Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam bardzo dziwny problem, w domu posiadam dwa routery - jeden "NetiaSpot" oraz drugi też od Netii, tyle że starszy Asmax AR1004G. Asmax jest wpięty w Netiaspot i działa na zasadzie przedłużacza zasięgu (o dziwo sieje ze 2 razy dalej od spota mimo że posiada tylko "G" podczas gdy Spot "N" które to niby ma mieć taaaaaki zasięg ;] ). W czym problem...
Moje RaspberryPi najpierw było podpięte do Asmax'a (podpięte znaczy połączone przez WiFi) i w którym DHCP przydzielało mu IP: 192.168.1.128, teraz zmieniłem sieć na tą ze spota... ale IP nadal uparcie przydziela mu to samo! Mało tego dns w resolv.conf również pozostał stary (192.168.1.253 - czyli adres Asmax'a) przez co za każdym razem muszę ręcznie je zmieniać na coś normalnego (co i tak po restarcie PI, jest uporczywie nadpisywane). Nie wiem o co chodzi, jakim cudem dhclient przydziela IP=128 skoro Netiaspot idzie od 192.168.1.1 w górę? Pewnie gdzieś się to zapisało tylko nie wiem gdzie (jakim cudem w ogóle DHCP może zapisać sobie IP ?? Przecież to jest sprzeczne z samym designem tego protokołu...). Czy ktoś wie o co może chodzić? Dodam że jak łączę się z poziomu Windosa na stacjonarce to oczywiście przydzielane jest normalne IP...
Z góry dzięki za informacje.
Pozdrawiam.
P.S.
Na Raspberry jest oczywiście nie Debian, a Raspbian - ale to raczej jedno i to samo.
DHCP jest dla kogoś, kto nie wie, co to Ip i maski.
Jak chcesz mieć spokój z siecią, to walnij w kompach statyczne adresy, a jak z lapkiem fruwasz po mieście, to też mozesz na routerze ustalić na jego mac stały IP, albo w interfaces ustawić, żeby w domu był odpowieni adres.
Da się to zrobić na kilka sposobów, i za każdym razem odpoczynek od DHCP wyjdzie Ci na zdrowie. :D
np:
#this line must always be here iface default inet dhcp iface home inet dhcp #tak można dla każdej sieci ustawić inaczej. iface stalk inet dhcp
Sznurek
http://manual.aptosid.com/en/inet-setup-en.htm
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-06-02 20:57:12)
DHCP jest dla kogoś, kto nie wie, co to Ip i maski.
Proszę Cię.
Jeśli na obydwu routerach masz włączony serwer DHCP, to bardzo możliwe, że klient przyjmuje ofertę od tego, od którego miał wcześniej. Wyłącz serwer DHCP, na jednym z nich, potem zwolnij adres na kliencie (dhclient -r nazwa_interfejsu) a następnie pobierz go od nowa (dhclient nazwa_interfejsu).