edytowany przez Red3miasto (2013-06-05 17:37:34)
Z tego co pamiętam to w LXDE zmieniało się zupełnie tak samo jak w Windowsie.
ja mam lxde i tapetę zmienia się bardzo prosto.Klikasz prawym przyciskiem na pulpit i z menu, które sie pojawia wybierasz preferencje pulpitu oraz opcje tło pulpitu.
jakby to bylo takie proste, to nie pisal bym posta :) po nacisnieciu ppm mam menu openboxa z mozliwosciami: terminal, web browser, pulpity, reconfigure (nic sie nie dzieje) obConf (nic sie nie dzieje), restart, exit. co Ciekawe po wybraniu exit i odpaleniu ponownie open boxa dostalem info
Openbox-Warning: Openbox is configured for 4 desktops, but the current session has 2. Overriding the Openbox configuration.
i doszla mi mozliwosc rozwijalnego menu "Debian" z kilkoma opcjami
i jak zamkne to okno terminala w ktorym odpalilem openboxa, wsyztsko sie kaszani..
Co zrobilem nie takz tym systemem?
Ostatnio edytowany przez Red3miasto (2013-06-05 17:54:34)
Wyłączyłeś zarządzanie pulpitem/menu w pcmanfm.
Uruchom:
pcmanfm --desktop-pref
i odznacz taką opcję.
Zrobilem co trzeba, tu mam screena z akcji, dalej nie dziala :/
http://13l.imghost.us/kq/pulpit.jpg
Odznaczyłeś to?
bylo odznaczone, zaznaczylem z powrotem, nie zmienilo to absolutni nic na menu PPM
Ostatnio edytowany przez Red3miasto (2013-06-05 18:41:19)
Zobacz na koncie nowego użytkownika.
Klik PPM na pulpicie i najedz myszką na submenu "Pulpity" , jak się nie mylę to tam włączysz LXDE.
nie wiem jak utworzyc nowego uzyszkodnika, Pulpity to rozwijalne menu przelaczajace pomiedzy kolejnymi pulpitami i aplikacji bedacymi na nich
bylo odznaczone, zaznaczylem z powrotem, nie zmienilo to absolutni nic na menu PPM
Uruchomilem Debiana z LXDE LiveCD i odznaczajac ptaszek z pola , przelancza na LXDE , sprobuj moze sie wylogowac i zalogowac ponownie .
rm ~/.config/pcmanfm pcmanfm --desktop-pref
nie wiem jak utworzyc nowego uzyszkodnika
Zaloguj się na konto roota i klepnij:
useradd -G adm,dialout,cdrom,audio,video,plugdev,users -m -r -s /bin/bash -U test
Ustal hasło dla użytkownika test:
passwd test
Przeloguj się na nowego użytkownika i sprawdź jak ze zmianą tapety.
---
Jeśli przy tworzeniu użytkownika będzie błąd o braku jakiejś grupy podaj wynik polecenia:
groups
wykonanego z konta twojego użytkownika.
@mati75
# rm ~/.config/pcmanfm rm: nie można usunąć `/root/.config/pcmanfm': Nie ma takiego pliku ani katalogu root@gruber:/home/gruby# pcmanfm --desktop-pref
guzik, po2giej komendzie otwiera sie to okienko zmiany grafiki, wybieram plik i nic, jaky bym nie wzial, jest domyslna tapeta
@marcin'82
Zrobilem tego testa - zupelnie inne menu PPM (patrz prtsc z linku wyzej), tapeta zmienia sie od razu - tylko czy musze tak to rozwiazac, nie da sie na tym usserze?
Na roocie? Usuń z katalogu domowego użytkownika.
Jaki problem skopiować config z użytkownika TEST na konto użytkownika, którego używasz?
rm ~/.config/pcmanfm rm: nie można usunąć `/home/gruby/.config/pcmanfm': Jest katalogiem
tez nic
Jako root w trybie tesktowym LUB z trybu ratunkowego:
rm -r ~/.config/pcmanfm/.
Polecenie skopiuj dokładnie stąd! Nie chcę mieć na sumieniu twojej partycji systemowej :D
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-06-10 20:34:19)