Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Mam 2 pytanka:
1) Jakie jest szybsze renderowanie grafiki - FBdev2 czy Xv (z X'ami)?
2) Czy FBdev2 został wyrzucony już z Mplayera? Bo nie mam go w Ubuntu, w Debianie jest [w starszej wersji], a jak kompilowałem ręcznie to też nie było takiej opcji (może jakaś flaga?)
Fervi
Vdpau - o ile karta go wspiera.
Chyba, że masz kartę, która wspiera Vaapi (ATI/Intel), to poszukaj Mplayera-vaapi, jest gdzieś na necie i łatka i binarka.
Mplayer2 też podobno wspiera vaapi.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-09 12:29:31)
Jacekalex napisał(-a):
Vdpau - ile karta go wspiera.
Chyba, że masz kartę, która wspiera Vaapi (ATI/Intel), to poszukaj Mplayera-vaapi, jest gdzieś na necie i łatka i binarka.
Za stara karta na to
Tam jest ATI Mobility, zintegrowana 8MB karta graficzna. Niemniej na FB Filmy jakoś działają, ale czasem łapią zwiechy, a z X'ami problem taki, że z tą kartą (sterownikami ATI) Linux nie bangla i leci na Vesa
Fervi
A żaden ster radeon z KMS jej nie ogarnia?
Trzeba było od razu pisać, jaka to karta.
Vesa nie ma praktycznie żadnej akceleracji, nawet TvTime na niej nie chodzi.
W ten sposob Mplayer czy Vlc cały będzie wisiał na procku, a to diabelnie nieekologiczne zajęcie. :D
Lepiej wykombinuj jakiś sensowny sterownik do tej grafy, albo spuść grata na alledrogo, a poszukaj jakiegoś grata bardziej kumatego w przedmiocie Linuxa.
Jacekalex napisał(-a):
podobno? chyba tylko podobno ;p
dominbik napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
podobno? chyba tylko podobno ;p
Na szczęście Vlc chodzi bardzo grzecznie z Vaapi. :)
Kiedyś pisałem o problemie, ale myślałem, że to z monitorem problem, a był z kartą.
Chodzi o to, że ekran jest wyświetlany na uszkodzonej matrycy i nie da się przekazać na ekran zewnętrzny - a na Vesa idzie :P
W lennym był taki konfigurator "dpkg-reconfigure xserver-xorg", ale teraz go nie ma
Poza tym nie wiem czy to coś daje, bo to stara karta i nie wiem czy ma cuda do akceleracji wideo
Fervi