Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć
mam problem z jednym dyskiem na USB (podpiete są dwa)
Na obu mam stworzone udziały przez Sambe. Jeden działa poprawnie, a drugi wyświetla się jako pusty i ma ~6GB (a jest on 500gb).
polecenie lsusb nie zwraca nic - jakby się zawieszało
fstab wygląda następująco:
# /boot was on /dev/sda5 during installation UUID=71a6e544-d1ec-48e3-8f30-716fbd67743a /boot ext3 noatime $ # swap was on /dev/sdb5 during installation UUID=3d1f95ed-ad32-4a12-9cfd-26db0aacd937 none swap sw $ /dev/sdb1 /media/usb0 auto rw,user,noauto 0 0 /dev/sdb2 /media/usb1 auto rw,user,noauto 0 0 /dev/sdb3 /media/usb2 auto rw,user,noauto 0 0 /dev/sdb5 /media/usb3 auto rw,user,noauto 0 0 /dev/sdc1 /media/usb4 auto rw,user,noauto 0 0 UUID=B88C35C98C3582C4 /media/win1 ntfs-3g defaults 0 0 UUID=0208C5F808C5EAAD /media/win2 ntfs-3g defaults 0 0
dysk pod windowsem działa poprawnie - chodzi dokładnie o lokalizację /media/win2
dmesg zwraca:
http://wklej.dug.net.pl/4528
ktoś jest mi w stanie pomóc?
W jaki sposób sa zasilane te dyski?
Wcześniej wszystko działało?
wczesniej wszystko działało... zasilane z prądu zewnetrznym zasilaczem. Dyski 3,5'
Powyłączaj wszystko, odłącz od prądu i sprawdź jeszcze raz. Najlepiej nie podłączając zbyt wielu urządzeń pod usb.
Próbowałeś z innym kernelem?
innego kernela nie probowalem poniewaz wsio dzialalo wczesniej...
wszystko stoi na thincliencie ktory czasem łapie zawiechy o czym pisalem tutaj: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=23465
po ktorys restarcie tak to wlasnie dziala (lub nie).
Pod usb mam tylko te 2 dyski i drukarke ktora dziala. tzn jest cups ustawiony i wsio dziala.
Jeżeli nie widać dysku pod lsusb to raczej masz jakiś problem sprzętowy z usb.
ale pod windowsem wszystko dziala. Przepinalem tez do innego portu i nic to nie daje.
A na innym kernelu sprawdzałeś?
niet - bede wdzieczy za pomoc jak to zrobic bo jestem mozna powiedziec zielony ;)
edit: dziwne... nagle zadziałał....
Ostatnio edytowany przez bushqoon (2013-05-31 19:30:28)
Strony: 1