Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam jakim softem można w lapku przyciemniać matryce bo na dzień dobry po włączeniu mam na maxa rozjaśnione. Klikając w baterię przy zegarku i bawiąc się tam suwakiem do rozjaśniania/przyciemniania nie ma żadnej reakcji tak samo w systemsettings i w profilach pracy na zasilaczu, na baterii też nie odnosi żadnego efektu.
Dlaczego dla mnie to jest ważne ponieważ odmawiają mi posłuszeństwa przyciski na klawiaturze w lapku odpowiedzialne za przyciemniani/rozjaśnianie muszę rozebrać przeczyścić styki i wtedy śmigają.
Mój lapek
PackardBell TS11HR
kernel 3.10-rc3
Grafa Intel 3000HD na niej pracuję oraz Nvidia GT 504M
Środowisko graf KDE4.8.4-2
repo testing
Aha zrobiłem sobie taki skrypt do przyciemniania
echo 95 >> /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness
po odpaleniu go z roota mam przyciemniony do wartości która mnie interesuje.
Ktoś zna rozwiązanie bo nigdzie na forach nie znalazłem tego co mnie interesuje.
Pozdro
Jeśli chodzi Ci o to aby taka wartość była przy starcie to dopisz sobie to polecenie do /etc/rc.local z opóźnieniem aby grafa zdążyła wstać
Np
sleep 10 && echo 95 >> /sys/class/backlight/intel_backlight/brightness
Być może apostrofy trzeba będzie dodać aby zadziałało.
Musisz sprawdzić.
U mnie, jak walnę przycisk F9 - to przyciemnia ekran, może warto spróbować?
Co prawda mam Gnome-2.32, ale takie rzeczy zazwyczaj są wspólne we wszystkich środowiskach graficznych.
Jest też taki programik xcalib - da się z niego zrobić polecenie od autostartu, zeby automatycznie obniżał jasność.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-05 08:25:23)
Sukces połowiczny dałem bez sleep i przy ekranie logowania automatycznie przyciemniło do wartości którą chcę THX ILIN
Jak rozwiązać to za pomocą przysłowiowego suwaka
Spróbuj z taką opcją kernela:
acpi_backlight=vendor
Poza tym:
kernel 3.10-rc3
Sprawdzałeś na jakimś innym?
Wpis mam dodany do gruba i nic nie daje, tak wygląda wpis
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux acpi_backlight=vendor"
inne kernele ten sam efekt
PS
w
ls /sys/class/backlight acpi_video0 intel_backlight
suwak w baterii od przyciemniania/rozjaśniania wprowadza zmiany w acpi_video0 a by efekt był zmiany muszą być w intel_backlight i puki co jedynie z konsoli mogę to robić lub wziąć rozebrać klawiaturę w lapku ponownie i przeczyścić
Ostatnio edytowany przez kiko80 (2013-06-23 18:19:16)